The Others En büyük Yenilenebilir Enerji projesi

En büyük Yenilenebilir Enerji projesi

25.03.2016 - 18:12 | Son Güncellenme:

Sürdürülebilir Enerji Araştırma Merkezi Başkanı ve Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu tarafından 2014 yılında başlatılan Fotovoltaik Elektrik Santrali projesi tamamlandı

En büyük Yenilenebilir Enerji projesi

En büyük Yenilenebilir Enerji projesi

Haberin Devamı

Sürdürülebilir Enerji Araştırma Merkezi Başkanı ve Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu tarafından 2014 yılında başlatılan Fotovoltaik Elektrik Santrali projesi tamamlandı. UKÜ’nün 14 bin metrekarelik alanını kapsayan bu proje Kuzey Kıbrıs’ın en büyük Yenilenebilir Enerji projesi olma özelliğinin yanı sıra uluslararası alanda da örnek teşkil ediyor. Dünya’da ve Kıbrıs’ta Güneş Enerjisi projeleri, genel olarak panellerin tek tip alan üzerine kurulması şeklinde uygulanıyor. Ancak bu proje de benzerlerinden farklı olarak, düz çatıya, eğimli çatıya, araziye ve otoparka olmak üzere 4 farklı alana güneş panelleri kuruldu.

Projenin toplam maliyetinin 1.5 milyon Euro olduğunu söyleyen Sürdürülebilir Enerji Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu proje kurulumu öncesinde ciddi bir veri analizi ve fizibilite çalışması yapıldığını, hatta yapılan bu analiz ve fizibilite çalışmasının güneş enerjisi alanının en saygın dergisi olan “Solar Energy” dergisinde kabul alıp yayınlandığını belirtti. Abbasoğlu, “Hem çok hassas ölçümler yaptık hem de farklı analizler yaptık ve elde ettiğimiz “Know-How” bilgilerini kurmuş olduğumuz veri merkezinde değerlendirdik. Konuyu merak eden gerek teknik kişiler gerek akademisyenler gerekse yatırımcılar bu çalışmamızı yayınladığımız makalemizde bulabilirler” dedi.

Haberin Devamı

Bu projenin, izleme merkezleri aracılığı ile adada eğitim veren üniversitelerin hizmetine sunularak özellikle mühendislik öğrencileri için doğal bir laboratuvar özelliği taşıdığını belirten, Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, projenin Pakistan, ABD, İran, Irak, Çin ve Türkiye gibi birçok ülkeden gelen yetkililer tarafından da ziyaret edildiğini ve pek çok projeye örnek teşkil ettiğini söyledi.

En büyük Yenilenebilir Enerji projesi

KKTC Enerji Nakil Hattı’na 350 bin kilovat enerji

Abbasoğlu 4 bin 131 adet panel kurulduğunu ve üretilen enerjinin 350 bin kilovat saatlik kısmının KKTC Enerji Nakil Hattı’na verileceğini açıklayarak bu yolla ada ekonomisine her yıl yaklaşık 200 bin Türk Lirası katkı sağlanacağını vurguladı. Sivil Savunma Başkanlığı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi başta olmak üzere KKTC’de uygulanan birçok güneş enerjisi projesinde danışmanlık yapan Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, Sürdürülebilir Enerji Araştırma Merkezi tarafından söz konusu projeye yatırım yapmak isteyen firmalara da danışmanlık verildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Adanın ilk yeşil kampüsü hedefleniyor

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretme Santrali projesinin UKÜ’nün gündüz kullanılan enerji miktarının yüzde 80’ini karşıladığını kaydeden Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, “Bu proje ve diğer çevre dostu uygulamalarımızla ile KKTC’nin ilk yeşil kampüsü olma yolunda ilerliyoruz. Şu anda devam eden ve sonrasında yapılacak olan yatırımlarımızda da çevre ön planda tutulacaktır.” dedi. (UKÜ)