02.05.2009 - 00:34 | Son Güncellenme:
ABDULLAH KARAKUŞ ÖNDER YILMAZ BAHAR ATAKAN GÖKÇER TAHİNCİOĞLU MURAT PAZARBAŞI GÜLÇİN ÜSTÜN MİTHAT YURDAKUL BAHAR BAKIR MERİÇ TAFOLAR n FOTOĞRAF: SERDAR ÖZSOY YAVUZ ÖZDEN
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen kabine revizyonunu açıkladı. 1’i dışarıdan olmak üzere 9 yeni isim kabineye girerken, bakanlık sayısı Başbakan dahil olmak üzere 26’dan 27’ye çıktı.
Bazıları sürpriz olarak değerlendirilebilecek 8 bakan kabine dışında kaldı. 10 bakan halen yürüttükleri bakanlıkları korurken, 7 bakan ise yer değiştirdi. AKP hükümetleri döneminde ilk kez dışarıdan bakan atandı.
Kabinedeki kadın bakan sayısı 2’ye çıkarken, tarihinde ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı’na bir kadın atandı.
Kabine 27 kişi oldu
Başbakan Erdoğan, dün Başbakanlık’ta yaptığı basın toplantısında kamuoyunda merakla beklenen kabine değişikliğini açıkladı. Bir süre önce AB’den sorumlu Devlet Bakanlığı’na atanan Egemen Bağış’la 26’ya ulaşan Bakanlar Kurulu sayısı, bir devlet bakanı daha eklenerek 27’ye çıktı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yerlerini korudu.
Ekonomi değişti
Erdoğan, ekonomideki koordinasyon yapısını değiştirdi. Ekonomi koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcılığı’na Ali Babacan getirildi. Hazine Müsteşarlığı, bütün bankalar, SPK ve BDDK’da Babacan’a bağlandı.
Mevcut kabinEde bakan olan isimlerden 7’si farklı bakanlıklara kaydırıldı. Bu yer değişiklikleri; “Dışişleri Bakanı Ali Babacan; Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu; Milli Eğitim Bakanı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek; Maliye Bakanı, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı; Devlet Bakanı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak; Devlet Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan; Devlet Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; Devlet Bakanı” şeklinde belirlendi.
Kabineye giren en çarpıcı isim, Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç oldu. Arınç Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi.
AKP hükümetleri döneminde ilk kez dışarıdan atama yapıldı. Başbakan’ın dış politika danışmanlığını yapan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı olarak kabinede görev aldı.
60. AKP Hükümeti’nde kadın bakan sayısı ise Selma Aliye Kavaf’ın Devlet Bakanı olarak atanmasıyla ikiye çıkmış oldu. Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, revizyon ile birlikte 73. Milli Eğitim Bakanı oldu.
Sürpriz bir şekilde Başbakan Yardımcılığı’na getirilen Bülent Arınç, “24 saat çalışacağım. Milli Güvenlik Kurulu’na elbette katılacağım” derken yerini koruyan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, “Dışarıda kalacağım korkusu yoktu” diye konuştu.
Yeni Bakanlar Kurulu
Başbakan: Recep Tayyip Erdoğan
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Cemil Çiçek
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Bülent Arınç
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Ali Babacan
Devlet Bakanı: Egemen Bağış
Devlet Bakanı: Hayati Yazıcı
Devlet Bakanı: Mehmet Aydın
Devlet Bakanı: Faruk Nafiz Özak
Devlet Bakanı: Mehmet Zafer Çağlayan
Devlet Bakanı: Faruk Çelik
Devlet Bakanı: Cevdet Yılmaz
Devlet Bakanı: Selma Aliye Kavaf
Adalet Bakanı: Sadullah Ergin
Milli Savunma Bakanı:Vecdi Gönül
İçişleri Bakanı: Beşir Atalay
Dışişleri Bakanı: Ahmet Davutoğlu
Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek
Milli Eğitim Bakanı: Nimet Çubukçu
Bayındırlık ve İskan Bakanı:Mustafa Demir
Sağlık Bakanı: Recep Akdağ
Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım
Tarım ve Köyişleri Bakanı: Mehmet Mehdi Eker
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ömer Dinçer
Sanayi ve Ticaret Bakanı: Nihat Ergün
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı:Taner Yıldız
Kültür ve Turizm Bakanı:Ertuğrul Günay
Çevre ve Orman Bakanı:Veysel Eroğlu
İŞTE 9 YENİ BAKAN
Bayındırlık ve İskan Bakanı MUSTAFA DEMİR:
18 Ocak 1961’de Trabzon Şalpazarı’nda doğdu. Mimar; Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Özel sektörde çalıştı. Türkiye Emlak Bankası A.Ş.’de Fen Eksperliği görevinde bulundu. Samsun’da mimarlık, inşaat müteahhitliği ve ticaret işiyle uğraştı. MÜSİAD Samsun Şubesi Kurucu Üyesi oldu ve Şube Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 22. ve 23. dönemde TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. Demir, evli ve 5 çocuk babası.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı BÜLENT ARINÇ:
25 Mayıs 1948’de Bursa’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Serbest avukatlık yaptı. AKP kurucu üyesi oldu. 20, 21, 22. Dönem Manisa Milletvekili. 22. Dönem’de TBMM Başkanı olarak görev yaptı. 23. Dönem’de Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı oldu. İyi düzeyde İngilizce bilen Arınç, evli ve 2 çocuk babası.
Devlet Bakanı SELMA ALİYE KAVAF:
1 Temmuz 1962’de Denizli’de doğdu. Mesleği öğretmen. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni bitirdi. Öğretmen olarak görev yaptı. 19 Şubat 2003’te AKP Kadın Kolları Genel Başkanlığı’na atandı. 22 Temmuz seçimlerinde Denizli’den milletvekili seçildi. Eşi Alaeddin Kavaf, Enerji Bakanlığı’na bağlı Eti Zeolit Kimyo Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Kavaf’ın türbanlı kız kardeşi Sema Ramazanoğlu ise AKP MKYK üyesi. İngilizce bilen Kavaf, 1 çocuk annesi.
Devlet Bakanı CEVDET YILMAZ:
1 Nisan 1967’de Bingöl’de doğdu. Mesleği bürokrat. ODTÜ Kamu Yönetimi Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Başbakanlık Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nda Planlama Uzmanı olarak çalıştı. Devlet Plânlama Teşkilatı AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. 23. Dönem’de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi ve Parlamentolararası Birlik (PAB) Türk Grubu Başkanı oldu. İyi düzeyde İngilizce bilen Yılmaz, evli ve iki çocuk babası.
Adalet Bakanı SADULLAH ERGİN:
6 Temmuz 1964’te Hatay Antakya’da doğdu. Mesleği avukat. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde kurum avukatı olarak çalıştı. Serbest avukatlık yaptı. Çeşitli dernek ve cemiyetlerde yöneticilik görevlerinde bulundu. AKP kurucu üyesi oldu. 22. Dönem Hatay Milletvekili ve AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin’in iyi düzeyde İngilizce biliyor ve 3 çocuk babası.
Sanayi ve Ticaret Bakanı NİHAT ERGÜN:
14 Eylül 1962’de İzmit Çınarlı’da doğdu. Mesleği iktisatçı, yönetici ve yönetim danışmanı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. Derince Belediye Başkanlığı’nı yürüttü. 22. Dönem Kocaeli Milletvekili. AKP Grup Başkanvekilliği yaptı, CHP’li milletvekilleri ile yaptığı sert tartışmalarla tanındı. İngilizce biliyor, evli ve 4 çocuk babası.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ÖMER DİNÇER:
10 Eylül 1956’da Karaman’da doğdu. Mesleği akademisyen. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalında 1988’de Doçent, 1994’te Profesör oldu. Beykent Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olarak görev yaptı. Başbakanlık Başmüşavirliği ve Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüttü. 23. Dönem İstanbul Milletvekili. İyi düzeyde İngilizce bilen Dinçer, evli ve 3 çocuk babası.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı TANER YILDIZ:
3 Nisan 1962’de Yozgat Devecipınar’da doğdu. Mesleği elektrik mühendisi. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Kayseri Elektrik Üretim Şirketi’nin Yönetim Kurulu üyesi, Kayseri ve Civarı Elektrik TAŞ’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görev yaptı. 22. Dönem Kayseri Milletvekili. İyi düzeyde İngilizce bilen Yıldız, evli ve 4 çocuk babası.
