Tatil Hoşap Kalesi Van İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Hoşap Kalesi Van İlinde Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

25.09.2020 - 10:11 | Son Güncellenme:

  Hoşap Kalesi, Van iline ortalama 60 kilometre uzaklıktadır. Van- Başkale yolu üzerinde bulunan bu kale tam olarak Güzelsu bölgesinde yer almaktadır. Orta Çağ mimarisine sahip olan bu kale, saro bir yamaç üzerinde bulunmaktadır. Stratejik açıdan son derece önemli olan bu yer, Türkiye ve İran yolu üzerinde bulunmaktadır. Sizler için Hoşap Kalesi hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.  

Hoşap Kalesi Van İlinde Nerede Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

 

 Hoşap kelimesinin anlamı iyi ve tatlı sudur.

Haberin Devamı

 

 Hoşap Kalesi Van İlinde Nerede?

 

 Hoşap Kalesi, Van ilinin Gürpınar ilçesinde yer almaktadır. Van ve Hakkari karayolu üzerinde bulunan bu yerin diğer bir ismi ise Güzelsu’dur. Hoşap Kalesi, Van merkeze ortalama 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Gürpınar ilçesine ise ortalama 40 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

 

 Tarihi Kalenin Özellikleri ve Hikayesi

 

 Tarihi kalenin etrafında Hoşap Suyu bulunmaktadır, kalenin kuzeybatısında sarp ve dik kaya kütlüleri yer almaktadır. Kale iç ve dış bölümlerden oluşmaktadır. Oldukça köklü bir tarihi bulunan bu kalenin, geçmişi Urartu Devletine kadar uzanmaktadır. Osmanlı Devleti döneminde, tekrar yapılan bu kale günümüzde hala o haliyle durmaktadır. Kalenin iç giriş kapısı üzerinden Mahmudi Süleyman Bey tarafından yapılan kitabe bulunmaktadır ve orada yazılanlara göre 1643 tarihinde kale yapılmıştır. Dış kale bölümü ise surları arazinin yapısına göre zaman içerisinde şekillenmiştir. Kalenin kuzey, batı ve doğu surları bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 

 Her yeri surlarla çevrilmiş olan bu kalenin doğu ve batı bölümünde ki kısımları tamamen yıkılmıştır. Surları destekleyen burç yapılarından bazıları ise günümüzde hala durmaktadır. Kalenin doğu ve batı kapıları ise tamamen deforme olmuş bir şekilde durmaktadır. Kalenin dış kısmında ise bir gözetleme kulesi bulunmaktadır. Bu kule, kalenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Kalenin iç kısmında ise cami kalıntıları ve eski köy evleri yer almaktadır. Kalenin iç kale bölgesi ise kuzeyde bulunan eğimli bir kütle üzerinde yer almaktadır.

 

 Kalenin iç kısmına kuzey bölümünde, orta kısımda yer alan bir girişten girilmektedir. Taç şeklinde yapılan kapı ile kişiler bu gezi alanına rahat bir şekilde girebilirler. Bununla beraber kale içi bölgelerinde aslan kabartmaları ve belirli yapılar yer almaktadır. Aynı zamanda da kalenin etrafında bulunan demir kapılar hala orijinal haliyle kullanılmaktadır.

 

 Hoşap Kalesinin Giriş Ücreti ve Saatleri

 

 Kış dönemi içerisinde kaleye gitmek isteyen kişiler sabah 08.00 ile akşam 16.00 arasında kaleyi ziyaret edebilirler. Yaz ayında kaleyi ziyaret etmek isteyen kişiler sabah 08.00 ile akşam 19.00 arasında ziyaret edebilirler. Kaleye girmek isteyen kişiler herhangi bir ücret ödemeden kaleyi ziyaret edebilirler.