The Others Mısır'a barış köprüsü

Mısır'a barış köprüsü

27.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mısır'a barış köprüsü

Mısıra barış köprüsü


Demirel'in 12 saatlik Mısır ziyaretinde Ortadoğu barışı ele alındı siyasi ve ekonomik 12 anlaşmaya imza atıldı

Kahire Milliyet


Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dün zamana yaydığı Ortadoğu turunun son durağı olan Mısır'daydı. Demirel, Ras El Tin Sarayı'nda Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından resmi törenle karşılandı. İki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Demirel, şeref kıtasını selamladı. Demirel, daha sonra sarayda Hüsnü Mübarek ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Türkiye ile Mısır arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği alanlarında 12 adet antlaşma ve protokolün imzalanmasının öngörüldüğünü bildirdi.
Bir günlük çalışma ziyaretinde bulunacağı Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Demirel, ziyaretin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'le yaptığı istişarelerin yeni bir halkasını oluşturduğunu kaydederek, birlikte yaşanmış uzun bir tarihi paylaşan ve sağlam kültürel bağlarla birbirlerine bağlı olan Türkiye ile Mısır arasında sıcak ve yakın ilişkiler olduğunu ifade etti.
Demirel, "Amacımız, iki kardeş ülke arasındaki işbirliğini her alanda daha da zenginleştirmek ve derinleştirmektir. Aziz kardeşim, değerli devlet adamı Sayın Cumhurbaşkanı Mübarek ile bu ortak amaç doğrultusunda birlikte çalışıyoruz" dedi. Bölgenin önde gelen iki ülkesi olan Türkiye ile Mısır arasında hızla gelişen işbirliği ve dayanışmanın, Ortadoğu ve Akdeniz'in barış ve istikrarına önemli katkıda bulunduğunu belirten Demirel açıklamasında şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz günlerde İsrail, Filistin ve Ürdün'e yaptığım ziyaretlerde Ortadoğu Barış Süreci'nin geleceği açısından umut verici, iyimser bir havanın mevcudiyetini memnuniyetle müşahede etmiştim. Sayın Mübarek ile yapacağım görüşmelerde, öncelikle barış sürecinin içinde bulunduğu durgunluktan çıkartılmasıyla ilgili umut dolu beklentiler üzerinde duracağız. Bu beklentilerin olumlu sonuçlar doğurması için neler yapılması gerektiği konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağız. Ayrıca iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası diğer konuları da birlikte ele alarak değerlendireceğiz."
Demirel, ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileri götürülmesine katkıda bulunacağına ve bölge için yararlı sonuçlar ortaya çıkaracağına inandığını söyledi.

İskenderiye’ye kasa dolusu hediye gitti

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in davetlisi olarak bir günlük çalışma ziyareti için Mısır'a giden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i dün sabah Esenboğa Havaalanı'ndan TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan Bülent Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu uğurladı.
Hareketinden önce Akbulut, Ecevit ve Kıvrıkoğlu ile bir süre sohbet eden Demirel'i Mısır'a götüren uçağa, kasalar içinde İskenderiye Kütüphanesi'ne hibe edilecek 2 bin kitap özenle yerleştirildi.
Başyaverlik görevini Kur. Alb. Reha Taşkesen'den devralan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeni Başyaver'i Kur. Yrb. Ferit Güler de resmi olarak görevine başlayarak Demirel'le birlikte Mısır'a gitti.
Son olarak geçtiğimiz Cumartesi günü Muhafız Alayı Sancak devir teslim töreninde görev alan Kurmay Albay Reha Taşkesen'in Ağustos Şurası'nın ardından kıta görevine başlayacağı belirtildi.

Stratejik ortak: Hüsnü Mübarek

Kapatılan Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan iktidarda olduğu 1996 yılında Mısır'la ilişkileri geliştirme konusunda girişimlerde bulundu. Temmuz ayında Türkiye'ye gelen Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Süleyman Demirel ve Erbakan'la Türkiye - Suriye ve Türkiye - İsrail konularını ele almıştı. Bu ziyaret sırasında Mübarek, Erbakan'ı Mısır'da terör eylemleri gerçekleştiren "Müslüman Kardeşler Cemaati"nden uzak durması konusunda uyarmıştı.
Erbakan ve Mübarek aynı yıl ekim ayında da tekrar bir araya geldiler. Erbakan'ın Mısır ziyaretinde iki lider ilişkilerin en iyi düzeye getirilmesi konusunu görüştüler.
1998 yılında Hüsnü Mübarek, Türkiye'yi bir kez daha ziyaret etti. Mısır Devlet Başkanı 4 Aralık tarihli bu gezisinde Güneri Cıvaoğlu'nun hazırladığı Durum programına da katılmış, Türkiye ve Suriye arasında yaşanan "Apo krizi" konusunda değerlendirmeler yapmıştı.
Suriye Devlet Başkanı en son Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in daveti üzerine 30 Ocak 1999 tarihinde Türkiye'ye uğramıştı. 45 dakika görüşen iki lider Irak ve Kosova konularında fikir alışverişinde bulunmuştu.