Siyaset Türkiye ve İsrail’in ilişkisine güncelleme

Türkiye ve İsrail’in ilişkisine güncelleme

26.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde önemli ilerlemeler sağlanırken, ziyaret trafiği de sürüyor. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, bugün Türkiye’ye gelecek.

Türkiye ve İsrail’in ilişkisine güncelleme

AYDIN HASAN Ankara  - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Gantz’ın görüşmelerinde; 1994 ve 1996 yılında imzalanan anlaşmalara dayalı olarak güvenlik ve savunma sanayii alanındaki işbirliği konularının güncellenmesi hususları üzerinde durulması bekleniyor.

Haberin Devamı

İki bakanın görüşmelerinde öne çıkacak konular içinde Ukrayna’nın yanı sıra Suriye ve Güney Kafkasya’daki gelişmelerin olacağı da belirtiliyor. İran ile Azerbaycan arasında ekim ayının başında ortaya çıkan gerilim üzerine Bakü’ye yönelik ziyaret trafiği artmıştı.

Normalleşme adımları

Türkiye ile İsrail’in  diplomatik ilişkilerinin normalleşmesi için İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’un Mart ayındaki Ankara ziyaretinin ardından ikinci önemli adım Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 25 Mayıs’ta İsrail’e yaptığı ziyarette atılmıştı. Diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarılması kararının ardından İsrail’in yeni Ankara Büyükelçiliği’ne Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian atanmıştı. Türkiye’nin İsrail Büyükelçiliği’ne de daha önce Kudüs Başkonsoloslluğu yapan Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar getirilmişti. İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Orna Barbivay’ın yaptığı ziyaretin ardından bugün de Benny Gantz, Türkiye’de olacak.

Haberin Devamı

2010 yılındaki Mavi Marmara krizinin ardından İsrail ile Türkiye arasındaki güvenlik, istihbarat ve savunma sanayiine yönelik işbirliği de askıya alınmıştı.

Yeni yol haritası

En son dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak 2010’da Ankara’ya ziyarette bulunmuştu. Gantz’ın ziyareti, bu ülkeden Türkiye’ye savunma bakanı düzeyinde 12 yıl sonra yapılan ilk ziyaret olacak. 1994 ve 1996 yıllarında imzalanan anlaşmalar arasında F-4 ve F-5’lerin modernizasyonu, M60A1 tanklarının 170 adedinin M-60T Sabra seviyesine yükseltilmesi, Heron İnsansız Hava Aracı alımı kritik önemdeydi.

Ziyarette, yaklaşık 12 yıldır dondurulan askeri, güvenlik ve savunma sanayii alanlarındaki işbirliğinin canlandırılması, yenilenmesi ve güncellenmesi konusunda oluşturulacak yol haritası üzerinde durulması bekleniyor. Gantz’ın Ofisi’nden “Ziyaret, İsrail ile Türkiye arasındaki güvenlik iş birliğinin yenilenmesinin bir parçası” değerlendirmesi yapıldı.

İngiliz Bakan Wallace ile görüşecek

Bakan Akar, İngiltere Savunma Bakanlığı’na yeniden atanan Ben Wallace’a tebrik mesajı gönderdi. İki bakanın bugün İstanbul’da bir araya gelmesi bekleniyor. Akar, 6-7 Ekim’de Londra’da Wallace ile bir araya gelmişti. Bugün yapılacak görüşmenin Londra’daki toplantının devamı niteliğinde olduğu belirtildi.