The OthersAlmanca yoksa böbrek de yok

Almanca yoksa böbrek de yok

23.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Almanca yoksa böbrek de yok

Almanca yoksa böbrek de yok


RECAİ AKSU, ŞEVKET DUMAN Bonn - Frankfurt


Almanya'da sağlık konusunda "dil bilmeme" bahanesiyle yapılan ayrımcılığa yeni bir örnek daha ortaya çıkarıldı. Bir süre önce kalp yetmezliği yüzünden hastaneye yatan ve Almanca bilmediği gerekçesiyle kalp nakli yapılmayan Fatma Elaldı'nın ardından, bu kez de Zülfiye Çakmakçı adlı bir Türk kadına, aynı bahaneyle Frankfurt Üniversite Kliniği'nde böbrek nakli yapılmadığı belirlendi.
1997 yılında meydana gelen olayda E.H.S ve H.G adlı klinik doktorları, Türk kadına verdikleri raporda da bu gerekçeyi açıkça yazmaktan çekinmediler. Frankfurt Üniversite Kliniği'nin, söz konusu doktorların imzasıyla Zülfiye Çakmakçı'nın ev doktoruna yazdığı gerekçe mektubunda şu cümlelere yer verildi:
"3. 12. 1997 tarihinde kliniğimize böbrek nakli için yatırılan Bayan Çakmakçı'nın organ nakline tıbben bir engel görülmemiştir. Ancak 15 yıldır burada yaşamasına rağmen hiç Almanca bilmemesi anlaşma sorunları çıkarabilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için hastanın mutlaka Almanca öğrenmesi gerekmektedir. Hasta Almancayı öğrendikten sonra organ nakli konusu yeniden düşünülebilir."
48 yaşındaki Bolulu Zülfiye Çakmakçı, üç yıl önce Frankfurt Üniversite Kliniği'nde uzun bir süre tedavi gördüğünü ve doktorların "Almanca bilmiyor nakil yapamayız" dediklerini söyledi. Hastaneye gittiğinde ölmek üzere olduğunu kaydeden Çakmakçı, "Gerekli testlerden sonra böbrek nakli yapılması gündeme geldi. Fakat dil bilmediğim için organ naklinin mümkün olmadığını söylediler. Kızım Fatma tercümanlık yapabileceğini garanti etmesine rağmen yine de kabul etmediler" dedi.
Bir süre sonra Frankfurt'tan Bonn'a taşındıklarını, burada Vennüsberg Üniversite Kliniği'nde tedavi olmaya başladığını anlatan Çakmakçı, şunları söyledi:
"Benzeri olayı burada da yaşadım. Bu hastanede Almanca bilmediğim için nakil yapmadılar. Bunun üzerine kızım bana Almanca öğretmeye başladı. Şimdi hastanede en azından kendi işlerimi görecek güçteyim. Ancak nakil hala yapılmadı. Her sorduğumda benim sırada olduğumu söylüyorlar."
Tam sekiz yıldır kronik böbrek yetmezliği yüzünden haftada üç kere diyaliz makinesini girip çıktığını ifade eden Zülfiye Hanım, "Şu an öğrendiğim Almanca ile böbrek naklinin yapılacağı günü bekliyorum" diye konuştu.
Çakmakçı, Almanca kursuna gitmek istediğini, ancak aylık 600 - 700 marklık masrafı karşılaycak güçlerinin olmadığını da sözlerine ekledi.