20.07.2010 - 10:12 | Son Güncellenme:
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Çağlar, Türkiye’nin farklı iklimlerin etkisi altında olma yanında çok farklı yapıda topraklara sahip olduğunu belirterek, bu durumun tarımsal üretimde çeşit zenginliğini beraberinde getirdiğini söyledi.
Türkiye’de sebze ve meyve üreticiliğinin çok sayıda aile için en önemli geçim kaynağı olduğunu ifade eden Çağlar, "İller bir yana ilçelerde hatta belde, köylerde dahi festivaller, şenlikler düzenlenerek ürünlerini tanıtmaya, tanıtım yoluyla gelirlerini artırma yanında biraz olsun eğlenmeye çalışıyor" dedi.
Çağlar, festival, şenlik ya da benzeri etkinliklerin kaymakamlıklar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hemen her yıl gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Tanıtım ve eğlence amaçlı festivallerde tüketiciyi eğitim amaçlı etkinliklere de bolca yer verilmeli. Panel, konferans, seminer gibi etkinlikler gerçekleştirilerek tanıtımı için festival düzenlenen sebze ya da meyvenin üretimi ve pazarlanması konularında çiftçiler bilinçlendirilmeli. Çünkü sebze ve meyve üretimi sırasında yapılan yanlışlar bazen çiftçiyi ciddi miktarlarda kazanç kaybına uğratabilmektedir. Sebze ve meyvecilikte ürün kalitesinin yükseltilmesi, verimliliğin artırılması için de çiftçileri bilinçlendirmeye ihtiyaç var. Festival ve şenlikler bu ihtiyacın yanıtlandığı önemli platformlar olabilir."
Türkiye’de en fazla kiraz için festival düzenleniyor. Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Bilecik, Çanakkale, Denizli, İzmir, Karaman, Konya, Kütahya, Mardin, Muğla Niğde, Osmaniye ve Tokat kiraz festivali düzenlenen iller.
Türkiye’de adına festival düzenlenen bazı sebze ve meyvelerle festival düzenlenen yerleşim yerleri şöyle:
Karpuz: Adana/Ceyhan, Bilecik/Osmaneli, Denizli/Akalan, Diyarbakır/Merkez, Kırıkkale/Sulakyurt, Manisa/Gölmarmara.
Elma: Denizli/Çivril, Karaman/Merkez, Kocaeli/Gölcük, Malatya/Doğanşehir, Mersin/Mut.
Kavun: Denizli/Akalan, Kırıkkale/Sulakyurt, Manisa Gölmarmara, Sivas/Akıncılar.
Kiraz: Afyonkarahisar/Dereçine, Ankara/Oltan, Antalya/Korkuteli, Bilecik/Gölpazarı, Çanakkale/Lapseki, Denizli/Honaz, İzmir/Buca, İzmir/Ödemiş, Karaman/Başyayla, Konya/Harmanpınar, Konya/Ereğli, Konya/Hüyük, Konya/Hadim, Kütahya/Pazarlar, Kütahya/Şaphane, Mardin/Yeşilli, Muğla/Fethiye, Niğde/Ulukışla, Osmaniye/Hasanbeyli, Tokat/Merkez, Tokat/Zile.
Vişne: Afyonkarahisar/Çay, Kütahya/Pazarlar, Kütahya/Şaphane.
Bamya: Amasya/Göynücek, Amasya/Taşova.
Havuç: Ankara/Beypazarı.
Mantar: Antalya/Korkuteli.
Üzüm: Antalya/İbradı, Denizli/Yenicekent, Denizli/Bekili, Erzincan/Üzümlü, Kayseri/İncesu, Konya/Akşehir, Malatya/Arapgir, Manisa/Sarıgöl, Mersin/Tarsus, Mersin/Mut, Tekirdağ/Şarköy, Yozgat/Yenifakılı.
Nar: Antalya/Döşemealtı, Antalya/Gazipaşa, Gaziantep/Oğuzeli.
Erik: Aydın/Umurlu, Mersin/Mut.
Domates: Aydın/Dalama, Çanakkale/Eceabat, Tokat/Merkez.
İncir: Aydın/Germencik, İzmir/Beydağ, Mersin/Mut.
Zeytin ve Zeytinyağı: Aydın/Germencik, Balıkesir/Burhaniye, Balıkesir/Zeytinli, Balıkesir/Edremit, Bursa/Gemlik, Manisa/Akhisar.
Çilek: Bartın/Merkez, Elazığ/Gezin, Konya/Hüyük, Manisa/Köprübaşı, Uşak/Sivaslı, Zonguldak/Ereğli.
Enginar: Bursa/Nilüfer.
Ahududu: Bursa/Yıldırım.
Ihlamur: Bursa/Karacabey.
Armut:Bursa/Gürsu, Malatya/Akçadağ.
Kayısı: Malatya/Merkez, Çanakkale/Merkez, Iğdır/Merkez, Kayseri/Yeşilhisar, Mersin/Mut.
Şeftali: Çanakkale/Lapseki, Denizli/Kızılcasöğüt, Manisa/Adala.
Fındık: Düzce/Akçakoca, Kocaeli/Gölcük, Ordu/Fatsa, Ordu/Çatalpınar, Sakarya/Karasu
Antep fıstığı: Gaziantep/Merkez.
Dut ve dut pekmezi: Isparta/Sütçüler, Sivas/Gürün, Tunceli/Çemişgezek.
Ceviz: Kırşehir/Kaman, Kahramanmaraş/Çağlayancerit, Karaman/Sarıveliler.
Limon: Mersin/Erdemli.
Mandalina: Muğla/Bites.
Turp: Osmaniye/Kadirli.
Yer fıstığı: Osmaniye/Merkez.
Muz: Mersin/Anamur.