Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas Güçlü

TELEVİZYONUN eğitim açısından önemi yadsınamaz. İyi kullanıldığında, toplumun eğitim ve kültür düzeyini yükseltebilir, aksinde ise derin yaralar açabilir.
Televizyon serüvenimiz çok hızlı. Daha siyah beyazına alışamadan renklisi, ona da alışamadan çok kanallısı hayatımıza girdi. Bütün Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanalların yanı sıra, neredeyse her ilçeye birkaç yerel kanal açıldı.
Korsan başladı, yasası arkadan geldi. Ne altyapısı vardı, ne de bu kadar çok kanalı besleyecek yetişmiş eleman. Kolayına kaçıldı. Ciddi projeler yerine, günü kurtaracak sabun köpüğü yapımlara trilyonlar harcandı. Daha 8, 10 saate hazır değilken, 24 saatlik kesintisiz yayına geçildi.
Sonuç olarak, toplumsal değerleri hiçe sayan, eğitmekten çok körelten, kaliteden çok, adeta seviyesizliğin sembolü haline gelen pek çok televizyon kanalımız oldu. Kiloyla alınan ucuz filmler, 36. kez tekrar edilen İnek Şaban serileri, şiddettin her türlüsünün çocukların kafasına kazındığı çizgi filimler, tek alternatifimiz oldu.
İyi kanallar, iyi programlar, toplumu düşünen, daha iyiyi arayan yöneticiler yok mu? Elbette var. Ama onlar da öylesine bir raiting baskısı altındalar ki, kuralına göre oynamaktan başka çareleri kalmadı.
İşte bu aşamada, yasaların, basın meslek kuruluşlarının ve etik değerlerin devreye girmesi gerekir. Özgürlüklerin sınırsız olduğu ülkelerde bile sözkonusu çocuklar olunca sınırlamalar var. Oysa bizim kurumlar, kaliteyi artırma yerine yargısız infaz peşinde.
Bayramda, havalar nedeniyle, istesek de, istemesek de bol bol televizyon izleyeceğiz. Bazen gülecek, bazen de kızacağız. Ama, onsuz olunmayacağını bir kez daha anlayacağız. O halde gelin hep birlikte kalite arayışına girelim. İyi olanı izleyelim, kötü olanı dışlayalım. Kalite arayanları özendirelim, cesaretlendirelim.
Görüşlerinizin bu yönde olduğunu biliyoruz. Radyo Televizyon Üst Kurulu RTÜK'ün izleyiciler arasında yaptığı anket, bunu açıkca ortaya koyuyor. Öyleyse gelin düşüncelerinizi icraata dökün. İyiyi istiyorsanız, iyi için zorlayın. "Şidddete ve seviyesizliğe hayır!" görüşünüzü daha yüksek sesle teleffuz edin. Telefon ve fakslar, hemen yanıbaşınızda...