Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

8 yıllık kesintisiz eğitim kararı, önümüzdeki günlerde, Meclis aritmetiğini alttüst edecek. Pamuk ipliğine bağlı REFAHYOL hükümeti, büyük bir ihtimalle, bu yüzden dağılacak.
ANAP ve DYP içindeki "gizli Refahlılar", RP'nin isteği doğrultusunda 5+3'e destek verirken, içlerinde pek çok bakanın da bulunduğu Atatürkçü DYP'liler de, kesintisiz 8 yıl için oy kullanacak.
Kimin kimden yana olduğu net bir şekilde ortaya çıkacak ve Meclis yeniden şekillenecek. Bu kadar sancı yaratmasının nedeni de bu.
Refah Partisi gibi dini istismar eden kesimler, 24 yıldır, 8 yıllık zorunlu eğitime karşı çıkıyor. En acısı da, ANAP ve DYP'nin, verdikleri her tavizin, kendilerinden çok, RP'nin işine yaradığını, göre göre, aynı yanlışta ısrar etmeleri. ANAP ve DYP, 8 yıllık kesintisiz eğitim yasa tasarısı Meclis genel kuruluna geldiğinde, bunun acısını bir kez daha fazlasıyla çekecek.
Erbakan ve çevresi, 8 yıllık kesintisiz eğitimi de içeren MGK tavsiyelerini imzaladıktan sonra, şimdi yan çizmeye başladılar. Gerekçeleri ise üzüm yemekten çok, bağcıyı dövmeye yönelik.
Ne diyorlar:
Karar, imam hatip liselerinin kapatılmasına yönelikmiş. Hiç ilgisi yok. Temel eğitimin 8 yıla çıkmasıyla birlikte, Anadolu liseleri, kolojler ve diğer meslek okullarında olduğu gibi imam hatiplerin ortaokul bölümleri de, 8 yıllık zorunlu temel eğitimin bir parçası olacak. Yani, kapanma değil, yeniden yapılanma sözkonusu.
Altyapı yetersizmiş. Türkiye'de hangi alanda altyapı yeterli ki! Eğer RP 24 yıldır, yasal yönden zorluklar çıkarmamış olsaydı, altyapı şimdiye çoktan tamamlanmış olurdu. Eğer geciktirilmeye devam edilirse, 10 yıl sonra hala altyapının yetersizliğinden bahsederiz...
6/12 yaş grubundaki çocukların aynı çatı altında bulunmaları sakıncalıymış. Sanki kendi evlerinde, farklı yaş grubundaki çocukları, aynı ortamda yaşamıyor.
Demokratik değilmiş ve devletin dayatması varmış. Dünya İnsan Hakları Çocuk Beyannamesi'ne göre, 15 yaşına kadar, çocuklar "çocuk" olarak kabul ediliyor ve kişisel hakları açısından, temel eğitimin dışında, anne babaları tarafından da olsa hiçbir dayatmayla karşı karşıya getirilmemeleri öngörülüyor. Temel eğitimden sonra, kendi kararlarını kendilerinin vermeleri "en doğru" olarak kabul ediliyor. Bundan neden korukuluyor ve neresi demokratik değil, anlamak mümkün değil.
İmam hatip liselerinin amacı, öncelikle diğer meslek liseleri gibi meslek adamı yetiştirmek midir, yoksa üniversiteye öğrenci hazırlamak mıdır? Sanki, asli amacı unutulmuş gibi. Öyle olmasa İngilizce imam hatiplere ne gerek vardı? Camide İngilizce vaaz mı verecekler, yoksa İslam dinini İngilizce kaynaklardan mı araştıracaklar?..
Yarın, başka okulları bitirenler de kalkıp, biz de camilerde imamlık yapacağız derlerse ne olacak?
8, 10 yıllık kesintisiz eğitim, başka ülkelerde yokmuş. Güldürmesinler. Hangi gelişmiş ülkede, 8, 10 yıllık temel eğitim zorunlu ve tek diplomalı değil? Hangisinde temel eğitim aşamasında, mesleki yönlendirme var?
Sadece daha iyilerin seçimi söz konusu. Ki bu da, bir yönlendirme değil, ödüllendirmedir...