Siyaset Cezaevinde 48 çaresiz hasta var

Cezaevinde 48 çaresiz hasta var

12.08.2008 - 01:05 | Son Güncellenme:

Felçli Dağ’ın bakımını, cezaevine izinle giren iki kardeşi yapıyor. Korkmaz, uzayan kemiğini kendisi kesiyor

Cezaevinde 48 çaresiz hasta var

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve gönderildiği cezaevinde kansere yakalanan Kuddusi Okkır’ın ölümündeki ihmal, Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Ancak, İnsan Hakları Derneği (İHD) kayıtlarına göre, cezaevlerinde yatan ve sayıları 48’i bulan hastalar çaresizce bekliyor.
İHD, son olarak cezaevinde bulunan 7 hükümlü hasta için Adalet Bakanlığı’na, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na başvurdu. Adalet Bakanlığı, tedavisi tamamlanana kadar af talebinde bulunan 77 yaşındaki siroz hastası Ali Çekin’in İHD aracılığıyla yaptığı talebi, Okkır’ın ölümündeki ihmal ortaya çıkınca kabul etti.
Çekin, karardan üç gün sonra gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda öldü. 

Cezaevinde bakılıyor
Hastalardan biri de cezaevi koşullarında tedavi olamayacağını kanıtlamak için Adli Tıp Kurumu’na başvuran felçli hasta Gazi Dağ. Halen Antalya E Tipi Cezaevi’nde yatan cinayetten hükümlü Dağ’ın bakımını, savcılık izniyle cezaevine giren iki kardeşi yapıyor.
Günde 3 kez savcılık izniyle cezaevine giren iki kardeş, felçli ağabeylerinin altını temizliyor, yemeğini yediriyor.
Adalet Bakanlığı, “Savcılık, kardeşlerine bakım izni vermiştir, Adli Tıp Kurumu da olumsuz rapor vermiştir” gerekçesiyle af talebini geri çevirdi. Ancak başvurunun halen değerlendirmede olduğu da bakanlıkça bildirildi. Dağ, 
2005 yılından beri cezaevinde.
13 yıldır Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan felçli kalp hastası İnayet Mete ise, Diyarbakır E Tipi Cezaevi mahkumlarından. Bağırsak kanseri Aynur Epli, Sincan F Tipi Cezaevi’nde yatan şizofren Mesut Deniz ve Siirt E Tipi’nde kalan Hepatit B hastası Yaşar İnce de sağlık nedeniyle af veya erteleme isteyen hükümlüler arasında.
İHD Genel Sekreteri Sevim Salihoğlu, İzmir Cezaevi’nde bulunan Afyon Korkmaz’ın mayına basması sonucu ayağının koptuğunu belirterek, “Kesik bacağında kemik uzadığı için protez takamıyor. Bu nedenle, uzayan kemiğini  cezaevi koşullarında kendi imkanlarıyla kesiyor ve protezini kullanabiliyor. Yaptığı başvuruya cevap alamadı. Yine İzmir Kırıklar Cezaevi’nde bulunan Abdulsamet Çelik, lösemi hastası ve aldığı tüm tedavi enfeksiyonla sonuçlanıyor” diye konuştu.