Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beylikdüzü Belediyesi, “Yerel Yönetimlerde Toplumsal Eşitlik Çalışmaları ve Deneyim Paylaşımı” toplantısına ev sahipliği yaptı. Toplantıya katılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Yerel yöneticiler olarak yaptığımız her hizmette eşitliği ve adaleti sağlamak zorundayız” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için adımlar atmaya devam eden Beylikdüzü Belediyesi, “Yerel Yönetimlerde Toplumsal Eşitlik Çalışmaları ve Deneyim Paylaşımı” toplantısına ev sahipliği yaptı. Beylikdüzü Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ile Strateji Geliştirme Müdürlüğü koordinasyonuyla Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantının moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Özgün Akduran Erol üstlendi. Toplantıya; Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve eşi Zehra Çalık, CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, Beylikdüzü Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nazife Figen Karahan, Beylikdüzü Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Üyesi Zeynel Abidin Yener, Beylikdüzü Kent Konseyi Başkanı Elif Necla Türkoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 11 ilçe belediyesinin temsilcileri katılım sağladı. İBB’nin ardından ilçe belediyesi olarak ilk kez Beylikdüzü Belediyesi tarafından gerçekleştirilen toplantıda, cinsiyet eşitliği kavramı masaya yatırıldı. Toplantıda yerel yönetimlerin mevcutta neler yaptığı, gelecekte hangi adımların atılması gerektiği ve Yerel Eşitlik Eylem Planları üzerine bilgi ve fikir alışverişinde bulunuldu.

Haberin Devamı

Eşitlik yerelden başlar

Eşitlik ve adalet

Toplantıda konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Yerel yöneticiler olarak yaptığımız her hizmette eşitliği ve adaleti sağlamak zorundayız. Kadınların kendilerine vakit ayırabilmeleri için kreş meselesini çok önemsiyoruz. Bir yandan yeni kreşler yaparken bir yandan da ilçemize Anne ve Çocuk Merkezleri kazandırıyoruz. Paylaşarak güzel projelerimizi daha iyi bir noktaya getirebiliriz. Beylikdüzü Belediyesi olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Bugün bu toplantıya katılım ve katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Birlik olma vurgusu

Hem İBB’de hem de Beylikdüzü Belediyesi’nde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yürüten Nazife Figen Karahan, “Beylikdüzü Belediyesi olarak altı yıldır toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı için kurumumuzdaki bürokrat arkadaşlarımız ve sahadaki çalışma arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Kolay bir yol değil. Farklı yaşamları görünür kılmak için çabamız birlikte olsun. Hiçbirimizin emeği karşılıksız kalmayacak” şeklinde konuştu. STK’ların önemine dikkat çeken Beylikdüzü Kent Konseyi Başkanı Elif Necla Türkoğlu, “Eşitlik kavramına alerjisi olan bir toplumda, toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmasını savunmak çok zor bir iş. O nedenle biraz yavaş ilerleyen ama kalıcı bir süreç. Bu sürece özellikle sivil toplumun destek vermesi gerekiyor. Beylikdüzü’nde Sivil Toplumun başı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hep birlikte yol yürümek umuduyla” ifadelerini kullandı. Toplantıda söz alan Beylikdüzü Belediyesi Başkan Yardımcısı Emel Turan ise belediyenin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin çalışmalarını aktardı.

Haberin Devamı

‘Beslenme Saati inanılmaz bir proje’

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo ise “Krizin ve yoksulluğun derinleştiği bu zamanda eşitsizlik de derinleşiyor.

Sadece kadın ve erkek arasında değil, çocuklar arasında da eşitsizlik var. Önümüzdeki dönemde bunu daha çok konuşacağız. Bu noktada Beylikdüzü Belediyesi’nin Beslenme Saati projesi gerçekten inanılmaz bir proje. Çocuklar beslenme saatinde o travmayı yaşarken kadınlar da aynı duygularla o travmayı yaşıyor. Bu projeyi bütün belediyeler yapmalı” şeklinde konuştu.

