Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım Milliyet’e konuştu. Yıldırım, ‘Yönetimde, şehirde yaşayanlara daha fazla yer vereceğiz. İstanbul’un fotoğrafını İstanbullularla birlikte çekeceğim’ ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım, başkan seçilmesi halinde öncelikli hedefinin İstanbul aidiyetini geliştirmek olduğunu söyledi. Yıldırım bunun için ilk yapacağı işin belediye yetkililerinden brifing almak yerine, şehrin tüm paydaşlarını dinlemek olacağını belirterek, “İstanbul’un fotoğrafını İstanbullularla birlikte çekeceğim. Kollektif akılla şehrin geleceğini inşa edeceğiz” dedi. İyi projenin kaynağını her zaman bulduğunu vurgulayan Yıldırım, “Projelerde paranın birinci sorun olduğunu hiçbir zaman düşünmedim. Şimdiye kadar nasıl yapacaksın, ne yapacaksın gibi sorulara hiç muhatap olmadım. Benim için çok ağır bir sorumluluk” diye konuştu.

Haberin Devamı

- 31 Mart’ta İstanbul’da oy kullanacak her 100 kişiden 9’u 2014 seçiminde bu kentte değilmiş.

“Göç alan ve göç veren bir kent. Geçen yıl İstanbul’un nüfusunda 60 bin azalma var. Bunun iki sebebi olabilir. 16 yılda diğer şehirlere çok güzel işler yaptık. Yollar, havaalanları, hastaneler, okullar...Alt yapı, üst yapı imkânları Anadolu şehirlerinde de sağlandı. İstanbul’a göre orada yaşam şartları biraz daha kolay. Hayat pahalılığı, kiralar vs. oralarda daha az. Dolayısıyla insanlar Anadolu’ya taşınmayı tercih ediyorlar. Bir de ağır trafik yükünden kurtulmak, biraz kafayı dinlemek için gidiyor olabilir.”

İstanbulluluk kimliği

- Bu durumda İstanbullu kim?

“İstanbul Türkiye’nin bir özeti. 81 ilin bütün renklerini, desenlerini bu şehirde görmek mümkün. Bir araya geldik mi hemen ‘memleketin nere hemşehrim?’ diye sorarız. Halbuki İstanbul’da oturuyoruz, memleketimiz İstanbul diye düşünmemiz lazım. Ama böyle olmuyor. İstanbul’da İstanbulluluk kimliği, aidiyeti çok fazla gelişmemiş. Benim belediye başkanlığımda yapmak istediğim en önemli işlerden biri de şehir kimliğini, İstanbul aidiyetini geliştirmek. Bu nasıl olacak? İstanbul’un yönetiminde bu şehirde yaşayanlara daha fazla yer vereceğiz. İstanbul’a yönelik her türlü proje, hizmet, fikir ile katkılarını alacağız. Kollektif akılla şehrin geleceğini inşa edeceğiz. Bunu yaparsak eminim ki İstanbulluluk kimliği gelişecek.”

Haberin Devamı

- Projelerinizi nasıl takvimlendirdiniz ve kaynak boyutu için planınız nedir?

“Altyapı projeleri zaman alan, maliyet olarak da yüksek projeler. Ama yıllık olarak, önceliklerine göre beş yıla yaydık. İkinci beş yıl için de çalışmalar var, ama şu anda paylaşmıyoruz. İşin parasal boyutunu açıkcası çok düşünmüyorum. Finansal imkânların zorluklarını biliyorum ama ben bugüne kadar birinci sorunun para olduğunu hiç bir zaman düşünmedim. Bunu da yaptığım işlerde ortaya koydum. İyi proje kaynağını bulur. Bizde problem iyi proje hazırlama. Projeye vakit ayırmak, çok iyi hazırlamak gerekiyor. Getirisi, götürüsü, sosyal, ekonomik faydası... Bunlar hesap edildikten sonra mutlaka olur. Şimdiye kadar nasıl yapacaksın, ne yapacaksın gibi sorulara hiç muhatap olmadım. Benim için çok ağır bir sorumluluk. Türkiye’de yaptığımız projeler 600-700 milyar lira oldu. Kaynak sebebiyle kalan projemiz yok.”

Haberin Devamı

‘İlk yapacağım iş’

- Başkan seçilirseniz ‘ilk yapacağım iş’ dediğiniz şey ne olacak?

“İstanbullular destek verir ve başkan seçerlerse ilk yapacağım iş, İstanbul’da yaşayan insanların temsilcileriyle bir toplantı yapmak olacak. Genellikle başkanlar ilk olarak çalışanlardan brifing alır. Onu yapmayacağım. Derneklerle, STK’larla, vakıflarla, muhtarlarla, belediye başkanlarıyla, iş adamlarıyla, hayvanseverlerle...

Aklınıza gelen şehrin bütün paydaşlarıyla bir araya gelip, fotoğrafı tam olarak anlayacağız. Beklentileri, talepleri dinleyeceğiz. Hizmet alanlar açısından durum nasıl gözüküyor diye bakacağız. Bunları almadan, çalışma arkadaşlarımızın vereceği bilgiler bizi sağlıklı sonuca götürmez. İstanbul’un fotoğrafını İstanbullularla birlikte çekeceğim. Ondan sonrası kolay. Kimisi küçük dokunuşlarla, kimisi büyük çalışmayla, teker teker hepsini halledeceğiz. Ömrümüz bu işlerle geçti.”

