Öğrenmenin yaşı ve sınırı yok derler ya çok doğru. Önceki gece Genç Bakış’ta Patriotları tartışırken çok daha önemli konular gündeme geldi. Örneğin Rusya ve İran’a enerji konusundaki bağımlılığımız öylesine artmış ki, olası bir gerginlikte, doğalgaz ve petrol sevkiyatı durduğunda, yaratacağı yıkım en güçlü füzelerden daha fazla olurmuş. Peki bu konuları hiç tartışıyor muyuz? Evet demek mümkün değil. Bırakın sokağı, ekranları, Meclis’te bile konuşulmuyormuş.
Ve daha önemlisi Rusya’nın yarattığı gerginliğin asıl nedeni kendi Patriotlarını bize satmakmış. Putin geldiğinde bakalım kesenin ağzı ne kadar açılacak?..
Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleşen programa, bu konuda fazlasıyla birikimi olan Sinan Oğan ve Mustafa Kibaroğlu konuk oldu. Kibaroğlu hem NATO’ya hem de Genelkurmay’a danışmanlık yapıyor. Oğan’ın akademik hayatının çoğu ise Rusya üzerine.
İşte programdan satır başları:
Tetik kimin elinde?
Dr. Sinan Oğan (MHP Iğdır Milletvekili)
- Muhalefet olarak her şeye karşı değiliz. Bunun memleketimizin hayrına olacağına inansak destekleriz. Ama Patriotlar yanlıştır.
- Meclis’te bu konu gündem değil. Meclis’in milletvekili olarak, bizim bu füzelerin gelişinden resmi olarak haberimiz yok. Almanya, bize bu füzeleri gönderirken meclisine soruyor. Biz ülkemize yabancı asker davet ediyoruz; ama bunu Meclis’e sormuyoruz.
- Tetik iddia edildiği gibi bizim elimizde değil. Ayrıca NATO kendisiyle beraber angajman kurallarını da getiriyor.
- Suriye’den atılan top mermilerini Patriotlar önlemez. Bu füze savunma sistemidir.
- Patriotlar ile gelen yabancı askerler terörle mücadelede sıkıntı yaratabilirler.
- Anayasamızın 90. maddesi NATO gibi kuruluşlarla yapılacak bazı çalışmaların Meclis’e sorulmasına gerek yok der. Bu maddeye atıf yapılıyor. Ama bu çalışmalar, tatbikatlar gibi rutin çalışmalar. Dışarıdan asker getireceksek Meclis’e danışılması gerek. Getirelim, soralım, Meclis’ten korkmayalım.
- İran’dan kalkıp İsrail’e gidecek Şahap füzelerini önleyebilmek için erken uyarı radar sistemi gerekli. Ve İran’dan kalkan bir füzeyi ateşleme anında tespit edebilecek en uygun nokta Kürecik. İran ilk vuracağımız yerlerden biri Kürecik diyor. Demek ki Patriotlar da Kürecik’i korumak için geliyor.
- Türkiye aralık ayında minimum 4 milyar dolarlık hava savunma sistemi alımına karar verecek. Rusya biz size S-400’leri, ABD ise Patriotları verelim diyor. Çin başka bir sistem öneriyor, İtalyan-Fransız ortaklığı başka. İşin içinde para var. Kim getirip sistemini kurarsa bir adım öne geçiyor. Rusya bu yüzden rahatsız.
- Doğalgaz bir dış politika aracı oldu. Biz gazı Rusya ve İran’dan alıyoruz. Dolayısıyla gaz bize karşı baskı unsuru olarak kullanılabilir. Buraya Patriot atacaklarına gazı kesseler daha çok zarar verirler. Buna karşı önlem olarak yeraltı depoları kullanılabilir ama ne yazık ki bizde yok.
- NATO’nun standardına göre enerjide bir ülkeye bağımlılığınız yüzde 35’i geçmeyecek. Ama bizim bugün Rusya’ya sadece doğalgazda bağımlılığımız yüzde 60’ın üzerinde. Yetmedi bir de gittik nükleer enerjiyi Ruslara ihale ettik.
- Buraya NATO toprağı gözüyle bakmamak lazım. Bizim gerçekten Patriotlara ihtiyacımız var mı? Buna bakmak lazım.
- Tüm yaşananların temel amacı İsrail’in güvenliğini korumak, Türkiye, Suriye, Irak ve İran’dan bir toprak parçası kopartmak içindir.
Rusya ne istiyor?
Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu (Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı)
- Patriotlar savunma amaçlı kullanılan sistemler.
- Bülent Arınç’ın basın toplantısında açıkladığına göre bu Patriotlar Suriye’den gelen balistik füze tehdidine karşı.
- Söylenmese dahi tahmin ediyorum ki bu kez Patriotlar sırf Suriye yüzünden değil İsrail İran çatışmasını da uzun vadede dikkate alarak, Türkiye’deki üslere saldırı ihtimaliyle de geliyor.
- Patriotlar tahmin edilenden daha uzun süre kalabilir.
- İran ve Rusya yıllarca İran’ın S-300 füzelerini alması konusunda müzakereler yaptı. Ve İran da Rusya da bu müzakereleri yaparken Türkiye’ye sormadı.
- NATO ülkelerinin savunmakla yükümlü oldukları topraklar NATO ülkelerinin tümünün egemen topraklarıdır.
- Suriye kimyasal ve biyolojik silah sahibi. Suriye’nin giderayak, bu rejim yıkılacaksa bu işi başıma açan ülkelerden birisi Türkiye’dir diye bu füzeleri Türkiye’ye göndermesi ihtimali ciddiye alınan bir sorun haline dönüşmüştür. Düşük bir ihtimal bile olsa devlet buna karşı önlem alıyor.
- Nükleer teknolojinin Türkiye’ye getirilmesi, nükleer enerji santralleri kurma çabaları, başta ABD ve onun etkisi altındaki Almanya, Kanada gibi ülkelerce engelledi.
- Türkiye Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın son derece güçlendirilmiş denetim mekanizmasını imzalamış ve onaylamıştır. Bu gelip buradaki tüm binaları arama yetkisi veren bir anlaşmadır. Hatta yarın bir gün Anıtkabir’de 5 kg plutonyum saklanıyor diye araştırılmak istenebilir. Bu yetkiyi bile veriyor.
Özetin özeti: Dış politikada müthiş senaryolar gündemde, umarız pek çoğundan, iş işten geçtikten sonra haberdar olmayız...