‘Yerel Eşitlik Eylem Planları önemli’

Konuşmasında İstanbul Sözleşmesi ile Yerel Eşitlik Eylem Planları’na vurgu yapan Beylikdüzü Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Üyesi Zeynel Abidin Yener, “İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimiz. Bu sözleşmenin tartışmasız tekrardan imzalanması gerektiği hususunda hemfikir olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bugünkü toplantının ise kadının toplumda nasıl mutlu olabileceği, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların çözümlerine katkı sunacak. Sorunların tespiti ve çözümü, bir vizyon belirlenmesi, bu vizyonun yerel yönetimlerden başlayıp ülke politikaları haline getirilmesi adına Yerel Eşitlik Eylem Planları’nın önemli olduğuna inanıyorum. Yerel yönetimlerin bu planlara gerekli hassasiyeti göstermesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Sokağımıza kasis yapılsın istiyoruz’

İstanbul’un Silivri ilçesi Semizkumlar Mahallesi, Terakki Caddesi’nde yaşamakta olan okurlarımız, “Yollarımız asfaltlandı. Çok güzel oldu ancak asfalt çalışmasından sonra hız kesici konulmadığından, bu özellikle çocuklar, yaşlılar ve sokak hayvanlarımız için tehlike yaratıyor. Sorumluluk Büyükşehir Belediyesi’nin mi, ilçe belediyesinin mi bilmiyoruz ama bir kaza yaşanmadan hız kesici yapılmasını talep ediyoruz” dedi. Okurlarımızın bu talebini İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Silivri Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

Eşitlik yerelden başlar

Abdi İpekçi parkı yenilendi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir yandan yapımını tamamladığı yeni parkları başkentlilerin hizmetine sunarken, bir yandan da mevcut parklarda bakım-onarım, temizlik ve yenileme çalışmalarını sürdürüyor. ABB, son olarak Sıhhiye’de bulunan ve başkentin simge mekânları arasında yer alan Abdi İpekçi Parkı’nı yenileyerek vatandaşların hizmetine açtı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yürütülen yenileme çalışmaları kapsamında Abdi İpekçi Parkı’nın nostaljik havası korurken, yapılan peyzaj düzenlemeleriyle de yeşil alanlar artırıldı. Park içinde toplam 15 bin 200 metrekarelik alanda gerçekleştirilen peyzaj çalışmalarında ekipler 29 bin 368 adet lavanta, 3 bin 400 ateş dikeni ve 3 bin 600 adet ardıç dikti. Çok uzun zamandır bakımsız hâlde kalması nedeniyle hem görüntü kirliliği yaratan hem de kirlilik nedeniyle etrafına koku salan havuz temizlenirken, oturma grupları ve sert zeminler yenilendi. 126 adet yeni aydınlatma direğinin dikildiği parka ayrıca, çocuklar için oyun grubu ile yetişkinler için spor aletleri konuldu.

Eşitlik yerelden başlar

Fatih’te otopark sayısı 20’ye ulaştı

Mevcut otopark projelerine bir yenisini daha ekleyen Fatih Belediyesi, Seyyid Ömer Mahallesi’nde yeni bir otoparkı daha Fatihlilerin hizmetine sundu. İlçedeki aktif otopark sayısı yeni hizmete açılan Emrullah Efendi Otoparkı ile 20’ye ulaşırken, bu otoparkların toplam kapasitesi ise bin 500’ü geçti. Konuyla ilgili açıklama yapan ve Sulukule ve Karagümrük’te yapım aşamasında iki otoparkın daha olduğunu belirten Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Araç yoğunluğunun beraberinde getirdiği parklanma ihtiyacı kentimizin eksikliğini hissettiğimiz problemlerinden biri. Fatih konumu itibarıyla da buna en çok ihtiyaç duyan ilçelerden. Biz, vatandaşlarımızın da talepleri doğrultusunda, fırsat bulduğumuz her noktada bu ihtiyacı karşılamak ve gelişigüzel parklanmayı önleyip trafik akışını da rahatlatmak üzere yeni otoparklar planlıyor ve hızlı bir aksiyonla hizmete alıyoruz” dedi.

Eşitlik yerelden başlar

YANIT VAR

Adana’ya EDS kuruldu!

Adana’da yaşamakta olan okurlarımızdan, inşaat mühendisi Kamil Sürenkök, Adana merkez Çukurova ilçesi, Süleyman Demirel Bulvarı, İsmail Kulak Anadolu Lisesi önündeki kavşakta gerekli meyil (dever) yapılmadığından süratli gelen araçların sürekli kaza yaptığından şikâyet edip, hız ölçen bir EDS konulmasını istemişti. Biz de gazetemizin 21 Temmuz Pazartesi günkü nüshasında “Belediye neden bir önlem almıyor?” başlıklı haberimizle konuyu duyurmuştuk. Haberimizden sonra yetkililer hareket geçmiş. Okurumuzdan gelen bilgiye göre EDS sistemi kurulmuş. Okurumuzun teşekkürünü olduğu gibi yayımlıyoruz: “Adana Çukurova Süleyman Demirel Bulvarına sizin ısrarla gündeme getirmenizle EDS Denetim sistemi faaliyete geçti ve 15 gündür kaza yaşanmadı, emekleriniz ve çabanız için teşekkür ediyorum.”

Eşitlik yerelden başlar

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...