04.04.2008 - 02:20 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifinin önümüzdeki hafta TBMM’ye sunulması bekleniyor. Hazırlanan teklifte ceza sınırı 3 yıldan 2 yıla çekildi.
Buna göre madde, “Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılayan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklinde değiştirilecek. Yürürlükteki düzenlemeye göre, Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde ceza üçte bir oranında artırılıyor. Teklife göre suçun yurt içinde ve dışında yapılması ceza oranını etkilemeyecek.
Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları ise suç oluşturmayacak. 301. maddenin uygulamasında özgürlük alanlarını daraltan yorumlar olduğu yolundaki eleştiriler üzerine dava açmak da zorlaştırılıyor.
301. maddeden kovuşturma yapılmasına ise Adalet Bakanı karar verecek.