10 SORU - 10 CEVAPAt eti zararlı mı?İÜ Veteriner Fakültesi’nden Doç. Dr. Harun Aksu, at etinin özelliklerini anlattıECE BİLGİNÜnlü bir hipermarketin Çorlu mağazasında "500 kilo at ve eşek eti bulunduğu" haberi, "At eti yenilir mi, nasıl yenilir?" tartışmasına yol açtı. Etlerin dizanteri mikrobu taşıdığı iddiası da ayrıca tedirginliğe neden oldu. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Aksu, at etiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.
1 - At eti yenilir mi?
Yenmesinde sakınca yoktur.
Et dokusu diğer etlere benzer. Protein, yağ, karbonhidrat, diğerlerinde olduğu gibi at etinde de vardır.
2 - Tadı nasıldır?
At etinin tadı diğer etlere oranla daha aromatik sayılabilir. Şeker oranı yüksek olduğu için
tatlı bile demek mümkündür.
3 - Hangi ülkelerde tüketiliyor?
Pek çok Avrupa ülkesinde tüketiliyor. Çünkü o ülkelerde yasal bir sınırlama yok. Özellikle Fransa’da at eti satan kasaplar var. Orta Asya ülkelerinde at yetiştiriciliği çok yaygın olduğu için tüketimi de mümkündür.
4 - Yemeklerde nasıl kullanılır?
Etli olabilecek yemeklerde kullanılabilir. Tabii at etinin yağ dokusu biraz daha homojen dağılmıştır. Kullanıldığı yemeğin tadını biraz değiştirebilir.
At etini dışarıda fazla tutmamak gerekir. Beyaz et kadar hassas olmasa da yine de buzdolabında saklamalıyız.
5 - Kesim standartları var mı?
At eti tüketim alışkanlığımız olmadığı için yasal prosedürlerde henüz böyle bir madde yok. Gelişmiş bir mezbahada kesilmesi uygundur. Kanının iyi akıtılması, derisinin uygun bir şekilde yüzülmesi gerekirr. En önemlisi kesimin yerde değil asılarak yapılmasıdır. Bütün bunlar veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır. Türkiye’deki yasalara göre at etinin, et ürünlerine katılması yasaktır. Et ürünlerinin içindeki maddelerin belli olması gerekir. Bunu hangi gerekçeyle yaptılar bilmiyorum ama sağlık açısından at etinin bir sakıncası yok. Önemli olan hijyeni sağlamaktır. Bugün olduğu gibi sur dibinde kesilmemelidir.
6 - Ülkemizde neden ilgi görmüyor?
Domuz eti nasıl tüketilmiyorsa, at eti de pek revaçta değil. Bunun nedeni geleneksel bir yapıya bağlı olmamızdan ileri geliyor. At çifliklerinde yetiştirilip, sağlıklı ortamlarda tüketilirse, yenmesinde sakınca yok.
7 - At eti sucuk ya da sosis yapımında kullanılır mı?
Kullanılabilir. Sadece at etinden sucuk ya da sosis de yapılabilir.
8 - Bir ürüne at eti karıştırıldığını nasıl anlarız?
Mesala sucuk yapımında içine baharat karıştırıldığından dolayı at etinin tadını almak
son derece güçtür. Bir ürünün içinde at eti olduğunu anlamak imkansızdır. Ancak labarotuvar şartlarında, uzmanlar bunu belirleyebilir. Asıl sorun, kaçak kesimlerin sığır veya dana etine katılmasıdır. Uygun ortamda kesilmişse karıştırılması insana zarar vermez.
9 - Etinin yenmesi için, atın belirli bir yaşa gelmesi gerekir mi?
Sadece, atlar çok küçükken yenmemeli. Doğumdan sonraki bir hafta içinde kesilen atın eti zaten lezzetli olmaz. Tay eti ise dana etine eşdeğerdir. At olgunlaşmaya başladıkça yenecek hale gelir.
10 - Hangi hastalıkları barındırır?
Sağlıksız kesildiyse, "Ruam" adı verilen bir hastalık insana geçer. Bu mikrop insanın özellikle baş kısmına yerleşir. Zamanla ölüme kadar giden ciddi bir hastalığa dönüşebilir.
ENTELLEKTÜEL BAKIŞ