Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Yeni yıl yaklaşırken beraberinde birtakım yenilikleri ve değişimi de çağrıştırır. Birçoğumuz böyle bir dönemde yeni kararlar alırız. Bu kararları elbette ki hep daha iyi yönde olacak şekilde tasarlarız.

Kendinize daha çok vakit ayırın

Aslında çok klasik bir söz gibi görülse de insanın kendisine vakit ayırması ruh ve beden sağlığını korumak için son derece önemlidir. Gün boyunca görev niteliğinde yaptığınız işlerin yanı sıra sadece birkaç saat için bile olsa kendi kendinize hoşunuza gidecek bir şey yapın. Bu hiç bir şey yapmadan oturmak ya da yatıp uyumak bile olabilir. Ama yeter ki istediğiniz ve sizi memnun edecek bir şey olsun. Seveceğiniz bir film seyretmek, cilt bakımı yapmak, bir müzeye gitmek de olabilir. Sadece beyniniz ve ruhunuz bilsin ki kendinize önem veriyorsunuz.

Haberin Devamı

Sağlık kontrollerinize daha çok dikkat gösterin

Hiçbir şikayetiniz olmasa bile en az yılda bir kez check up niteliğinde sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Vücudunuzda eksik olan vitamin ve mineralleri tespit edin ki yerine koyabilesiniz. Herhangi bir hastalık varsa daha en başından yakalayın ki tedavisi de kolay ve çabuk olsun.

Ailenizi, dostlarınızı, sevdiklerinizi daha çok arayın

Ailenizin yakınlarınızın kıymetini bilin. Unutmayın ki zor gününüzde ihtiyacınız olduğunda yanınızda onlar yer alacak. Ayrıca insanın sevdikleri ile vakit geçirmesi dertlerini ya da sevincini paylaşması ruhuna da iyi gelir.

Yemeklerinize daha çok baharat katın

Eğer mide ve bağırsak ile ilgili engel olacak bir sebep yoksa yiyeceklerinize sevdiğiniz baharatlardan katın. Baharatlar hem metabolizmanızı hızlandırır, sindirime yardımcı olur. Hem de antioksidan içerir.

Et yerine sebzeyi daha çok tüketin

Ete oranla sebzeyi daha çok tüketmek hem kolesterol düzeyinizi dengelemede yardımcı olur. Hem lif içeriği sayesinde kabızlığı önler. Hem sindirimi daha kolaydır. Hem de bütçeniz için daha hayırlıdır.

YENİ YILDA DAHA ÇOK YAPILACAKLAR…

Sevdiklerinize daha çok sarılın

Sevdiklerinize sarılmak ruhunuza iyi gelir. Bu cümleyi mecazi anlamda da düşünebilirsiniz. Sarıldığınız ille de bir insan olmayabilir. Mesleğinizi seviyorsanız, ona da dört elle sarılabilirsiniz.

Haberin Devamı

Konuşmaktan daha çok dinleyin

Bütün kavgalar birbirini iyi dinlememekten kaynaklanır. Her zaman önce iyice bir dinleyip anlamayı deneyin.

Bu yıla kıyasla daha çok kitap okuyun

Kitap okumak ufkunuzu genişletir. Sizi bilgilendirir. Roman okumak hayal gücünüzü artırır. Dijital medya çağında kitap okumayı çoğumuz unuttuk. Bu yıl hatırlayın ve hatırlatın.

Kuru meyveden daha çok taze meyve yiyin

Taze ve mevsiminde yenen meyve lif, bol vitamin ve antioksidan içerir. Kuru meyvelerde ise şeker oranı daha yüksek olur.

Yediklerinizi daha çok çeşitli ve farklı renklerde tercih edin

Her meyve ve sebze rengine göre farklı antioksidanları içerir. Ne kadar çok çeşit tüketirseniz o kadar çok çeşitte antioksidan, vitamin ve mineral almış olursunuz.

Oturmaktan daha çok yürüyün

Hareket etmek hem kas iskelet sistemi için hem kalp damar sistemi için hem uyku için hem de zihin ve beyin sağlığı için faydalıdır. Özellikle açık havada yapılan yürüyüşler masrafsız ve kolay olduğu kadar en uygulanabilir ve faydalı olanıdır.

Haberin Devamı

Evinizi çalıştığınız yeri ve hayatınızı daha çok sadeleştirin

Bir şey ne kadar sade ise o kadar kolay ve net anlaşılır olur. Yaşadığınız yer sade ise aradığınızı kolay bulursunuz. Hayatınızı sadeleştirmeyi başarırsanız komplikasyonlarla fazla karşılaşmazsınız. Gereksiz detaylarla uğraşmazsınız.

Olmayana üzülmekten daha çok olana sevinmeyi öğrenin

Var olanla yetinmek ve onunla mutlu olabilmek büyük meziyettir. Hayatta bunu başaranlar mutlu olmayı da başarır.

Açık havada daha çok vakit geçirmeye gayret edin

Açık havada doğayla baş başa geçirdiğiniz vakit hem ruh hem de beden sağlığınıza iyi gelir. Temiz havayı ve bol bol oksijeni derin derin içinize çekip nefes egzersizleri yapın.

Yeni yılda daha çok mutlu ve sağlıklı olun.