Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ege Sa­na­yi­ci­le­ri ve İşa­dam­la­rı Der­ne­ği ESİ­AD’ın 22. Yük­sek İs­ti­şa­re Kon­se­yi Top­lan­tı­sı’nda Kon­sey Baş­ka­nı De­niz Ta­ner’in İz­mir ile il­gi­li yap­tı­ğı yo­rum­la­rı cu­mar­te­si gün­kü ya­zım­da siz­ler­le pay­laş­mış­tım.
ESİ­AD Baş­ka­nı Sıt­kı Şü­kü­rer de Tür­ki­ye eko­no­mi­si­ni çok net özet­le­yen bir ko­nuş­ma yap­tı.
Şü­kü­rer, her­ke­sin yap­tı­ğı gi­bi olay­la­ra si­yah be­yaz yak­la­şı­mı de­ğil, gri böl­ge­le­ri de an­lat­ma­sıy­dı. Ya­ni hü­kü­me­tin iyi yap­tık­la­rı ka­dar yan­lış yap­tık­la­rı­nı da vur­gu­la­yan önem­li bir ko­nuş­may­dı.
Bir özet ya­pa­lım.
*   *   *
Bü­yü­me ra­kam­la­rı dü­şü­yor, enf­las­yon yük­se­li­yor. Bu­nun an­la­mı no­mi­nal ve re­el ge­lir­le­ri­mi­zin da­ral­ma­sı. He­men her sek­tör­de li­ki­di­te da­ral­ma­sın­dan kay­nak­la­nan sı­kın­tı­lar ya­şa­nı­yor.
Bü­yü­me de­tay­la­rı­na bak­tı­ğı­mız­da ta­rım­da 2007 so­nu iti­ba­riy­le ek­si 7.3 ra­ka­mı gö­rü­yor­su­nuz. Lo­ko­mo­tif sek­tör in­şa­at­ta bü­yü­me son çey­rek­te 0.5’e ka­dar in­miş du­rum­da.
2001 yı­lı Şu­bat ayın­dan iti­ba­ren uy­gu­la­nan ve her yö­nüy­le ar­tık “yor­gun” bir ha­li işa­ret eden eko­no­mik prog­ra­mı­mız ne­de­niy­le, fa­iz­le bas­kı­lan­mış dö­viz kur­la­rı­nın sey­ri tüm eko­no­mik ge­liş­me­ler­den so­yut gi­bi du­ru­yor.
Ga­li­ba dün­ya­nın en yük­sek no­mi­nal ve re­el fa­izi­ni ver­di­ği­niz­de dö­vi­zi de uy­sal ha­le ge­ti­ri­yor­su­nuz. An­cak bu du­rum ca­ri açık prob­le­mi­mi­zi gi­de­rek art­tı­rı­yor. Ba­zı hü­kü­met yet­ki­li­le­ri­nin bi­le ifa­de et­ti­ği üze­re, yıl so­nun­da 50 mil­yar USD’nin üze­rin­de­ki bir ca­ri açık, eko­no­mi­nin fay hat­tı üze­rin­de gi­de­rek bi­ri­kim ya­ra­tı­yor.
Ca­ri açık ve­ren ül­ke­ler, bu açı­ğı üç yol­la fi­nan­se eder­ler. Bun­lar sı­ra­sıy­la port­föy ya­tı­rım­la­rı, doğ­ru­dan ya­ban­cı ser­ma­ye ya­tı­rım­la­rı ve borç­lan­ma­dır. Port­föy ya­tı­rım­la­rı son dö­nem­ler­de iyi sin­yal ver­me­mek­te­dir.
Doğ­ru­dan ya­ban­cı ser­ma­ye gi­riş­le­ri ya­rı ya­rı­ya azal­mış­tır. Ulus­la­ra­ra­sı ya­tı­rım iş­ta­hın­da dü­şüş eği­li­mi açık­ça göz­len­mek­te­dir. Bu iki ka­lem­de­ki olum­suz ge­liş­me­ler eko­no­mi­nin çark­la­rı­nın dö­ne­bil­me­si için kre­di al­ter­na­ti­fi­ni önü­mü­ze da­ya­tı­yor.
