Kemal Kılıçdaroğlu fırtınası esmeye devam ediyor. Kılıçdaroğlu, halk arasında olduğu kadar üniversitelerde de büyük ilgi görüyor. Önceki gece Sabancı Üniversitesi’nde Genç Bakış’ın konuğuydu. Salon tıklım tıklım doluydu. Tıpkı 6 yıl önce R. Tayyip Erdoğan’da olduğu gibi. O da aynı salonda, o dönemin siyasetteki parlayan yıldızı olarak, öğrencilerden büyük ilgi görmüş ve alkışlarla uğurlanmıştı. Yine benzeri bir atmosfer yaşandı. Öğrencilerin neredeyse tümü Kılıçdaroğlu’nu İstanbul belediye başkanı olarak değil, başbakan olarak görmek istediklerini dile getirdiler. En ilginç ve en çok alkış alan değerlendirme ise, “Biz oylarımızı size vereceğiz, seçim sonrasında sakın Sayın Baykal CHP’nin oyları arttı, seçim kazandık diye bu oylara sahip çıkmasın” oldu. SMS anketinde salondakine benzer bir sonuçla açık ara Kılıçdaroğlu çıktı. Öğrencilerden yıldızlı pekiyi dolu bir karne alan Kılıçdaroğlu, en az alkışı kılık kıyafetten aldı.
Yolsuzluğun ya da siyasi istismarın dini, imanı, partisi olmayacağını da dile getiren Kılıçdaroğlu, CHP’li Mehmet Sevigen hakkında ise “Üzerine düşeni yapmalıdır” mesajını vererek istifasını istediği izlenimi sergiledi.
İşte programdan bazı satırbaşları:
- Birileri bana oy verip rant elde etmeyi bekliyorsa asla oy vermesin.
- Kâğıthane’de ev kiraladım çünkü İstanbul’da konut sorunumu acil olarak çözmem gerekiyordu.
Erenköy’deki evim kirada olduğu için, seçim koordinasyon merkezine çok yakın olması nedeniyle Kâğıthane’deki eve yerleştim.
- Kadir Topbaş’ı programa davet ediyorum. Gelsin dosyaları değil İstanbul’un vizyonunu tartışalım. Duymadığı birçok şeyi ona ben anlatırım.
- Sokakta içki içmek doğru değil, yasaklanması çok doğal. Dünyanın birçok yerinde de bu böyle.
Fakat içki satışı ve çeşitli mekânlarda tüketilmesinin yasaklanması doğru değil. Yasakla bir yere varılamaz.
‘Yolsuzluğa bulaşana af yok’- Ankara Çukurambar’da ve İstanbul Erenköy’de birer dairem, Ankara’nın dışında bahçeli bir evim, 3 kooperatif üyeliğim ve ayrıca tablolarım var. Tüm mal varlığım bunlar.
- İster CHP’den ister başka partiden olsun, yolsuzluğa bulaşanı affetmeyeceğiz.
- Bir işadamı ile bir siyasetçinin çok fazla içli dışlı olması doğru değil. Bunun sorgulanması gerek. İddia doğru ise Sevigen gereğini yapmalı.
- Başbakan hakkında kaç dava var, öğrenmek istedim. Cevap verilemez diye yanıt geldi.
Neden bir başbakan hakkında kaç dava olduğunu bir parlamentere söylemez? Ama öğreneceğim.
- Başbakan’ın ciddi bir İstanbul kaygısı var. Kaybetmekten korkuyorlar.
- İstanbul Belediye Başkanlığı bir nevi Başbakanlık’tır. 10 milyon dolar bütçeli, Yunanistan’dan büyük bir ülkeyi yönetiyorsunuz.
- Eskiden bürokraside sürgün yeri Hakkâri’ydi şimdi İstanbul’dur. Çünkü İstanbul’da yaşamak çok zor.
- Son 15 yılda İstanbul’a harcanan para 150 milyar dolar. Geri dönüşü nerede? Hangi sorun çözüldü.
- CHP yıllarca Kuran kurslarına karşı gibi gösterildi. Öyle bir şey yok. Biz sadece yasadışı Kuran kurslarına karşıyız.
- Kadir Topbaş’ın biz Kuran’ı gizli okurduk gibi bir açıklaması var. Bu doğru değil.
- Bir şey bulunabilir mi diye yedi sülalemi inceliyorlar ama son derece rahatım. Geçmişimde hesap veremeyeceğim bir şey yok.
- Ben kimseyi düelloya davet etmedim. Onlar bana, “Gel, eğer gelmezsen bilboard’lara adını yazarım, balonlarını patlatırım” filan dediler. Ben de gittim.
- Deniz Baykal TRT Şeş konusunda özel sektörün yönetiminde olsa daha sağlıklı olurdu demek istedi.
- Ağırlıklı olarak ulaşıma yönelip, metro sorununu kısa sürede çözeceğiz.
- Yoksulluğu beş yıl içinde kaldıracağız.
- İnsanlar 40 kuruşa ucuz ekmek almak için ekmek kuyruğunda beklemeyecekler.
- Rumeli Hisarı’nı yeniden kurgulayıp İstanbul’a kazandıracağız.
- Yüzde 5 olan deniz ulaşımını yüzde 10 a çıkaracak, merkeze doğru olan ulaşım politikasını merkezden uzak hale getireceğiz.
‘Kadını egemen kılacağız’- Saydamlığı vaat ediyorum. İlk üç ay içerisinde merak ettiğiniz her şeyi belediyenin internet sitesinde göreceksiniz.
- Bizim projemizde yoksul aileler, kamu görevlileri ve mahallelinin durumunu en iyi bilen bakkallarla saptanacak.
Daha sonra o ailedeki kadının banka hesabına para yatırılacak. Parayı kadının hesabına yatıracağız. Çünkü biz ailenin içinde kadını egemen kılmak istiyoruz.
- Her ailede bir sigortalı çalışan olmasını sağlayacağız.
- Belediye başkanının, konusunda uzman bir kadroyla çalışması gerek.
- İstanbul’da alt gelir ve üst gelir grubu arasındaki kopukluğun giderilmesi için ciddi projelerimiz var.
- Biz sokakta yaşlı ve çocuk bırakmayacağız, farklı inançtakilere hoşgörü ile yaklaşacağız. Böylece İstanbul kendi içinde barışık, huzurlu bir kent olacak.
- İnşallah 30 Mart’ta İstanbul’da haramilerin saltanatını yıkacağız.
Özetin özeti: İstanbul’da seçim sonuçları öyle ya da böyle çok şey değiştireceğe benziyor.