Milli Eğitim Bakanı Dinçer, öğretmen atamalarından SBS’ye, dershanelerden öğretmenlere yönelik şiddete, Kürtçe eğitimden KPSS’ye kadar merak edilen tüm sorulara cevap verdi.
Bazı konularda umut dağıttı, bazı konularda ise katı tutumunu sürdürmeye devam etti. Dinçer, önceki basın sohbetleriyle kıyaslandığında konulara daha hakimdi. Ama üzerindeki baskılar nedeniyle, çok da rahat değildi. Örneğin sınavlar nasıl kalkacak, dershaneler nasıl kapanacak, tek atama dönemi 4+4+4’e nasıl oturacak?.. Sık sık uykusunun kaçtığı kesin. Bakan Dinçer’in sabah kahvaltısında gazetecilerin sorularına verdiği cevaplardan bazı satır başları şöyle:
* SBS kaldırılıyor mu?
Önümüzdeki öğretim yılında yine SBS uygulanacak. Ama bir sonraki yıl SBS kaldırılacak.
Bu yıl tüm ilköğretim mezunları ortak sınava girecek ve ortak tercih listesi hazırlayacak. Yerleştirme de yine ortak yapılacak.
* Öğretmen atamaları?
Tek atama dönemi ısrarla korunacak. Yeni atama, emeklilik ve eş durumu tayinleri gibi öğretmen hareketleri haziran ve ağustos ayları içerisinde gerçekleşecek. Öğrenim yılı ortasında hiçbir şekilde tayin yapılmayacak.
* KPSS’nin içeriği değişiyor mu?
Öğretmenlere yönelik sınavda branş soruları da gelecek. Önümüzdeki ilk sınavda, 15 branşta mesleki sorular da sorulacak.
* Üniversiteye giriş sistemi değişiyor mu?
YÖK ve ÖSYM bu konuda çalışıyor. Yıl içerisinde de sınavlar olacak. Lisede okutulan tüm derslerden sorular sorulacak.
* Dershaneler kalkacak mı?
Sayın Başbakan bir yıl hedefi koydu, biz de üzerinde çalışıyoruz.
Ama eğitimin yanı sıra iktisadi ve hukuki boyutları da var. Dolayısıyla ne söyleseniz yetersiz kalıyor.
Ama SBS kalkınca SBS’ye yönelik dershaneler ortadan kalkacak. Kendileri piyasadan çekilecekler. Üniversite giriş sınavı da yılda birden fazla yapılarak yığılma önlenecek, dolayısıyla dershaneye olan ilgi azalacak...
* Bütün dershaneler kalkar mı yoksa?...
Sadece Anadolu liseleri ve üniversiteye hazırlık dershaneleri yok. KPSS, TUS, Yabancı dil dershaneleri de var. Toplumu rahatsız, dershaneleri mağdur, eğitimi de mağdur etmeden bu sorunun çözülmesi gerekir.
* Kürtçe seçmeli dersine ne kadar ilgi oldu?
Okullar açıldığında 25 bin öğrenci bu dersi almak için başvurdu. Ama sayı daha sonra 18 bine indi...
Azalma sadece Kürtçede değil, diğer lehçelerde var.
* Öğretmenlere yeterlilik sınavı gelecek mi?
Yeterlilik sınavı söz konusu değil ama kariyer basamakları geçiş sınavı düşünülüyor. Bu yöndeki çalışmalar henüz bitmedi.
Ulusal öğretmen stratejisi çerçevesinde kariyerden öğretmen yetiştirmeye, atamalardan kariyer planlarına kadar her şey yeniden planlanıyor.
* Fen edebiyat mezunları öğretmen olabilecekler mi?
Fen Edebiyat mezunlarına formasyon verilmesi bizi sıkıntıya sokuyor.
* Lise türleri azaltılacak mı?
Çok fazla lise türü var. Yurtdışında genel lise ve meslek lisesi ayrımı varken bu bizde çok fazla. Lise çeşitliliği mümkün olduğunca azaltılacak
* Sınavlar kalkacak mı?
Sınavların kaldırılması gerekir. Çünkü eğitim sistemini zaafa uğratıyor. Öğrenci ve velileri yoruyor. Ama eğer sınavları kaldırırsak, öğrenciler, kabiliyetleri ve arzularına göre nasıl eğitim alacaklar? Bunun da düşünülmesi gerekir.
* Şişirilmiş puanlar
Okullarda şişirilmiş notlar varsa tespit edip üzerine gidilmelidir. İhmal ettiğimiz bir konu değil.
* Okuma yazma oranları nasıl?
Okuma yazma oranı yüzde 94’e ulaştı. Nüfusumuzun yüzde 5.5’i üniversite, yüzde 28’i de lise mezunu. Ortaokuldan lise geçiş ise yüzde 98’e çıktı. Yüzde 100’e yükseltmeye çalışıyoruz.
* Yükseköğrenimde okullaşma oranları?
Yükseköğrenimde okullaşma oranı, çağ nüfusuna göre yüzde 38. ABD ise nüfusun yüzde 40’ını üniversite mezunu yapmak istiyor.
Üniversite eğitimi ile istihdamı birbirine karıştırmamak gerekir. Bazı ülkeler bütün nüfusu üniversite mezunu yapmaya çalışıyor. Önemli olan uzman sayısı. Her bin kişi içindeki uzman sayısı Japonya’da 30, ABD’de 24, Türkiye’de ise 5.
* Okullarda terör ve öğretmenlere yönelik şiddet nasıl önlenir?
Doğu ve Güneydoğu’daki öğretmen açığını tümüyle kapatmaya çalıştık. Bölgede ücretli öğretmen azaldı. 64 binden 12 bine indi.
Öğretmene yönelik şiddet sadece doğuda yok. Her yerde var. Genel şiddet konusunda da hazırlıklıyız. Sivil görevliler okulların önünde nöbet tutuyor.
* Eş durumu atamaları?
Bu yıl içerisinde 50 bin öğretmenin yeri değişti. Nakiller eğitimin niteliğini bozuyor. Bu yüzden yıl içi tayinleri ortadan kaldırdık. Zaafa uğratılmaması için herkesten destek bekliyoruz. Bu kararlılığımdan vazgeçmek istemiyorum...
Genç Bakış
Kanal D’de Genç Bakış’ta bu gece Atatürk’ü, Atatürkçülüğü ve Kemalizm’i konuşacağız. Her yönüyle farklı bir program olacak. Yani uykusuz kalmaya değecek.
Özetin özeti: Bakan Dinçer’in her zamankinden çok daha fazla desteğe ve morale ihtiyacı var. Attığı her olumlu adımda, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için onu desteklemeye devam edelim...