Yenidoğan bebeklerin cilt bakımı ve ipuçları

23 Aralık 2020

Bebekler doğduklarında pamuk gibi ciltleri vardır. Ama çok hassastırlar. Bazen bebeğinizi emzirdiğinizde size değen yanaklarında kırmızılıklar başlar. O nedenle çok dikkatli olmak, kullandığımız her ürünü özenle seçmeliyiz.

Bebeklerin cilt bakımında ipuçları;

· Bebekler yeni doğduklarında vücudu ‘verniks kazeoza’ denilen koruyucu bariyerle kaplıdır. Bebeklerin vajinal doğumlarında kolaylık sağlar ve bebeklerin ısı kaybını önleyen bu tabaka, bebek ilk doğduğunda sadece silinir, yıkanmaz.

· Bebekler doğar doğmaz artık yıkanmıyor. Bebek doğduktan sonra en erken 6 saat sonra hastanede yıkanıp taburcu ediliyor. Hatta bazı hastaneler de hiç yıkanmadan sadece silinerek bebek taburcu ediliyor. Bebek eve gidince de göbek bağı düşene kadar yıkamayı önerilmez. Göbek bağı düşene kadar silme banyosu veya saf bir ıslak mendil ile günlük temizliği yapılabilir.

· İlk günden sonra göbek bağı düştükten bir gün sonra yıkanmaya başlanır. Bebekleri yıkarken yenidoğan dönemine uygun şampuanlar kullanılmalı, bebeğin cildini kurutacak

Yazının Devamı

Bebeklere kahvaltı önerileri

18 Ekim 2020

Bebeklerimize kahvaltı hazırlarken farklı menüler de sunmak, minik bebeklerimizin ağız tatlarının gelişimine fayda sağlayacaktır. İşte tam da bu dönem için sizlerle güzel bir tarif paylaşacağım.

Güzel bir krep hazırlayıp, üzerine de en sevdiği meyve püresini veya pekmez ile ikram edebilirsiniz.

Bebekler için krep tarifi

Malzemeler

·1 adet yumurta sarısı

·Yarım çay bardağı ev yapımı ayran

·1 küçük parça ev yapımı lor peynir

·2 yemek kaşığı tam buğday unu

Yazının Devamı

Bebeğin acıktığını nasıl anlarım?

7 Ekim 2020

Bebeklerimizi emzirmeye başladıktan sonra acaba doydu mu? Acıktı mı? Her ağladığında aç mı? Hemen emzirmeli miyim? Gibi pek çok soru aklımıza gelir. Bebeklerimiz konuşamadığı için biz nasıl anlarız aç olduklarını?

Bebekler aç oldukları zaman birtakım işaretler bize verirler. Bebeğimiz doğduktan sonra bu işaretleri fark etmeye başladıktan sonra annelerin işi daha kolay olur.

Bebeğinizin aç olduğunu gösteren 9 işaret şöyledir;

-Uykudan uyanır.

-Kolları ve bacakları hızlıca hareket ettirir.

-Parmaklarını veya yumruğunu ağzına sokar.

-Dudaklarını veya dilini emer.

-Kafasını yana doğru hareket ettirir.

Yazının Devamı

Ek gıdaya geçiş tüyoları

7 Temmuz 2020

Ek gıdaya geçiş dönemi, annelerin heyecanlandığı bir o kadar da telaşlandığı bir süreç. Bu döneme anneler çocuk doktorunun rehberliğinde ilerlemeleri önemli. Çünkü her çocuk farklı ve kendine özel olabilir. Fakat herkes için dikkat edilmesi gereken bazı bilgiler var. İşte tam da bu dönemde Gıda Mühendisi Sevgili Tuğba Bayburtlu sizlerin bana en sık sorduğunuz soruları sordum.

Tuğba hanım, Ek gıda nedir? Ve ne zaman başlanmalıdır?

Ek gıda ya da tamamlayıcı gıda, bebeklerin anne sütü sonrasında almaya başladıkları ek öğün, yemek türü olarak adlandırılabilir.

Anne sütü sonrasında bebeğin ek gıda ihtiyacının kendini hissettirmesi bebekten bebeğe göre değişse de ortalama 6. Aydan sonra kendini göstermeye başlar. Dişleri kaşınır, elini daha çok ağzını götürmeye başlar, sizi takip eder, ne yediğinize bakar, elinizdekine uzanmaya çalışır. Ayrıca bebeğinizin desteksiz oturması ve başını dik tutmaya başlaması da ek gıdaya geçiş için çok önemlidir aksi takdirde yedikleri boğazına kaçabilir.

Ek gıdaya

Yazının Devamı

Hamilelikte beslenme

30 Haziran 2020

Hamile kaldıktan sonra bebeklerimizin sağlıklı doğması ve annenin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmesi için sağlıklı beslenmesi önemlidir. Hamilelikte beslenmeni çok daha önem kazanıyor. Bebeğinizin organ gelişimi, sizin sağlıklı bu süreci geçirebilmeniz için nelere dikkat etmeniz gerektiğiniz , Diyetisyen Merve Altay’a sordum.

Hamilelik döneminde beslenme her hamile annenin merak ettiği konulardan Siz hamile annelere neler önerirsiniz?

Bu dönemde beslenme karın doyurmak, açlık duygusunu bastırmak ya da canınızın istediği şeyleri yiyip içmek değildir.

Bu dönemde sağlıklı beslenme bebeğin en uygun şekilde gelişimine destek vermek, bebekte oluşabilecek sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak ve daha rahat bir doğum yapıp, bebeğin ihtiyacı olan süt üretimin sağlanmasıdır.

Hamilelikte kaç kilo alınabilir?

Kaç kiloyla hamile kaldığınıza göre değişirse de ideal ağırlıkta olan bir anne adayı için 9-12 kg arası alınması normaldir. Son 3 ayda kilo alımı 2 katına çıkar.

Anne yetersiz beslenirse neler olur?

Prematüre bebek dediğimiz zamanından önce d

Yazının Devamı

Bebekler için krep tarifi

28 Haziran 2020

Bebeklerimize kahvaltı hazırlarken farklı menüler de sunmak, minik bebeklerimizin ağız tatlarının gelişimine fayda sağlayacaktır. İşte tamda bu dönem için sizlerle güzel bir tarif paylaşacağım.

Güzel bir krep hazırlayıp, üzerine de en sevdiği meyve püresini veya pekmez ile ikram edebilirsiniz.

Bebekler için Krep

Malzemeler

·1 adet yumurta sarısı

·Yarım çay bardağı ev yapımı ayran

·1 küçük parça ev yapımı lor peynir

·2 yemek kaşığı tam buğday unu

Yazının Devamı

İştahsız yemek seçen çocuklar için öneriler

10 Haziran 2020

İştahsız yemek seçen çocuklar için önerilerim

· Öğün aralarını 2,5-3 saat arayla yapın. Aralarda hiçbir şey ikram etmeyin.

· Her öğünde tercih edilen (yiyeceğini bildiğiniz biri) bir yiyecek servis edin.

· En azından tabağında tolere etmesini sağlayarak düzenli olarak yeni veya reddedilmiş gıdalara koyup, ikram edin.

· Yemek saatlerini mümkün oldukça eğlenceli ve olumlu bir deneyim içinde olmasını sağlayın. Bu bazen zor olabilir ve iki yaşında bir çocukla her zaman mümkün değildir. Özellikle yiyecekler üzerinde iktidar mücadelelerine girmekten ya da çeşitliliği eksikliği hakkında olumsuz konuşmaktan kaçının. Bu, zaman zaman hayal kırıklığına uğramadığımız anlamına gelmez, ancak bunu ondan korumak için elimizden gelenin en iyisini yaparız.

· Ona başka daha eğlenceli tabak, çatal-kaşık veya bardakla ikram edin.

· Ahşap çubuk şişlerle veya kürdanla yiyecekleri eğlenceli sunun.

· Özellikle dip soslarla yemekleri ikram etmek etkili olabilir. Mücveri küçük doğrayın ve

Yazının Devamı

Tıkalı meme ve çözüm önerileri

7 Haziran 2020

Emziren annelerin en az bir kez karşılaşabilecekleri sorunlardan biridir, süt kanallarının tıkanması. Acı verici ve rahatsız edici bir durumdur. Tıkalı süt kanalları meme uçlarında ani bir ağrı hissine neden olabilir. Fakat süt kanalları ilk etapta nasıl tıkanır?

Tıkalı Süt Kanalları Nedir?

Tıkanmış veya tıkalı bir süt kanalı, sütün memeden yeterince boşalmaması nedeniyle süt kanallarının iltihaplandığı bir durumdur . Süt kanalları meme boyunca küçük kanallardır ve areolanın altındaki meme başı etrafındaki karanlık alandır. Süt lobüllerinde üretilen süt, laktifeer kanallar olarak da adlandırılan kanallardan, bebeğin beslendiği yerden meme başlığına doğru hareket eder . Süt meme başından uygun şekilde boşalmazsa, kanallar iltihaplanır ve şişmiş olarak tıkanmış süt kanallarına yol açar.

Kanallarda sütün tutulması çeşitli nedenlerden dolayı olabilir.

Tıkalı Süt Kanallarının Sebepleri Nelerdir?

Aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlası nedeniyle tıkanmış süt kanalları oluşabilir .

1. Bebeğinizi aniden sütten kesmek: Bebeğinizin yaşına ve ne

Yazının Devamı