Merkez sağdaki lider arayışı, 76 yaşındaki Cindoruk’u yeniden siyaset sahnesinin önemli aktörlerinden biri haline getirdi. Cindoruk, yarın gerçekleşecek DP kongresinden önce Genç Bakış’ta öğrencilerin karşısına çıktı.
Programda en çok sorulan soru, yaşı oldu. Bu soruya Türkiye’den ve dünyadan örnekler cevap verdi. “İnönü son kez başbakan olduğunda 80 yaşındaydı” dedi.
Cindoruk, neden ille de siyaset de “Rejimin selameti açısından” cevabını verdi.
İşte programdan satırbaşları:
- Siyasette yaş o kadar önemli değil. 1961’de İnönü 80 yaşında başbakan oldu. Çünkü o zaman İnönü’ye ihtiyaç vardı. .
- 1980’den beri 12 Eylül’ün getirdiği boşluğu dolduramadık. Bunun çeşitli sebepleri ve sorumluları var. Belki biri de benim.
- Siyaset akılla yapılır. Fizyolojik bir iş değil. Aragones Fenerbahçe’nin başındaysa ben de siyasete girerim.
- Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Bayar ile aynı yarışta olmaktan gurur duyuyorum. Öyle tek adaylı seçimler gördüm ki onlara karşı bunu yeğlerim.
- Çok ciddi bir kadro hareketi bu seçimde ortaya çıkacak. Bu kez kadroda çok genç var ve hanımlar da kendilerini daha çok temsil edilmiş görecekler.
- Bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at da bir ülkeyi kurtarabilir. Hiçbir şey yapamazsam “Kırat”ın nalına bir mıh çakabileceğimi düşünüyorum.
- İki kez hapishanede yattım, bir kez ev hapsine mahkûm oldum ve iki kez de siyaseten yasaklandım. Zincirbozan’da Demirel ile birlikte çok sıkıntı çektik. Hep demokrasi mücadelesi verdim.
- Bugün bu yaşımda demokrasiyi geri getirmek için yapılanlara katkıda bulunmak istiyorum. Bunun için siyasete döndüm. Bu bir erdemdir, tenkit edilecek bir yanı yoktur.
- Kim darbe yaparsa faşisttir. Demokrasiyle çözülecek meseleleri silahla çözmeye çalışmak faşizmdir.
- Alanya’da bir kooperatif dairem, Ankara’da bir kooperatifte hissem, bir arabam ve bir miktar param var. Tüm mal varlığım bu. Bizim değil “gemicik”, kayığımız bile yok.
- Son zamanlarda demokrasinin kapsama alanında bir parti (AKP) var. Bu bir boşluktan faydalanmaktır. Biz o partinin karşısına liberal demokrat bir parti çıkaramadık. Milli Görüş bugün yüzde 47 gibi bir oy oranı elde etti. Bugün AKP’de, partisiz kalan insanların vermiş olduğu haksız ve emanet oylar var.
- Son zamanlarda siyaset üslubu çok avam. Öyle ki çocuklara sakıncalı hale geldi. Sayın Başbakan’ın üslubunu ayıplıyorum.
- Bugün Kürdistan diye bir komşumuz ve kendisini Kürt hisseden vatandaşlarımız var. Seçimlerden sonra bir milletvekili şu şehirlerde seçimi kazandık. Buraları birleştirirseniz bir Kürdistan haritası çıkar dedi. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne dek karşılaştığı en ağır iddia. Ve partisi itiraz etmedi, bu açıklamaya tavır almadı. Bugünkü mesele sadece dağdakileri indirmek, “düz ovada siyaset yapmakla” çözülebilir mi?
- Kürt meselesi hem iç hem dış meseledir. Silah kullanmakla bu iş çözülmez.
- Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ordusu, çok güçlü bir devlet kudreti olan ülke bölünmez. Fakat ahali bölünürse Türkiye’nin parçalanması gündeme gelebilir.
- Bu iktidar ayrışmaları artırdı. Türkiye Kürt meselesi, laiklik gibi sorunları çözmek istiyorsa önce demokrat bir devlet olacak.
- Doğu ve Güneydoğu’da doğru metot, karma ekonomidir.
- Türkiye’de çok saygın, değerli, uzman kitleleri ve müthiş arşivi olan bir Dışişleri Bakanlığı var. Ben bu bakanlığı dikkate almayan, onun görüşleri dışında siyaset yapmak isteyen bir hükümeti güvenilir bulmuyorum. Ayrıca bir Dışişleri Bakanı’nın Meclis grubu içinden seçilemeyişinin eksikliğini bir profesörün tayiniyle doldurmak mümkün değildir.
- Dış politikada çizgimiz şöyle olacak; Avrasya coğrafyasına değer vereceğiz. Bizim sistemimizde devletlerarası ilişkiler esas alınacak. Aşiret reisleri, çetelerle ilişki kurmayacağız.
- Avrupa Birliği müzakerelerinin bir kısmı tıkandı. Çünkü bizi idare edenlerin kültür düzeyleri, yaklaşımları, tavırları Avrupa Birliği üyelerinin yöneticileriyle örtüşmüyorsa bizi Avrupa Birliği’ne almakta zorlanacaklardır.
- Faili meçhuller Türkiye’nin kanayan yarasıdır.
- Yargının tam bağımsız olduğuna inanmıyorum.
- Yüzde 47 iktidar partisini kapsamayan, bu partinin hak etmediği bir rakam. Bu oranı aşağı düşürmek için yapılacak şey siyasi örgütlenmedir.
- Benim orduya saygım sonsuz. Darbe yapan, haksızlık yapan askerle Türk ordusunu ayrı tutmak gerek.
- Türkiye’de sistem giderek başkanlık sistemi haline geldi. Öyle ki Başbakan, Cumhurbaşkanı’nı tayin eder hale geldi. Kürsü mesuliyeti dışında kalan tüm dokunulmazlıklar kaldırılmalı.
- Burslar çok ciddi bir bütçe meselesi. Ben siyasi hayatımda hiçbir zaman, yapamayacağım, vakıf olmadığım bir alanda sözler vermedim. Ama bir iyileştirme yapılması gerektiğine inanıyorum.
- Ben Yassıada duruşmaları sırasında hapse girdim. Orada adalet olsaydı avukat hapse girmezdi. O idam kararlarının hukuksal gerekçesi yoktur.
- Eskiden verdiğim kararların da bugünkü kararlarımın da sonuna dek arkasındayım.
- Kongrede inandığım fikirlerin kazanmasını ve kongrenin yanılmamasını talep ediyorum.
- Sivas ve Kahramanmaraş olayları vahşetti. Failleri belli. Yargılandılar. Onlar sadece yargı değil Allah tarafından da cezalandırılacaklardır.
- En başından beri YÖK’e karşıyım. YÖK antidemokratik uygulamaların jandarması olmuştur.
- Yüzde 10 barajı dünyanın en yanlış işi. Baraj yüzde 4’e indirilmeli.
Özetin özeti: Cindoruk siyasete renk ve heyecan getirecek. Öğrencilerden gördüğü ilgi de tepki de bunun bir göstergesi.