Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu ko­nu bir­çok kez git­ti, gel­di. “An­laş­ma­ya var­dı­lar” den­di, ar­dın­dan bir ta­kım ek­sik­ler çık­tı.
TMSF’de im­za­la­rın ta­mam­lan­dı­ğı du­yu­rul­du, bu se­fer EGS ta­ra­fın­da ba­zı ek­sik­le­rin ol­du­ğu ifa­de edil­di.
Haf­ta­lar geç­ti, ay­lar geç­ti; so­nuç bir tür­lü alı­na­ma­dı. Şim­di her­kes ay­nı so­ru­yu so­ru­yor. “TMSF ile EGS or­tak­la­rı ara­sın­da el sı­kı­şıl­dı mı, ke­sin bir an­laş­ma­ya va­rıl­dı mı?”
İş­te bu so­ru­nun ce­va­bı­nı on bin­ler­ce mağ­dur me­rak edi­yor. 280 mil­yon do­lar­lık bor­cu ça­lı­şa­rak öde­ye­cek olan EGS Hol­ding’e bağ­lı 7 şir­ket, 25 Ocak 2008’de TMSF ile ya­pı­lan an­laş­ma­ya gö­re De­niz A.Ş. ça­tı­sı al­tın­da fa­ali­yet gös­te­re­cek­ti.
Pro­to­kol ge­re­ği 15 mil­yon do­lar­lık pe­şi­nat öde­ne­cek, 155 yö­ne­tim ku­ru­lu üye­si de ge­ri dö­nü­şü ga­ran­ti ede­cek­ti.
İş­te bu sü­reç­te bir ta­kım sı­kın­tı­lar ol­du.
155 ki­şi­den ön­ce 100’ü im­za at­tı, ge­ri ka­lan­lar için de TMSF ha­ciz iş­lem­le­ri baş­lat­tı.
De­niz A.Ş. için baş­lan­gıç­ta be­lir­le­nen 15 mil­yon do­lar­lık te­mi­nat­lar da ya­tı­rı­la­ma­dı.
“Atıl­dı...” de­ni­len im­za­la­ra rağ­men De­niz A.Ş.’nin ça­lı­şır du­ru­ma ge­le­me­me­si si­nir­le­ri boz­du.
Bir yan­dan ha­ciz teh­di­di, bir yan­dan pi­ya­sa­la­rın da­ha da bo­zul­ma­sı ha­lin­de ola­bi­le­cek bir an­laş­ma­yı er­te­le­me­si...
Bü­tün bu ay­rın­tı­lar önem­liy­di.
So­nuç ola­rak; ge­li­nen son nok­ta şöy­le...
Pro­to­kol ge­re­ği is­te­nen te­mi­nat ta­mam­lan­mış ol­du. Bu­nun an­la­mı De­niz A.Ş.’nin TMSF’den ge­le­cek “Baş­la­yın...” ta­li­ma­tı­nın ar­dın­dan ye­di ki­şi­lik yö­ne­tim ku­ru­lu be­lir­le­ne­cek. Be­şi De­niz A.Ş.’den, iki­si TMSF’den ola­cak yö­ne­tim ku­ru­lu gö­re­ve baş­la­mış ola­cak.
Bu açık­la­ma...
Bu se­fer ger­çek­ten çok ya­kın­da...
Ge­ri­ye sa­de­ce bü­rok­ra­tik bir ta­kım iş­lem­ler kal­mış du­rum­da... Di­le­rim; yıl­lar­dır bek­le­yen, mağ­dur olan ya­tı­rım­cı­lar, gi­ri­şim­ci­ler bi­raz ol­sun ne­fes ala­bi­lir. Yi­ne de şu­nu ka­bul ede­lim ki; şir­ket­le­rin ça­lış­ma­ya baş­la­yıp kay­nak üret­me­si de bir za­man ala­cak­tır. Bir­ço­ğu bor­sa­da iş­lem gö­ren şir­ket­le­rin İMKB’de tah­ta­la­rı­nın açıl­ma­sı ise en iyi se­nar­yo ile üç yıl ala­ca­ğı ifa­de edi­li­yor. Her şe­ye rağ­men baş­la­mak yo­lun ya­rı­sı de­mek­tir.

