Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


MESUDİYE


Başbakan Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit, 30 yıllık rüyalarına kısa bir yolculuk yaptılar.
Ecevitlerin, "Kalkınmanın köylüden başlaması" düşüncelerinin somut projesi olan "Köykent"ler oluşturulması girişimleri, 1970'li yıllara kadar uzanıyor. İlk girişim, 1978 CHP iktidarı zamanında Bolu'nun Taştesti beldesinde başlatılmış. Ancak iktidar değişikliği sonucu yarım kalmıştı.
Ecevit'in "Demokratik Sol Kalkınma" yaklaşımı içinde sağ partilerce en fazla eleştirildiği proje olmuştur, Köykent. Bu projeye "hayalci"likten, "komin yaşamı"na kadar çeşitli yaftalar takılmıştı.
Oysa proje, köye götürülecek yatırımın rantabilitesini ve sosyal faydasını azamiye çıkarmaya dönük, yaşam standartlarının yükseltileceği "köy kümeleri" oluşturmaktı.
Yarım kalan Taştesti projesinden 22 yıl sonra Ecevit iktidarı döneminde ikinci kez Köykent projesi, yaşama geçiriliyor. Ordu'nun Mesudiye ilçesi Çavdar Köy'ü ve yöresindeki 9 köyü kapsayan projeye, dün, köylülerin katılımı ile birlikte start verildi. Çavdar Köyü'nün merkezi köy olarak işlev göreceği proje kapsamındaki 9 köyün yararlanacağı ekonomik, sosyal ve kültürel bir cazibe merkezi oluşturulacak. Temel altyapı hizmetlerinin her köye götürülmesindeki zorluk dikkate alındığında, merkezi köye getirilecek ve nitelikleri yüksek hizmetlerden, çevre köyler de ilçeye veya ile gitme gereği duymadan ve daha kısa sürede yararlanabilecekler. Merkezi köye ve ilçeye uzanan yol bağlantıları, geliştirilmiş sağlık ocağı, mesleki lise, kütüphane, spor tesisleri, oyun bahçeleri ve yörenin zenginliklerine göre geliştirilecek yeni iş olanaklarıyla Çavdar Köyü ve çevresindeki 9 köy, çağdaş yaşam standartlarına, kente göç etmeden kavuşmuş olacaklar. Ayrıca, her köyde oluşturulan köy dernekleri, projeye, köylünün demokratik yoldan ve doğrudan katılımını sağlayacak. Proje, merkezi köydeki 2 bin nüfustan başlayıp çevresiyle birlikte 30 bin kişiye kadar hizmet sunabilecek.
Pilot uygulama bölgesi olarak seçilen Çavdar Köykent'inde demokratik katılım da en önemli unsurlardan birini oluşturuyor. Proje bölgesinde kapsama giren köylerde oluşturulan derneklerin yanısıra Ankara ve İstanbul Mesudiyeliler Dernekleri ve İstanbul Mesudiyeliler Vakfı da faaliyet gösterecek. Bu kuruluşlar köy dernekleriyle birlikte projenin daha da geliştirilmesi için düzenli toplantılar yapacaklar.
Mesudiye ilçesinde demokratik kurullar oluşturma bir gelenek. Her yıl düzenlenen "Mesudiye İlçe Kurultayları" nedeniyle Çavdar ve yöresindeki köyler, demokratik katılım alışkanlığı olan vatandaşlar.
* * *
Alt ve üstyapı hizmetlerinin götürülebildiği ve sosyo - ekonomik açıdan cazibe merkezi haline getirilebildiği köy kümelerinin oluşturulması, özellikle Güneydoğu ve Karadeniz bölgesindeki dağlık ve dağınık yerleşim birimlerine nitelikli hizmet götürülebilmesinin ekonomik ve sosyal faydası en yüksek yöntem olduğu söylenebilir. Köykent projesinin, bu nedenle dağınıklık ve güvenlik sorununun yaşandığı Güneydoğu ile coğrafyasının büyük zorluklar çıkardığı Karadeniz bölgesinde yaygınlaştırılması desteklenmelidir.
Ecevitler, Çavdar Köyü'nde çevre köylerin de katılımıyla heyecanlı ve umut dolu bir topluluk tarafından karşılandı. Ecevitler'in 30 yıllık projeye özlemleriyle birleşince, proje merkezindeki, "Halkçı Ecevit" , "Kıbrıs fatihi Ecevit", "Umudumuz Ecevit", "Lise istiyoruz", "Köykent istiyoruz" sloganları, bu topluluğu eskilere götürdü.
Proje merkezinde yetkililerin, Ecevitler'e ve basın mensuplarına verdiği brifing, Türk siyasetinde yıllarca tartışma konusu olan "Köykent" projesinin güzel bir "rüya", ancak "hayal" olmadığını gösterdi.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr