Adil Yıldırım

Adil Yıldırım

yazaradilyildirim@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu istek insanın içinden gelmelidir, çünkü dışarıdan kendisine dayatılan bir değişim mecburiyetine genelde direnç gösterilir.

İlişkide olduğumuz insanın bazı özellikleri bizi çok etkilerken kimi özellikleri de bizi ondan soğutabilir, kimse mükemmel değildir. Öte yandan her yanıyla bize uyumlu bir insanla ilişki yaşamak da sıkıcı olabilir, dolayısıyla farklılıklar ilişkiye zenginlik katacaktır.

1) İnsanlar zamanla değişir mi?

Erkekler arasında geçerli bir söz vardır, sanıyorum bu söz aynı zamanda “Kaybedenler Kulübü” filminde geçiyordu: “Kadınlar bir erkeğe âşık olur ve sonra o erkeği olmasını istedikleri adama çevirmeye çalışırlar.” Bir erkeğin “Ben bu kadını biraz değiştirmek istiyorum” dediğine pek şahit olmadım, çünkü erkek zihniyeti çok basittir; eğer kadın ona göre değilse daha en baştan uzak durmayı tercih eder. Ayrıca sevdiği kadını değiştirmeye çalışacak kadar ilişkisine emek sarf eden bir adamı bulmak zordur. İnsanları değiştiren faktörlerin başında yaşadıkları olaylar gelir, yoğun deneyimler insan ruhunda derinlik yaratır ve ardından değişim isteği ortaya çıkar. Bu istek insanın içinden gelmelidir, çünkü dışarıdan kendisine dayatılan bir değişim mecburiyetine insanlar genelde direnç gösterir. Sorunun cevabı, evet insanlar zamanla değişirler ve normal olan da budur.

Haberin Devamı

2) Bir erkeğin bazı davranışlarını değiştirmenin yolu nedir?

Stanford Üniversitesi’nde 2012 senesinde yapılan bir araştırmaya göre, insanları değişimden uzak tutan duygulara bir göz atalım; zira hayatınızdaki insana eğer bu duyguları hissettirirseniz değişmesini beklemeyin: Yargılanmak, bunu hisseden insan hemen savunmaya geçer ve değişmek yerine kendi tavırlarını korumaya ve hatta meşru göstermeye çalışır. Dışlanmak, bunu hisseden insan kendisini dışlayan kişi veya kişilere cephe alır ve sahip olduğu özelliklere daha fazla sahip çıkar.

Yanlış anlaşılmak, bunu hissettiği zaman ise bir insan mağdur duygusuna kapılarak dış dünyaya kapılarını kapatır. Demek oluyor ki, değişmesini istediğiniz insanı bu duygulardan uzak tutarak ve onu olduğu gibi sevdiğinizi söyleyerek işe başlayabilirsiniz. Sonrasında “Sen böyle iyisin ama daha iyi olabilirsin” cümlesi sihirlidir.

Haberin Devamı

İnsanlar zamanla değişir mi

3) Sosyal medyadan yazıştığım adam işimle dalga geçiyor, normal mi?

Asla normal değil, kimse kimsenin işiyle dalga geçemez ve bunu yapan insanın en ufak ahlaki anlayışa sahip olmadığını görmelisiniz. Bugün işinizle, peki yarın neyinizle dalga geçecek? Orası meçhul! Onu uyarmanıza bile gerek yok, iletişimi kibarca bitirin ve ondan uzaklaşın derim; çünkü kaç yaşındaki adama ahlak dersi vermeye çalışmak zaman kaybı olacaktır.

4) Aşk mı yoksa mantık mı?

Bu soruya baktığımızda sanki aşkın mantıksız bir duygu olduğu yönünde gizli bir mesaj var; oysa Da Vinci, şöyle demiştir: “Aşksız geçen bir hayat yaşanmış sayılmaz…” Öte yandan aşka kendini kaptırırken, özellikle de şu ara bahar mevsiminde, mantık süzgecinden uzaklaşmamak gerekir. Örneğin “Ben kesinlikle ciddi ilişki istemiyorum” diyen bir erkekten ısrarla evlilik teklifi beklemek mantıksızdır.

Haberin Devamı

5) Evlilikte kim baskın olmalıdır?

Bir tarafın sürekli dominant olduğu hiçbir ilişki türü uzun süreli olmaz, çünkü alttan alan taraf bir süre sonra buna son verecektir. İdeal olan, farklı durumlar içerisinde alttan alan tarafın değişmesidir; her zaman aynı kişi anlayışlı olursa haksızlığa uğradığını hissederek uzaklaşır veya hissizleşir. Aslında en kötüsü de budur; size anlayışlı olduğunu sandığınız insanın, aslında artık sizi umursamıyor ve size tepki göstermeye bile gerek görmüyor olmasıdır.