Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fikret Bila


DSP lideri Ecevit'in, "lidersiz model" önerisi tartışılırken, bakanlıktan istifa eden Yalım Erez de alternatif arayışlarını sürdürüyor.
Erez, bu amaçla, ANAP'tan Ülkü Güney ve Mustafa Taşar, DSP'den de Hüsamettin Özkan'la görüştü. Önümüzdeki hafta içinde de ANAP lideri Yılmaz, DSP lideri Ecevit ve CHP lideri Baykal'la görüşecek.
Erez, temaslarından oldukça umutlu, "sonuç alacağıma inanıyorum" diyor.
Yalım Bey, girişimini şöyle değerlendiriyor:
- Ben bu hükümetin faydalı olmadığı düşüncesiyle istifa ettim. Başkanımız Çiller'i de ayrılmaya davet ettim. Sayın Çiller, alternatif istedi. Şimdi onu oluşturuyorum ve kendisine uygulanabilir bir alternatif model götüreceğim. Ben, DYP'nin parti olarak hükümetten ayrılmasını ve yeni koalisyona da parti olarak katılmasını savunuyorum.
- ANAP'a Tansu Hanım'ın başbakanlığını önermişsiniz, doğru mu?
- Tabii, yeni hükümet oluşumlarında pazarlıklar olur. DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller'dir. Çeşitli alternatifler elbette tartışılacaktır. Ben, Tansu Hanım'ın önüne ciddi bir alternatif götüreceğim.
- Tansu Hanım, grup konuşmasında REFAHYOL'un devamını savundu. Siz Çiller'e rağmen bir girişimde mi bulunuyorsunuz?
- Olaya böyle yaklaşılması yanlış olur. Rağmen veya birlikte yorumu yersiz. Ben, partimin izlemesi gerektiğine inandığım politika doğrultusunda çaba gösteriyorum.
- Tansu Hanım önerilerinizi kabul etmezse, partiden ayrılmanız ve alternatif modele katkıda bulunmanız söz konusu olur mu?
- Partimden niye ayrılayım? Böyle bir düşüncem yok.
Erez'in, "Çiller'in başbakanlığında hükümet" önerisine ANAP'ın yaklaşımı ise olumsuz.
Erez'in görüştüğü ANAP'lı Mustafa Taşar şu değerlendirmeyi yapıyor:
- Sayın Erez, DYP'nin hükümette olduğunu, dolayısıyla ayrılma kararı vermesi halinde liderinin başbakanlığı üstlenmesinin doğal olacağını, söyledi. Çiller'in başbakanlığında bir model öneriyor. Ben, bunu partimin kabul etmeyeceğini söyledim.
- Sayın Yılmaz, bu öneriyi nasıl karşıladı?
- Kendisine Sayın Erez'in önerisini aktardım. Sadece gülmekle yetindi. Başka yorum yapmadı. Zaten böyle bir öneriye ancak gülünebilir. Tansu Hanım'ın ancak başbakan olmak koşuluyla hükümetten ayrılabileceğini söylüyor. Oysa, bizim açımızdan sorun başbakanlığın çok ötesinde.
Mesut Bey, Ecevit'in önerisini değerlendirirken, lidersiz modelde, DYP'den bir ismin başbakanlığını kabul edeceklerini açıklamıştı. Ancak, Çiller'in başbakanlığına kapalı görünüyor.
Tansu Hanım ise, REFAHYOL'da başbakanlığı erken devralmak için Erbakan ve RP'ye baskı yapıyor.
Ankara, her hükümet oluşumu ve alternatif arayışında olduğu gibi, yine "başbakanlığa" takılacak gibi görünüyor.