Siyaset Meclis’te ‘angajman kuralları’ dönemi

Meclis’te ‘angajman kuralları’ dönemi

21.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP ve HDP’nin ardından CHP de “misli ile karşılık” kriterlerini belirledi MHP “1 metre”, HDP “kılıç mesafesi”, CHP “mahrem alan” kuralı uygulayacak

Meclis’te ‘angajman kuralları’ dönemi

Yumruklu, küfürlü, yaralanmalı kavgaların eksik olmadığı Meclis’te, muhalefet, “angajman kuralları” dönemi başlattı. MHP, oturduğu sıralara 1 metreden fazla, HDP ise milletvekillerine, “kılıç mesafesinden” fazla yaklaşılması halinde karşılık verileceğini açıklamıştı. Son olarak CHP de, “mahrem alan” ihlalinde, “misli ile karşılık” kararı aldı.

Haberin Devamı

Meclis Genel Kurulu’nun 18 Şubat’taki oturumunda Ak Partili ve CHP’li milletvekilleri iki kez yumruklaşmanın eşiğinden dönmüştü. İlk kavga Ak Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’nın, kürsüdeki CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in üzerine yürümesi, ikincisi ise Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ile CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar arasındaki, “milli-yerli milletvekili ve Cumhurbaşkanı” polemiği üzerine yaşanmıştı.

Ak Parti ve CHP’li vekillerin “kitlesel” kavganın eşiğinden döndüğü gerilimli görüşmelerin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaptığı basın toplantısıyla parlamento faaliyetlerinde geçerli, “angajman kurallarını” ilan etti.

Özel, kürsüdeki CHP hatibini konuşturmamaya yönelik her türlü müdahaleye, CHP’lilere yönelik iftiralara misliyle karşılık vereceklerini bildirdi. Özel, CHP’lilerin oturduğu alanı da, “mahrem alan” ilan etti. Özel, gergin hallerde bu alana girilmesini angajman kurallarını işletme gerekçesi kabul edeceklerini söyledi. Özel, “Grubumuzun başlangıç çizgisinden bu yana bilinçsizce kime saldırdığını bilmeden geçmeye çalışmak, itmek-kakmak kabul edebileceğimiz bir durum değildir” dedi.

Haberin Devamı

HDP ve MHP de açıklamıştı

CHP’den önce HDP ve MHP de, “angajman kurallarını” açıklamıştı. 24. dönemde Şubat 2015’te iç güvenlik yasasının görüşmelerinde çıkan kavganın ardından HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Ak Partililere, “Bir daha hiçbir vekiliniz, başta kadın arkadaşlarımız olmak üzere, hiçbir vekilimize şiddet amaçlı bir kılıç mesafesinden fazla yaklaşmayın, pişman olursunuz” uyarısında bulunmuştu.

Şubat 2010’da dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkında MHP’nin verdiği gensoru önergelerinin görüşmelerinde de Ak Partili vekillerin MHP sıralarına yürümüleri üzerine iki grup arasında kavga çıkmıştı. Kavga sırasında milletvekillerinin etrafında etten duvar örerek korumaya aldıkları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “Bundan sonra MHP sıralarına 1 metre yaklaşan ne olacağını görür” restini çekmişti. Bahçeli, “Ayaklarını denk alsınlar. Kuru tehditlere pabuç bırakmayacağız ve nereden gelirse gelsin her türlü saldırıyı anında defedeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.