Siyaset Uzay vatana yeni uydular

Uzay vatana yeni uydular

15.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en hızlı ilerleme gösterdiği alanların başında uzay teknolojisinin geldiğini, İmece  ve Türksat 6A’nın da gelecek yıl uzaya gönderileceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uzaydaki çıkarımızı savunmak namus borcu” dedi

Uzay vatana yeni uydular

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzay vatana yeni uydular gönderileceğini belirterek, “Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydumuz İmece’yi 2023’ün ocak ayında, Türksat 6A’yı da yine 2023 yılı ortalarında uzaya fırlatıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türksat 5B uydusu, dün Türksat’ın Gölbaşı tesislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete alındı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

UZAY MACERASINDA YENİ AŞAMA: Türkiye’nin uzay macerasında yeni bir aşama olan bu uydumuza kadar geçen süreç aslında ülkemizde eser ve hizmet siyasetinin hangi engeller aşılarak yürütüldüğünün hikayesidir. Türksat 3A uydusunu 2008’de uzaya fırlattığımızda birileri bizlere istihza ile yaklaşmıştı. Bunlar küçümseyici tavırlarıyla aslında kendi vizyonsuzluklarını, kendi ülkelerine olan güvensizliklerini sergiliyorlardı. Bununla kalmadık, ardından uzay vatana yeni uydular da gönderdik.

BAY KEMAL 10’A YÜKSELECEK: Türksat 4A 2014’te, Türksat 4B 2015’te uzaydaki yerini aldı. Şimdi bu uydularımızın yanına yenilerini ekliyoruz. Geçtiğimiz yıl Türksat 5A ve Türksat 5B’yi fırlatarak, aynı sene içinde uzaya iki uydu gönderebilen ender ülkeler arasına girdik. Uzay deyince tek anladıkları, gençliklerinde, çocukluklarında seyrettikleri uzay filmleri olan vizyonsuzlara kötü bir haberimiz daha var. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydumuz İmece’yi 2023’ün ocak ayında, Türksat 6A’yı da yine 2023 ortalarında uzaya fırlatıyoruz. Böylece uzaydaki uydu sayımız Bay Kemal 10’a yükselecek 10’a.

Haberin Devamı

NAMUS BORCUMUZ: Başlattığımız Milli Uzay Programı ile ülkemizin tıpkı yeryüzündeki kara, deniz ve hava sahalarındaki menfaatleri gibi uzaydaki çıkarlarını da savunmak bizim namus borcumuzdur. Kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç gönderemeye, uluslararası uzay programlarına bilim insanı yetiştirmeden uzay sanayine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği seviyeye getirecek adımları atıyoruz. Bu çerçevede uydu teknolojileri en hızlı ilerleme gösterdiğimiz alanların başında geliyor.

TEKNOFEST GENÇLİĞİ: Milli Teknoloji Hamlemiz ve bunun somut örneği olan Teknofest kuşağı gençlerimiz, kendi imzalarını taşıyan projelerle gökleri fethetmeye hazırlanıyor. 

GÜVENLİ HABERLEŞME: Türksat 5B uydumuz, televizyon yayıncılığı ve geniş bant uydu haberleşmesi kapasitemizi Afrika’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’dan Asya’ya kadar geniş bir alanda, kesintisiz ve güvenli hale getirecektir... Önümüzdeki yıl bu vakitlerde 6A’yı da hizmete alacağız.

Haberin Devamı

Uçakların gövdesine ‘TÜRKİYE HAVA YOLLARI’ yazılacak

Başlattığımız dijital seferberlik ile yapay zekadan siber güvenliğe ve blok zincire kadar yenilikçi teknolojilerin tamamında ülkemizi öncü bir konuma taşıyoruz... Nitelikli Fikri Tapu diye Türkçeleştirdiğimiz NFT gibi kavramsal hale getirdiklerimizle, geleceğin teknolojilerine kendi damgamızı vuruyor, kendi ismimizi kazıyoruz. Ülkemizin uluslararası alanda ‘Turkey’ olarak kullanılan ismini Türkiye’ye çevirerek bu doğrultuda sembolik öneme haiz bir adım daha attık. Artık ‘Turkey’ yok, ‘Türkiye’ var. Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de ‘Turkish Airlines’ değil, ‘Türkiye Hava Yolları’ yazacağız.

Abdülhamid Han gemisi ile bağlantı kuruldu

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan butona basarak Türksat 5B’yi hizmete aldı. Bu sırada sahnedeki dev ekrana 5B uydusundan alınan görüntüler verildi. Daha sonra ilk bağlantı Adülhamid Han Sondaj Gemisi’ne yapıldı. Erdoğan, “Dün devreye aldığımız sondaj gemimizin bugün iletişimini kuruyoruz. Göreve geldiğimizde bizim ne sismik araştırma ne sondaj gemimiz vardı. Kiralama ile bu işleri yapıyorduk. Ama şimdi 4 tane sondaj, 2 tane sismik araştırma gemimiz var. Kimseye muhtaç olmadan yapıyoruz. Önümüzdeki yıl doğalgazı da çıkarmaya başlayacağız” mesajını verdi.