Yaklaşık 100 yıl önce kurulan TEKEL İzmir Sigara Fabrikası, yıllar boyu aileleriyle birlikte onbinlerce insanın geçim kaynağı oldu. Ege bir tütün bölgesiydi ve İzmir’in yeri sigara fabrikasıyla birlikte TEKEL için merkezdi.
Çok sular aktı. Akan sular TEKEL çalışanlarını bugün soğukta, karda kışta büyük bir hak mücadelesiyle karşı karşıya bıraktı.
Onların mücadeleleri, öncelikle özelleştirmede yapılan hatalara karşı direniş olarak görümeli.
Özelleştirme yapan diğer ülkeler, kurulu tesislerin yaşatılmasını, verimliliklerinin artırılmasını, istihdamın korunmasını değişmez şart olarak ortaya koyarlar. O ülkelerde özelleştirme sonunda sokağa atılan, hakları tırpanlanan işçi yoktur.
Biz de “yeter ki satalım” yaklaşımı işçiyi bazen son madde yapar, bazen bir hiç.
* * *
Gelelim İzmir’e...
İzmir’de TEKEL Tütün İşletmeleri’ne ait, Özelleştirme İdaresi bünyesinde yer alan beş tütün işleme tesisi var. Daha doğrusu vardı. Kemalpaşa, Menderes, Yazıbaşı ve Tuzla olmak üzere dördünün kapılarına 29 Ocak 2010 itibariyle kilit vuruldu. Sadece Çiğli Balatçık’ta tek tesis bırakıldı. Kapanan tesislerde bin altı kişinin iş akti fesh edilirken, Balatçık’ta 722 işçi depolardaki tütünün işlemesi için bırakıldı.
Çalışanlar art arda dört tesise, içleri kan ağlayarak kilit vurdu.
Kalan 722 kişinin hangi tarihe kadar çalışacağı meçhul.
Türkiye’deki tüm tesislerin kapatılarak İzmir ve Diyarbakır’ın bırakılabileceği söyleniyor. Ancak o da depolardaki tütün bitinceye kadar. Merkezi İzmir’de bulunan Türkiye Tütün Ekpserleri Derneği’nden, kentteki depolarda halen 30-35 milyon kilo tütün bulunurken, bu rakamın 45 milyon kiloya ulaşabileceğini öğrendik.
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025