İş­siz­lik ra­kam­la­rı 2006 ve 2007’de 9.9 ora­nı ile ta­nım­la­nan iş­siz­lik oran­la­rı 2008 yı­lı Ocak­Mart dö­ne­min­de yüz­de 10.7 ola­rak açık­lan­dı. Biz­le­ri il­gi­len­di­rir ta­rım dı­şı iş­siz­lik oran­la­rı ise 2007 yı­lın­da 12.6 iken 2008 ilk üç ayın­da 13.4’e yük­sel­di.
Tüm bun­lar ya­şa­nır­ken iç si­ya­si ge­liş­me­le­ri­miz tam bir be­lir­siz­lik gö­rü­nü­mü ve­ri­yor. Dev­let ku­rum­la­rı ve si­ya­si ak­tör­ler ara­sın­da gi­de­rek ar­tan me­sa­fe­len­me ol­gu­su ül­ke­yi ge­ri­yor. Her­ke­sin ken­di­ni çok hak­lı gör­dü­ğü bir zi­hin ya­pı­sı de­mok­ra­tik düz­le­mi aşı­rı hır­pa­lı­yor, esa­sın­da var olan pek çok or­tak de­ğe­ri göl­ge­de bı­ra­kı­yor.
An­laş­ma­dık­la­rı­mız ye­ri­ne an­laş­tık­la­rı­mı­zın en­van­te­ri­ni çı­kart­ma­yı de­ne­sek bir­bi­ri­mi­ze ih­ti­ya­cı­mı­zı, vaz­ge­çil­mez­li­ği­mi­zi çok da­ha faz­la his­se­de­bil­me im­ka­nı­na ka­vu­şa­ca­ğız.
Esa­sın­da tüm top­lum ola­rak önü­müz­de ha­zır bir me­de­ni­yet pro­je­si var. Av­ru­pa Bir­li­ği sü­re­ci, fel­se­fe­sin­de ba­rın­dır­dı­ğı il­ke­ler­le top­lum­sal uz­la­şı ve hoş­gö­rü­nün to­hum­la­rı da ba­rın­dı­rı­yor. AB pro­je­si­ne olan kon­san­tras­yo­nu­mu­zu di­ri tut­ma­lı­yız.
IMF ile olan iliş­ki­le­ri­mi­zin de di­ğer bir önem­li eko­no­mik çı­pa iş­le­vi­ni vur­gu­la­mak is­ti­yo­rum. Dün­ya fi­nans sis­te­mi her ha­lü­kar­da bir pu­su­la ara­yı­şı içe­ri­sin­de­dir. İşi­miz kal­ma­mış­tır, bor­cu­muz azal­mış­tır, bun­lar ay­rı ko­nu­lar. Öy­le ya da böy­le, ma­li di­sip­li­ni­mi­zi ko­ru­mak ve re­fe­rans ağır­lı­ğı­na sa­hip bir ku­ru­ma bu­nu te­yit et­tir­mek, ça­ğın re­ali­te­si ise ak­si­ne bir tu­tum akıl­lı­ca de­ğil­dir. Bu çer­çe­ve­de ih­ti­ya­tı stand  by eko­no­mi­miz için fay­da­dır gö­rü­şün­de­yiz.
*   *   *
ESİ­AD Baş­ka­nı Sıt­kı Şü­kü­rer’in hak­lı ola­rak uyar­dı­ğı ko­nu­lar biz­le­rin de ay­lar­dır dik­kat çek­ti­ği ay­rın­tı­lar.
Bir kez da­ha tek­rar edi­yo­rum.
Hü­kü­met, Mer­kez Ban­ka­sı ata­ma­sın­dan son­ra tek ba­şı­na ik­ti­dar ol­ma­sı­na rağ­men den­ge­si­ni kay­bet­miş­tir.
Bu­nun üze­ri­ne Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­ri ve tür­ban dü­zen­le­me­le­ri de ek­le­nin­ce sı­kın­tı­lı bir tab­lo kar­şı­mı­za çık­mış­tır.
Di­le­rim top­lu­mun her ke­si­min­den yük­se­len bu uya­rı­lar An­ka­ra’da dik­ka­te alı­nır.