Son aylarda tartışma konusu ne olursa olsun, söz dönüp dolaşıp Ergenokon’a geliyor. Önceki gece Beykent’te gerçekleşen Genç Bakış’ta da aynı süreç yaşandı. Kabine revizyonu ve anayasa değişikliğini konuşacaktık. Ama tartışılan ana konu Ergenekon oldu.
Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı programın konukları CHP Manisa Milletveli Şahin Mengü ve Vatan gazetesi yazarı Can Ataklı’ydı.
Uzun süredir konuşulmayan türban, görünen o ki, anayasa değişikliğiyle yine zirve yapacak. Gecenin sürprizi ise SMS anketinde yaşandı. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılsın mı sorusuna yüzde 91 hayır dedi.
İşte programdan satırbaşları:
Şahin Mengü- Danıştay baskınında daha yerdeki kanlar dururken, savcı dosyaya el koymamışken Başbakan “Bu bir siyasi komplodur, arkasında ana muhalefet lideri var” diye açıklama yaptı. Sen savcı mısın kardeşim? Dosyayı mı biliyordun, ya da cinayeti birileriyle birlikte sen mi tezgâhladın?
- Ergenekon diye bir örgüt olduğuna inanmıyorum. Varsa yargılasınlar, yargılamayan namerttir, sonuna kadar o yargılamanın peşinden gitmeyen CHP de namerttir.
- Bana birisi tarif etsin bu Ergenekon nerede, hangi tarihte kurulmuş, başında kim var? Aslında başındakini söyleyecek, Atatürk diyecek ama o kadarına yüreği yetmiyor.
- İçeri alınanlara bir bakın, bazıları, bırakın darbe teşebbüsünde bulunmayı, kahve içmek için bile bir araya gelmez.
- Önce ihtilalcileri yargılasınlar, orada oturuyor. Şov yapmanın âlemi yok.
- Merak ediyoruz, düne kadar bursla okuyan delikanlı nasıl gemi sahibi oluyor?
- Başbakan’ın nasıl zengin olduğu ortada. Sorulduğunda oğlumun sünnetinde gelen altınları bozdurdum diyor.
- Uygar ülkelerde hiçbir ülkenin başbakanı çocuğunu yurtdışına okumaya göndermez. Ayıptır.
Bu, benim ülkemde üniversite yok demektir.
- Bu kabineyle görülüyor ki Milli Görüş gömleğini çıkardık diyen Başbakan, aksine, o gömleği üzerine daha da yerleştirdi.
- Ver kurtul politikası başarıysa evet bizim dış politikamız başarılı. Örneğin Kıbrıs’ı verelim, Ermenistan sınır kapısını açalım gibi...
- Bu, askerin yaptığı Anayasa’dır söylemleri doğru değil. Bu Anayasa’nın 63 maddesi 83 defa değişmiş. Yani artık askerlerin yaptığı Anayasa ile ilgisi kalmamış.
- 2001’den, Ecevit hükümetinden beri yapılan değişiklikler AB’nin baskısıyla oldu. Ölüm cezaları AB istediği için kaldırıldı. Fakat AB, milletvekili dokunulmazlığının makul hale getirilip, yargının tam bağımsız olmasını da istiyor, bunlar yapılmıyor.
- Bazı köşe yazarları istiyor diye CHP’de genel başkan değişmez. Ancak kurultayın özgür iradesiyle gider.
- Gâvur İzmir, al ananı git, şehitlere kelle, kurşun yiyen diplomata monşer dendiği zaman çok daha ağır yanıtlar verilebilirdi. Ama toplumun huzuru açısından öyle cevap vermedik.
- Doğu’da ve varoşlarda eksiğimiz var, doğru. Sorun bizdedir. Fakat parti içinde çalışmalar yapılıyor. Sizi mutlu edecek o CHP geliyor.
- Biz iktidara gelmekten korkmuyoruz. Biz devletten evvel vardık, devleti kurduk. Devleti kuran parti iktidara gelmekten korkmaz.
- Üç fidanın idamı bir hukuk cinayetidir. Devlet elindeki yargı yetkisini kullanarak cinayet işlemiştir.
Can Ataklı- Yeni gelen isimlere baktığımız zaman bu hükümet daha bir didişme hükümeti gibi görünüyor.
- Milli Görüşçüler kabineye sokuldu, Saadet Partisi’nin yükselmesi engellenmeye çalışılıyor yorumuna katılmıyorum, fazla gayretkeş bir tutum.
- Bülent Arınç’ın kabineye gelişi hükümetin temel politikasını değiştirmeyecek. Fakat MGK’da bir çatışma ve gerilim ortamı yaratmakta Arınç çok işe yarayacaktır.
- Bu anayasa değişikliklerinin hiçbiri olmayacak. Çünkü iktidar bunu gerçekten istemiyor. Asıl mesele, bu tartışmaların yaşanıp zaman kazanılarak 2011’e kadar tansiyonun yüksek tutulması.
- Teğet geçti cümlesinin bir kısmı doğru. Türkiye global krizden diğer ülkeler kadar çok etkilenmedi. Çünkü Türkiye’nin o kadar büyük bir ekonomisi yok. Türkiye’de büyük yatırımlar, büyük hamleler yapılmadı, sadece para döndü. Türkiye bunun acısını topyekûn çekmeye başladı. Olağanüstü bir işsizlik var.
- Muhalefet yok, alternatif yok. 7 yıldır beyinlere kazınan bu. Fakat bu ülkede muhalefete muhalefet yapılıyor. Türkiye’de asıl istenen, tek ses ve bunu desteklerseniz demokrat oluyorsunuz.
- Bir dönem ekonomi iyiyken, dünyada ekonomi iyi olduğu için bizde de iyi denilince iktidar buna itiraz diyordu. Fakat şimdi ekonomi kötü, çünkü dünyada da kötü diyor. Yani iyiyken benden, kötüyken başkasından. Bunu artık kimse yemiyor.
- Anayasa değişsin deniyor ama soruyorum: Ne değişsin, sivil anayasa yapmak için hangi maddeleri koyarsın? Cevap yok. Dönüp dolaşıp, parti kapatılmasın, Anayasa Mahkemesi’nin yetkileri budansın, denge bugünkü iktidarın zihniyetine yakın hale gelsin noktasına geliniyor.
- CHP’nin doğru düzgün muhalefet yapmadığı ortada fakat çok da haksızlık yapmamak gerek.
- 32 yıl önce bu ülkede karanlık güçler 1 milyon insanın üzerine ateş etti ve ‘cumhuriyet mitingleri’ne kadar 30 yıl boyunca bir daha hiç kimse sokağa çıkıp toplu hareket yapamadı. Bu tüm toplumu pasifize edip düşüncelerini mahvetmektir, başardılar.
- Cumhurbaşkanlığı seçiminin tekrar eski haline getirilmesi gerek. Aksi halde çok büyük kaos yaratacak.
Özetin özeti: AKP öğrenciden kaçmaya devam ettikçe, eleştirilerin dozu daha da artıyor...