Teknoloji Tek diske dünyalar sığacak!

Tek diske dünyalar sığacak!

06.01.2010 - 19:30 | Son Güncellenme:

Sony ve Panasonic bir diske kaç GB sığacağı konusunda devrim peşinde: İşte yeni GB canavarları...

Tek diske dünyalar sığacak

Japon ekonomi gazetesi "Nikkei"de çıkan bir habere göre Sony ve Panasonic yakın gelecekte Blu-ray disklerin kapasitesini katman başına 25 GB'tan 33,4 GB'a yükseltmek istiyor.

Katman başına kapasite artırımı i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) ismindeki teknik sayesinde mümkün olacak. Bu teknik sayesinde diske daha fazla veri yazılabilecek; çünkü yeni yöntem geleneksel Blu-ray disklerden daha farklı bir hata düzeltme metodu kullanıyor. Sonuç olarak diske daha yoğun bir biçimde yazım yapmak ve buna paralel biçimde okumak mümkün olacak.

Yeni medyalar mevcut lazer optikleriyle uyumlu olacak. Lakin şu an piyasada olan cihazların bir yükseltme ile uyumlu hale gelip gelmeyeceği sorusu yanıtsız kalıyor. Yeni yöntemin maliyeti çok daha yüksek olan çift katmanlı disklerin kullanımını azaltması bekleniyor; zira bu sayede tek katmana daha fazla veri sığabilecek.

Sony ve Panasonic kısa bir süre içinde i-MLSE tekniğini BDA (Blu-ray Disc Association) topluluğunun resmi tanımlamaları içerisinde almayı talep edecek.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.