Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Merakla beklenen liderler zirvesinin açış konuşmasında Başbakan Bülent Ecevit, hiç istemedikleri halde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Kanun Hükmünde Kararname konusunda direnmesi sonucu önemli bir sorun doğduğunu belirtiyor.
       Başbakan, Cumhurbaşkanı'nın Kanun Hükmünde Kararname'yi imzalamak zorunda olduğu görüşünün haklılığını vurguladıktan sonra Sezer'in, Anayasa Mahkemesi'ne gitmek yerine kararnameyi iki kez geri göndererek bir anlamda Çankaya'yı Anayasa Mahkemesi'nin yerine geçirdiğine bir kez daha işaret ediyor. Bu durumda hükümetin izleyeceği politikayı saptamak üzere toplandıklarını belirterek, Başbakan yardımcıları Yılmaz, Bahçeli ve Özkan'ın görüşlerini soruyor.
       ANAP Lideri Mesut Yılmaz, Başbakan'ın görüşünü paylaştığını ifade ettikten sonra, bu aşamadan sonra krizi tırmandırmanın yanlış olacağına işaret ederek, "sükunetle" hareket etme tavsiyesinde bulunuyor. Yılmaz, söz konusu kararname içeriğinin yasa tasarısı olarak da Meclis'te bulunduğunu ve hükümetin kararlı bir tavırla tasarıyı Meclis'te yasalaştırma yoluna gitmesi gerektiğini söylüyor.
       MHP Lideri Bahçeli de tartışmaların toplumda cepheleşmeye yolaçtığını ve giderek tansiyonu yükselttiğini vurgulayarak, hükümetin haklı olduğunu kamuoyuna anlatmakla birlikte tasarının Meclis'ten geçirilmesi için koalisyon partilerinin bir bütün olarak hareket etmeleri gerektiğini vurguluyor.
       Başbakan Ecevit, Meclis açılır açılmaz hükümetin kararnamenin içeriği ile aynı olan tasarıyı, "ivedilikle" Meclis'te görüşülmesini sağlamak için harekete geçmesi gerektiğini ve Kanun Hükmünde Kararname'nin içeriğinin Meclis'ten aynen geçirilmesinin zorunluluğuna işaret ediyor.
       Üç liderin, Cumhurbaşkanı'nın geri çevirdiği düzenlemeyi, "aynen" Meclis'ten geçirmeyi kararlaştırmalarıyla, Çankaya'ya da iki mesaj veriliyor:
       Birincisi, kararname içeriğinde hükümetin ısrarlı olduğu, ikincisi ise Çankaya'nın içerikle mutabık olup olmadığının yasa yolu ile sınanmış olacağı.
       Bu husus hükümet ile Çankaya arasında, "içerik" açısından da sorun olup olmadığının ortaya çıkmasını sağlayacak bir unsur olarak görülüyor. Üç lider toplantı sonrası kamuoyuna yapılacak açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın kararnameyi ısrarla geri çevirmesinin laiklik karşıtı kesimlere bilerek veya bilmeyerek, istemeyerek de olsa "cesaret ve cüret" verdiğinin vurgulanması konusunda anlaşıyorlar.

       * * *

       Liderler zirvesinden sonra bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda konu gündeme getirilecek mi?
       Liderler tarafından bizzat açılmasa bile konunun gündeme getirilmesi eğilimi ön plana çıkıyor. Zirve sonrasında kamuoyuna açıklanan görüşlerin ve hükümetin kararname konusundaki ısrar nedenlerinin MGK'da bir bakan tarafından açılması olasılığı yüksek. Örneğin, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın Cumhurbaşkanı veya başka üyelerce açılmaması halinde, Kanun Hükmünde Kararname konusunu ve hükümetin görüşünü gündeme getirmesi olası.

       * * *

       Bugün yapılacak MGK'dan sonra, yarın toplanması beklenen Bakanlar Kurulu'ndan da, liderlerin görüşüne paralel olarak, Bakanlar Kurulu'nun izleyeceği yola ilişkin bir açıklama yapılması da söz konusu. Bakanlar Kurulu'nun, Meclis açılır açılmaz söz konusu tasarıyı ivedilikle Meclis'te görüşülmesini sağlayacağı yönünde bir karar oluşturması bekleniyor.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr