Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Küresel ekonomik krizin etkileri, her ne kadar kimileri kabul etmese de, her alanda hissediliyor. Ama bazı sektörler için kriz paketleri açılıyor bazıları ise hiç kaale alınmıyor. Bunların başında da eğitim ve gençler geliyor.
İşsizliğin en yoğun yaşandığı kesim, üniversite mezunları. Yıllardır atama bekleyen öğretmenler, teknisyen olarak çalışmaya razı mühendisler, iş bulma umutlarını tümüyle yitiren fen edebiyat fakültesi mezunları ve daha niceleri. Pek çoğu üç dört yıldır, bırakın işi, mülakata dahi çağrılmıyor.
İşte böyle bir ortamda, banka borçları, kredi kartı faizleri, ÖTV, KDV yeniden yapılandırılırken, öğrencilerin aldıkları krediler can yakmaya devam ediyor. Bu konu kapandı sanıyorduk. Güya öteleme yapılacaktı. Ama görünen o ki değişen bir şey yok. AKP’nin küskünler ordusuna, bir de kredizede öğrenciler katıldı. İşte onlardan biri:
“Bu ülkede mahkûmdan hırsıza, banka boşaltanlardan prim borçlularına kadar herkese af çıktı. Sadece öğrenim ve katkı kredisi borcu olanlar hariç! Bu derece önemli bir sosyal sorun olmasına ve on binlerce öğrenciyi ilgilendirmesine rağmen, yaşanan acıları kimseye duyuramıyoruz. Kesinlikle kredi borçlarımızın affını veya iptalini istemiyoruz. Sadece faizlerin iptali ve ana paranın taksitlendirilmesi konusunda yardımlarınızı bekliyoruz. Ekte almış olduğum kredi ve faizleri var. Yüzde 100’e yakın bir faiz ve ödemem imkânsız. Haciz gelecek, lütfen yardımcı olun, sesimizi duyuralım. İşte asıl borcum ve gecikme faizi: Ana borç: 1,268.58, gecikme faizi: 1,117.52, toplam borç: 2,386.10”.
Öğrenciler bu konuda haklı. Ama bakalım Başbakan Erdoğan ne diyecek? Onları da kartzedeler ve krizzede işadamları gibi beceriksizlik ve dürüst olmamakla mı suçlayacak, yoksa dertlerine çare mi olacak, hep birlikte göreceğiz...

MEB’e yine yargı freni
Milli Eğitim Bakanlığı’nın neredeyse aldığı her karar, tartışmaları da beraberinde getiriyor. Devlet Parasız Yatılı sınavı için istediği başvuru ücreti, Türk Eğitim-Sen’in Danıştay’a açtığı dava sonucu durduruldu. Bir milyonu aşkın öğrenciyi yakından ilgilendiren bu durum keşke yargıya intikal etmeden düzeltilseydi. Bakanlık 10 TL’lik harcı önce duyurdu, sonra çekti. Ama niyetini de ortaya koymuş oldu. Fakir fukaradan bile nemalanmaya çalıştı. Sendikaların görüşü bu yönde. Allah’tan, yargı var!..

Eğitim fuarları
En büyük yurtdışı eğitim fuarı organizasyonlarından olan International Education Fairs of Turkey IEFT, yeni öğretim yılı için start verdi. Fuar 5 ayrı yerde düzenlenecek. 25 Mart’ta KKTC’de, 27-28 Mart’ta İstanbul’da, 31 Mart’ta Ankara’da, 2 Nisan’da Adana’da, son olarak da 4 Nisan’da İzmir’de ziyaretçileriyle buluşacak.
Dünyanın dört bir yanından gelen üniversite, kolej, dil okulu ve liselerin katılacağı IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı’nda bu yıl ücretlerin makul düzeylere çekilmesi bekleniyor. Ayrıca fazlasıyla burs olanakları da sunulacakmış...

AB’ye neden karşıyız?
Ne zaman hangi üniversiteye gitsek mutlaka bir AB oylaması yaparız. Her defasında da şiddetli bir karşı çıkış söz konusu olur. Peki ama neden? Herkesin gerekçesi farklı. Tıpkı destekleyenlerinki gibi.
İşte bu konuda Genç Bakış yeni bir projeye ev sahipliği yapıyor. AB’yi neden sevdiğimiz ya da sevmediğimizi bir yarışma konusu olarak ele alıyor ve herkesi bu farklı yarışmaya katılmaya davet ediyor. Gençler, istedikleri herhangi bir anlatım tekniğiyle (tiyatro, müzik, resim, düz anlatım vb.) Avrupa Birliği’ni yorumlayabilecekler. Projelerde konu sınırlaması olmayacak. AB hakkında olumlu ya da olumsuz yorumların ifade edildiği çalışmalarda tek sınırlama bilgide doğruluk olacak. Ayrıntılı bilgi Kanal D’nin internet sitesinde bulunabilir.
Genç Bakış’ın bu akşamki konusu ise siyaset-sanat ilişkisi olacak. Dünya Tiyatrolar Haftası’nda, siyasetçilerin başta tiyatro olmak üzere sanata bakış açıları ve sanatçıların da siyasete bakış açıları ele alınacak. Maltepe Üniversitesi’ndeyiz. Saat erken (23.15) ve çok özel konuklarımız var.
Özetin özeti: Siyasete, bu kez farklı bir açıdan bakmaya ne dersiniz?..