‘İstanbul’un geleceğini inşa edeceğiz’

AK Parti adayı Binali Yıldırım, Didem Özel Tümer’e İstanbul için yapacaklarını anlattı.

- İstanbul’un 39 ilçesi aynı gelişmişlik düzeyinde değil. Uçta kalanlar, içeride olduğu halde geride kalanlar var. Sizce böyle bir mekanizmanın nasıl yönetilmesi gerekir?

“Biz belediye başkanı olduğumuzda bir kere siyaset değil, hizmet esasına göre çalışacağız. Hiçbir belediye başkanını a partisinden, b partisinden diye düşünmeyeceğiz. Zincirin emniyeti en zayıf halkadan ölçülür. Dolayısıyla diğerlerini ne kadar güçlü yaparsanız yapın. Şehrin de bir parçası zayıf kalıyorsa, onunla değerlendirilir. O yüzden farklılıkları azaltacak, makul, mantıklı, kollektif akılla bir yönetim ortaya koyacağız. İdeolojilerini, saplantılarını işinin önüne geçirenler olmazsa, zorluk çekeceğimizi düşünmüyorum. Tersi olursa yetkimiz dahilinde olanları yapacağız.”

‘İstanbul geleceğimiz’

- İstanbul’un seçiminde 1.1 milyon civarındaki HDP seçmenin belirleyeceği olacağı konuşuluyor. HDP aday çıkarmıyor, CHP adayını destekleyeceğini açıkladı...

“Kimse, Kürtler HDP’ye mahkûm zannetmesin. HDP seçmeninin tamamının CHP’ye oy vereceği algısı yaratılmaya çalışılıyor. Ama Kürt vatandaşlarımızdan önemli oranda oy alacağım. Bu bir genel seçim değil. Yerel seçimde şehri yönetecekleri seçiyorsunuz. Kimin bu şehre daha faydalı olacağını düşünüyorsanız ona yönelin, ona göre tercihinizi yapın diyorum. İstanbul bizim ortak geleceğimiz. Siyasetteki anlayışım insanların hayatını kolaylaştırmak, hayat kalitesini yükseltmektir. Onun ötesinde ne düşündüğü hangi partiye oy verdiği, hangi ideolojiye oy verdiği beni çok ilgilendirmiyor. İdeolojik yaklaşımlar, şehre katkı sağlamaz.”

‘Düşük olmayacak’

- Ankara’da bu sıralarda en çok 31 Mart’ta ‘küskün’ seçmenin sandığa gidip gitmeyeceği, katılım oranının düşüp düşmeyeceği tartışılıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

“Ben vatandaşın yüksek sesle serzenişini duymadım bugüne kadar. Sahada gördüğümle, söylenenlere baktığımda bunun birbirini doğrulamadığını söyleyebilirim. Ne kadar doğru olacağını şimdiden kestirmek zor. Seçime katılım çok düşük olmayacak, öyle tahmin ediyorum. 24 Haziran kadar olmayabilir, belki biraz altında kalabilir. Ama yine ciddi katılım olacağını düşünüyorum.”

- İstanbul’da seçmen neden sandığa gitmeli?

“Bu bir yerel seçim. Her şehirde, ilçede, mahallede oturanlar, kendilerini 5 yıl için yönetecekleri seçecekler. ‘Şehrin geleceğinde ben de varım, sorunları beni de ilgilendiriyor’ diyebilmenin ilk şartı oy vermekten geçiyor. O yüzden İstanbullu hemşehrilerime seçimde sandığa gidip oy vermelerini, bir hesap-kitap, hesaplaşma fikri varsa, bu haklarını genel seçimlerde kullanmalarını talep ediyorum. İstanbul seçimi de, İstanbul özelinde, adaylar arası bir yarış olmalı. Benim tercih ettiğim bu. Bunun dışında olursa üzülürüm.”

Paris’te Louvre İstanbul’da Yenikapı

Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı yaptığı dönemde Marmaray kazılarında ortaya çıkan tarihi eserlerin belediye başkanlığı döneminde dünya çapında bir müzede sergilenmesini hedefliyor. 8 bin 500 yıllık tarihi olan İstanbul’un daha fazla turist çekmesi gerektiğini belirten Yıldırım bunu Yenikapı Arkeoloji Müzesi’nin sağlayacağını söyledi.

Müze, Marmaray-metro kesişim hattında 1600 yıllık Theodosius limanına ait kalıntılar, Grek, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 45 bin parça tarihi eser ile dünyanın en geniş antik tekne koleksiyonunu barındıracak. Tarihi kazı alanı içerisinde kurulacak müze 37 antik gemi ve 5 binden fazla tarihi esere ev sahipliği yapacak. Gemilerin sergilenebilmesi için özel 20 metrelik platform alanı oluşturulacak.

‘İstanbul’un geleceğini inşa edeceğiz’

Yenikapı Arkeoloji Müzesi bittiği zaman böyle olacak.