Med­ya­tik ve med­ya­tik ol­ma­yan en­fek­si­yon­lar
Ge­rek dün­ya­da, ge­rek Tür­ki­ye’de na­dir gö­rü­len ba­zı en­fek­si­yon­la­ra ba­sın­da ge­niş yer ay­rı­lır­ken, sık gö­rü­len, önem­li mad­di ka­yıp­la­ra, cer­ra­hi gi­ri­şim­le­re ve ölüm­le­re ne­den olan ba­zı en­fek­si­yon­lar­dan­sa hiç bah­se­dil­mi­yor. Bir en­fek­si­yo­nun med­ya­tik ola­bil­me­si için ön­ce­lik­le ge­liş­miş ül­ke­le­ri teh­dit et­me­si ge­re­ki­yor ga­li­ba. Bir­kaç ki­şi­nin ölü­mü­ne yol açan kuş gri­bi vi­rü­sü­nün mu­tas­yon ge­çi­rip in­san­lar­da sal­gı­na yo­la aça­bi­le­ce­ği spe­kü­las­yo­nu ile bü­tün dün­ya aya­ğa kal­kar­ken, siv­ri­si­nek sok­ma­sıy­la bu­la­şan fal­si­pa­rum sıt­ma­sı ne­de­niy­le sa­de­ce Af­ri­ka’da her yıl bir­kaç mil­yon ço­cu­ğun öl­me­si ha­ber­ler­de yer al­mı­yor ne­den­se.
Ba­zı en­fek­si­yon­la­rın ge­re­ğin­den çok abar­tıl­ma­sı­nın eko­no­mik sa­vaş­lar­la iliş­ki­si de sor­gu­la­nı­yor. Ör­ne­ğin Av­ru­pa’da mil­yon­lar­ca hay­va­nın im­ha edil­me­si­ne yol açan de­li da­na has­ta­lı­ğı­nı ABD ile Av­ru­pa et en­düs­tri­si ara­sın­da­ki mü­ca­de­ley­le, Çin eko­no­mi­si­ne ağır bir dar­be vu­ran SARS en­fek­si­yo­nu­nu Çin ve Ba­tı ül­ke­le­ri ara­sın­da­ki re­ka­bet­le iliş­ki­len­di­ren­ler var.
*   *   *
Med­ya­tik en­fek­si­yon­la­rın bir özel­li­ği de hız­lı ve dra­ma­tik bir ölüm­le son­la­na­bil­me­le­ri. Tür­ki­ye’de son gün­le­rin en med­ya­tik en­fek­si­yo­nu olan Kı­rım Kon­go ka­na­ma­lı ate­şi ile mü­ca­de­le çok güç­ken, sık­lık­la sa­hip­siz ve­ya ve­te­ri­ner kon­tro­lün­de ol­ma­yan kö­pek­ler ara­cı­lı­ğı ile in­sa­na bu­la­şan önem­li iki en­fek­si­yon­la sa­vaş­mak­sa nis­pe­ten ko­lay. Bun­lar­dan ku­duz en­fek­si­yo­nu so­ru­nu, ge­liş­miş ül­ke­ler­de 50 yıl ön­ce çö­zül­müş­ken, geç­ti­ği­miz yıl so­kak kö­pe­ği ta­ra­fın­dan ısı­rı­lan 3 ve 5 yaş­la­rın­da­ki iki ço­cu­ğu­mu­zun iki ay ara ile ku­duz ne­de­niy­le ya­şa­mı­nı yi­tir­me­si çok üzü­cü. Ku­duz­dan da­ha az med­ya­tik olan kist hi­da­tik en­fek­si­yo­nu ise gö­rül­me sık­lı­ğı, te­da­vi­si­nin cer­ra­hi ol­ma­sı ve ölüm­le so­nuç­la­na­bi­len komp­li­kas­yon­la­rı göz önü­ne alın­dı­ğın­da ku­duz­dan çok da­ha önem­li as­lın­da. Ma­ni­sa’da ör­nek­le­me yön­te­mi son­ra­sın­da her 675 il­köğ­re­tim öğ­ren­ci­si­nin bi­rin­de sap­ta­dı­ğı­mız kist hi­da­tik en­fek­si­yo­nu­nun sık­lı­ğı yaş­la bir­lik­te art­tı­ğın­dan ge­nel top­lum­da çok da­ha sık bu­lun­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz.
*   *   *
Kı­sa sü­re ön­ce ka­tıl­dı­ğım bir kon­gre­de yet­ki­li­ler­den ku­duz ve kist hi­da­tik en­fek­si­yon­la­rı­nı ön­le­me­ye yö­ne­lik ola­rak İs­tan­bul, An­ka­ra ve İz­mir’de ku­ru­la­cak bü­yük hay­van ba­rı­nak­la­rı­nın ya­nın­da, en­fek­si­yon­la­rın kö­kü­nü ka­zı­ma­ya yö­ne­lik bü­yük bir pro­je­nin plan­lan­dı­ğı­nı ve pi­lot böl­ge ola­rak Trak­ya Böl­ge­si’nin se­çil­di­ği­ni öğ­ren­di­ğim. Bu pro­je­ler, çağ­daş uy­gar­lık dü­ze­yi­ne ulaş­ma­da önem­li kö­şe taş­la­rı ka­nım­ca... (Prof. Dr. Ül­gen Ze­ki Ok’un ka­le­min­den, ul­ge­nok@ul­ge­nok.net)