Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas Güçlü

BU başlığı daha önce birkaç defa daha kullanmıştım. Ayrıca yazılarımda ve katıldığım toplantılarda da sık sık dile getiririm.
Bugün ise, "eğitim, eğitim, eğitim"i, İngilizlerin muhtemel Başbakanı Tony Blair'in sözleri olarak, sayfamıza konuk ettik.
Haber Müdürümüz Zafer Arapkirli, geçtiğimiz hafta, seçim kampanyalarını izlemek üzere İngiltere'deydi. İlginç gözlemlerini yandaki haberde okuyacaksınız...
Eğitim ve gençler, son Amerikan seçimlerinde de oldukça gündemdeydi. Clinton'ın gerek seçimlerden önceki, gerekse seçimlerden sonraki vaatlerinin odak noktası, yine eğitimdi.
Gençlere, daha iyi bir eğitim ve daha iyi bir gelecek vaat etti ve ikinci kez seçildi. İşçi Partisi lideri Blair de, muhtemelen başbakanlık koltuğuna oturacak. Daha önce, aynı yöntemi deneyen daha pek çok lider, dünyanın farklı bölgelerinde başbakanlık koltuğuna oturdu.
Eğitim ve gençlerin önemini kavrayamayan, 8 yıllık eğitimde olduğu gibi, neredeyse bir tek Türkiye kaldı. Atatürk'ten sonraki liderlerimizin gündeminde, eğitim ve gençler hiçbir zaman öncelikli konumda olmadı. Aynı şekilde siyasi partiler de, kendilerini iktidara taşıyacak, en önemli faktörlerden biri olmasına rağmen, eğitim ve gençliğe sıcak bakmadı.
Bakanlar olmadı mı? Oldu. RP ve Fethullah Hoca. Bugünkü konumlarını, kesinlikle eğitim ve gençliğe yaptıkları yatırama borçlular. Ama, onlar da, egitim ve gençliği amaç olarak değil, kendi davaları için araç olarak kullandılar.
Dışardan bakıldığında, çocuk ve gençlerine bayram armağan eden bir başka ülke bulamazsınız. Yeri geldiğinde, 23 Nisan'ımızla, 19 Mayıs'ımızla övünürüz. Ama ne kadar değer verdiğimiz ortada...
Okuma çağındaki çocuk ve genç sayısı 25 milyon. Ayrıca 20 milyon da veli var. Yani siyasi açıdan bakıldığında, böylesine müthiş bir kitleyi görmeme aymazlığına düşmek, affedilir gibi değil...
Son birkaç ay içerisinde, herkese öğretmenlik yolunun açılması, Anadolu liseleri sınavı ve yabancı dille eğitimin kaldırılması, 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi, olgunluk sınavı gibi çok önemli konu gündeme geldi. Ama, çok az öğrenciyi ilgilendiren imam hatipler dışında, hiçbiri gerektiği ölçüde ele alınmadı...
Hadi, liderlerin kafasında eğitime, çocuklara, gençlere yer yok. Lider adayları ve iktidara aday partiler nerde?..
* * *
DERS kitapları yanlıştan geçilmiyor. Öğrencilerin üçte ikisinin dişlerinden problemi var. Meclis'te okumuş çok ama, okulla ilgilenen yok. Gençlerin vazgeçilmez tutkusu Jean. Gözde okullar. Kantin kültürü... Bunlar bugünkü KARNE'den bazı başlıklar. Konuğumuz ise, ansızın sorduğu sansürsüz sorularla özellikle politikacıların korkulu rüyası Musa Ağacık... (Karne: Kanal D, 11.00)