Dışişleri Bakanı AHMET DAVUTOĞLU (TBMM dışından):
1959 yılında Taşkent’te doğdu. Mesleği akademisyen. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Siyaset Bilimi bölümünden mezun oldu. 1990-1995 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde çalıştı. 1993’te doçent, 1999’da profesör oldu. Beykent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanlığı yaptı. Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı olarak görev yaptı.
ANALİZ
Muhafazakârlar girdi, liberaller dışarıda
Başbakan Erdoğan, hükümette kapsamlı bir revizyon yaparken geçmiş yıllarda tartışılan Bülent Arınç ve Ömer Dinçer gibi muhafazakâr isimleri kabineye aldı. Nazım Ekren, Murat Başesgioğlu, Kürşad Tüzmen gibi liberal sayılabilecek bazı isimler de kabine dışında kaldı.
Küresel krizle mücadele sürerken “kriz bizi teğet geçti” diyen Erdoğan’ın ekonomi bakanlarında da büyük değişikliğe gitmesi dikkati çekti. İllerinde yerel seçim kaybeden Hüseyin Çelik, Hilmi Güler, Mehmet Ali Şahin, Kürşad Tüzmen, Murat Başesgioğlu yeni kabinede yer almadı.
Erdoğan ismi çok tartışılan eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’i de bakan yaptı. YÖK daha önce, Dinçer’in bir kitabında intihal yaptığı kararına varmıştı.
Erdoğan dış politika danışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nu da dışardan bakan yaptı. Kabinedeki en ilginç değişikliklerden biri Adalet Bakanlığı’nda oldu, seçim bölgesi Antalya’yı CHP’ye kaptıran Mehmet Ali Şahin, kabine dışında kalırken yerine AKP Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin getirildi.
Yeni bakan Ergin’in ismi daha önce “Ali Dibo” olarak nitelendirilen yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelmişti. İsmi gidecekler arasında dile getirilen ve son günlerdeki Ergenekon soruşturmasını 12 Mart dönemine benzeten çıkışıyla dikkati çeken Ertuğrul Günay yerini korudu.
Genel seçimlerde Van belediye başkanlığını DTP’ye kaptıran Hüseyin Çelik ile alevilerin sorunlarına ilişkin çalışmaları sonuçlandıramayan Said Yazıcıoğlu da kabine dışında kaldı.
Gül: Hayırlı olsun
TOBB’un dün akşam verdiği resepsiyona katılan?Cumhurbaşkanı Gül, kabine değişikliğini, “Hayırlı olsun” diye değerlendirdi. Başbakan Erdoğan da, kabine değişikliği sürecinde iki kez görüştüğü Cumhurbaşkanı Gül’ün önerilerinin olduğunu ve bunları değerlendirdiklerini kaydetti. Erdoğan, kabinedeki görev dağılımının pazartesi açıklanacağını belirtti.
Baykal: Çekirdek çıktı
CHP lideri Baykal, kabine değişikliğini, “Önemli olan Başbakan’ın artık böyle gidemeyiz diye düşünmüş olması ve değişmesi en kolay şey olan bakanları değiştirmesidir. AKP bu defa çekirdeğiyle ortaya çıktı. AKP, kendi Milli Görüş’çü, rejime inançla, ideolojik olarak karşı çıkan bir ekibi sahiplenme, Bakanlar Kurulu’na taşıma ihtiyacı hissetmiştir” diye değerlendirdi.