Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, üç kamu bankasının özelleştirilmesine ilişkin kanun hükmünde kararnameyi de hükümete iade etti.
       Sezer iade gerekçesinde, söz konusu kararname ile vergi bağışıklığı düzenlendiğini, oysa vergi düzenlemelerinin Anayasa'nın 91. maddesi uyarınca kararname ile yapılamayacağını vurguladı.
       Cumhurbaşkanı'nın gerekçesi, irticai, bölücü, yıkıcı faaliyetlere karışan memurlarla ilgili kanun hükmünde kararnameyi geri çevirme gerekçesiyle aynı:
       "Yasak alan"da kanun hükmünde kararname düzenlemek...
       Yasak alan, Anayasa'nın 91. maddesinde belirtilen çerçeve...
       91. madde, Anayasa'nın dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin kanun hükmünde kararname ile düzenlenemeyeceğini belirtiyor. Vergi ödevini düzenleyen 73. maddede vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin kanunla konulup kaldırılabileceğini hükme bağlıyor.
       Sezer, bu nedenle vergi bağışıklığı öngören kanun hükmünde kararnameyi imzalamıyor.
       Başbakan Ecevit ise Cumhurbaşkanı Sezer'in bu yorumuna katılmadığı gibi Çankaya'nın aynı konuda farklı iki tutum sergileyerek "çelişki"li davrandığını düşünüyor.
       Ecevit, dünkü görüşmemizde, Cumnurbaşkanı Sezer'in özelleştirme kararnamesinde Anayasa'ya aykırı bulduğu "vergi bağışıklığı" düzenlemesini, bir başka kararnamede Anayasa'ya uygun bularak imzaladığını anımsatıyor. Sezer'in imzaladığı 611 sayılı "Emniyet Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"nin 3. maddesinde vergi bağışıklığı düzenlemesi bulunduğuna dikkat çeken Başbakan Ecevit, farklı tutumun nedenini merak ediyor.
       Sezer'in imzaladığı kararnamede, kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen polislere yapılacak "zorunlu emeklilik ek ödemesi"yle ilgili olarak vergi bağışıklığı hükmü şöyle yer alıyor:
       "Bu ödemeler damga vergisi hariç, herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve yaş haddinden önce ölenlerin varislerine intikal etmez."
       Başbakan Ecevit, Sezer'in kararnamenin birini imzalayıp, diğerini geri çevirmekle, "özelleştirme faaliyetleri için tanımadığı bir hakkı, polisler için tanıdığı" değerlendirmesini yapıyoruz.
       Hükümet bundan sonra ne yapacak?
       Başbakan Ecevit bu sorumuza şu karşılığı veriyor:
       - Çaresini bulacağız.
       "Cumhurbaşkanı'nın itiraz ettiği maddeleri çıkarıp yeniden mi göndereceksiniz" sorusuna ise, "hükümet olarak bir çaresini bulacağız" karşılığını vermekle yetiniyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr