Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir yandan sınavlar ve dershaneler kalkacak tartışmaları devam ederken diğer taraftan 2013 sınav maratonunda tempo iyice yükseldi. Milliyet bu zor süreçte yine adayların yanında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kesin talimatına rağmen, ne sınavlar kalkıyor ne de dershaneler. Sınav sayısı her geçen gün artıyor. Dershaneler de gelecek yıl için kayıtlara çoktan başladı.
Peki, bu durumda, oturup beklemek mi gerekir yoksa sınavlar ve dershaneler kesin kalkıncaya kadar, hazırlıklara devam mı etmek gerekir? Bizim önerimiz, hazırlıklarınıza aynen devam etmeniz. Yoksa ortada kalabilir, en iyi okullara girme şansını kaybedebilirsiniz.
Çünkü alınan karar ve verilen sözler ne kadar doğru ve önemli de olsa, uygulamaya geçmek, o kadar kolay olmuyor.
Milliyet olarak, 2013 sınav maratonu aynen devam edecekmiş gibi yoğun hazırlık sürecindeki adayların yanında olmaya devam edeceğiz. Yeni durumlar söz konusu olduğunda da, örneğin sınavların içeriği değiştiğinde ya da sınavlar kalktığında yeni düzenlemeler çerçevesinde çalışmalarımızı o yöne kaydıracağız. Yani sizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Ve bu süreçte, üniversite adaylarına çok önemli bir sürprizimiz var...

LYS Deneme Sınavı başlıyor
Milliyet Akademi Deneme Sınavları kervanına, YGS, SBS ve YDS’den sonra şimdi de LYS katılıyor. Hemen ardından da KPSS gelecek...
Çünkü Milliyet olarak gençleri çok ama çok önemsiyoruz...
LYS Deneme Sınavları’nı da YGS’de olduğu gibi Final Eğitim Kurumları ile birlikte gerçekleştireceğiz.
Daha YGS bitmeden, LYS’ye ne gerek vardı diyenler mutlaka çıkacaktır. Ama asıl önemli olanın LYS olduğunu ve ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olacağını özellikle hatırlatmak isteriz.
Çünkü YGS bir baraj sınavı ve adayların yüzde 90’nı bu barajı geçiyor. 4 yıllık fakültelere giriş de LYS ile gerçekleşiyor. Ama YGS’nin LYS’ye katkısı da unutulmamalı. Yani her ikisini de fazlasıyla ciddiye almak gerekiyor...
Sınavlara ilişkin akademik desteğin yanı sıra rehberliğe yönelik tüm ayrıntıları da yine çok yakında sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Bu ara sınav maratonuna yönelik en detaylı bilgilerin adresi de her zaman olduğu gibi yine Milliyet olacak...

LYS neden önemli?
Üniversiteye hazırlanan adayların asıl hedefi LYS. Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, LYS’nin önemi ve Milliyet Akademi LYS Deneme Sınavı’nın içeriği hakkında şu bilgileri verdi: “Bir yandan YGS ile ilgili hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, bir yandan da LYS ile ilgili hazırlıklarımızı YGS sonrasındaki 2 aylık zamana sıkıştırmak mümkün olmayacağı için yapıyoruz. Bu yıl AOBP yerine OBP kullanılacak ve OBP için katsayı artık tüm okul tür ve alanlarında eşit olacak. Önceki dönemlerde farklı katsayı uygulaması nedeniyle meslek lisesi çıkışlı bir adayın mühendislik, hukuk, işletme, iktisat, tıp, eczacılık gibi programlara girebilmesi hayaldi. Şimdi YGS’de altı puan türünden herhangi birinde 180 puan barajını aşan bütün adaylar, isterlerse haziranda yapılacak LYS’lerin tamamına girmeye hak kazanıyorlar.”
İyi bir hazırlık yapan iddialı bir meslek lisesi çıkışlı adayın, sınava girmek ve başarılı olmak koşuluyla önünde bir engel bulunmadığını ifade eden Vardar, “İsteyen istediği programa girebilir. Tek koşul, o programın istediği puanın oluşabilmesi için LYS’ye girmek ve başarılı olmak. Bu nedenle ister genel lise, ister meslek lisesi çıkışlı olsun tüm adaylara LYS kapısı açık olduğuna göre resmin bütününü görerek yol haritası çizmek gerekir” dedi. Başvurular bitince ÖSYM’nin açıkladığı başvuru sayısının bazı adayları ürküttüğünü dile getiren Vardar, şunları söyledi:
“İki aşamalı sistemde YGS bir bakıma LYS’ye girişin barajı özelliğini taşırken bir yandan da YGS puanıyla öğrenci alan programlar için puan üretiyor. Ancak geçen yılın sayısal verilerine göz attığımızda başvuru sayısındaki iki milyona yaklaşan aday sayısının aslında abartılmaması gerektiği kolayca görülecektir.”
Geçen yıl YGS’de 214.420 adayın 140 puan barajını, 507.659 adayın da 180 puan barajını aşamadığını hatırlatan Vardar, “LYS sonrasında hem YGS hem de LYS puanlarıyla tercih yapma hakkı kazandığı halde 654.743 aday da tercih yapmadı. Bu adaylar için ayrılan üniversite kontenjanlarının yüzde 51’i YGS puanıyla yüzde 49’u da LYS puanlarıyla öğrenci aldı. Geçen yıl üniversiteli olmak isteyen her yüz adaydan ancak 19’u lisans programlarına, 15’i önlisans programlarına yerleşti.” diye konuştu. Genel yerleştirme sonrasında örgün öğretime yerleşen aday sayısının 641.697 olduğunu kaydeden Vardar, açıköğretime de 223.785 adayın yerleştiğini vurguladı.

Sakın yarışı bırakmayın
Bazı adayların bugünlerde deneme sınavlarında aldıkları YGS puanlarına bakarak morallerinin bozulduğunu ve motivasyonlarının düştüğüne dikkat çeken Vardar, şunları söyledi:
“Sakın yarışı bırakmayın arkadaşlar. YGS elbette önemli ama üniversiteye girişte hedefiniz LYS ile yerleşmekse YGS puanınız ve başarı sıranız LYS’de çok değişecek. Örneğin geçen yıl YGS-5 puanı 407,610 ve başarı sırası 28.372 olan bir adayın Y-TM-3 puanı 497,579 ve Y-TM-3 başarı sırası da 3.487 oldu ve bu aday Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümüne yerleşti.
Bir başka adayın YGS-5 puanı 401,994 ve YGS-5 başarı sırası 32.773 iken Y-TM-2 puanı 483,868 ve Y-TM-2 başarı sırası 6.789 oldu; bu aday da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yerleşti. Yine YGS-4 puanı 264,679 ve YGS-4 başarı sırası 483.997 olan adayın Y-TS-2 puanı 410,073 ve Y-TS-2 başarı sırası 26.324 oldu; bu aday da Kocaeli Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü’ne yerleşti. YGS-1 puanı 280,84821 ve başarı sırası 180.235 olan başka bir adayın da MF-4 puanı 335,32963 ve başarı sırası 94.787 oldu ve bu aday da İnönü Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’ne yerleşti.”

LYS’yi ihmal etmeyin
YGS’nin önemli fakat belirleyici olmadığını belirten Vardar, LYS ile ilgili şu bilgileri verdi: “YGS hazırlıklarınızı sürdürün, vazgeçmeyin. Milliyet Final Eğitim Kurumları işbirliğiyle başlattığımız YGS çalışmalarının yanı sıra şimdi LYS deneme sınavları da vererek adaylara yardımcı olmaya çalışacağız. Ancak LYS’de sınav ve testler çok çeşitli. Örneğin LYS-1’de 50 soruluk Matematik, 30 soruluk Geometri testleri; LYS-2’de 30’ar soruluk Fizik, Kimya, Biyoloji testleri; LYS-3’te 56 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı ve 24 soruluk Coğrafya-1 testleri; LYS-4’te 44 soruluk Tarih, 14 soruluk Coğrafya-2, 32 soruluk Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri yer alacak.”
LYS’ye girerek hem MF hem TM tercihi yapmak isteyen adayların, LYS-1, LYS-2 ve LYS-3’e gireceklerini, hem TM hem TS tercihi yapacak adayların LYS-1, LYS-3 ve LYS-4’e gireceğini belirten Vardar, “Bütün aday gruplarının ihtiyacına cevap verebilecek bir kompozisyon oluşturarak LYS Deneme Sınavı hazırladık. YGS çalışmalarınızı devam ettirirken LYS’yi de ihmal etmeyin” dedi.

LYS maratonu başlıyor