Fikret Bila
ANAMUHALEFET Lideri Mesut Yılmaz'a gelişmeleri nasıl gördüğünü soruyoruz:
- Ülkede rejim uçurumun kenarına gelmiş, bunlar hala koltuk kavgası yapıyorlar. Sorunu tüm yönleriyle görebildiklerini sanmıyorum.
- Başbakanlığın Erbakan'dan Çiller'e geçirilmesi siyasi tansiyonu düşürür mü?
- Başbakanlığın Tansu Hanım'a geçmesi, hiçbir şeyi değiştirmez. Çünkü sorun ortadan kalkmaz. Sorun, başbakanlığın Erbakan'da veya Çiller'de olması değil. Sorun, REFAHYOL hükümetidir. Tansu Hanım'ın görmek istemediği bu.
- Sizin çözüm öneriniz nedir?
- Rejim çok ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. İnisiyatifin rejimin temeli olan Meclis'e geçmesi gerekir. Bunun için de Erbakan'ın hemen çekilmesi lazım. Eğer Erbakan istifa eder ve inisiyatif Meclis'e geçerse, biz Meclis'ten bir çözüm üretiriz. Rejim böylece rahatlar.
Yılmaz'ın çağrısı, hükümetin istifa etmesi ve çözümün Meclis'te üretilmesi.
Erbakan'ın istifası halinde muhtemel gelişmeler ne olabilir? Askerin tavrı belli. Böyle bir ortamda Cumhurbaşkanı Demirel, 12 Mart'ta olduğu gibi
"Erim Modeli" bir hükümete yönelebilir mi?
Mesut Bey,
"Erim Modeli" kavramını kullanmadan şu yanıtı veriyor:
- Dışardan baskıyla değil ama, Meclis'te bir uzlaşmayla, Meclis'in kendi isteği ve iradesiyle, bir çözüm hükümeti kurulabilir.
Mesut Bey, Erbakan'ın istifa etmesi halinde başbakanlık görevinin kime verileceği yolundaki sorumuzu yanıtlarken,
"bu konu tümüyle Cumhurbaşkanımızın yetkisindedir" vurgulamasını yaptıktan sonra,
"görev bize verilirse hükümeti kurarız" diye ekliyor.
Mesut Bey, Erbakan'ın istifayı, başbakanlığı Tansu Hanım'a devretmekten çok, kendi başbakanlığında seçime gitmek için yapabileceği yorumunu getiriyor:
- Erbakan istifa ettiğinde, Çiller başbakanlığında güvenoyu alamayacaklarını düşünüyor. Bu halde yenisi kuruluncaya kadar başbakanlığı devam edeceğinden, Cumhurbaşkanı'nın inisiyatifiyle seçime gidileceğini hesaplıyor olabilir.
Anamuhalefet Lideri Yılmaz, erken seçime nasıl bakıyor?
- Bizim seçim konusundaki tavrımız belli. Nereden bakılırsa bakılsın, sağlıklı bir seçim, en erken Nisan 1998'de yapılabilir. Bu süre içinde Meclis adil ve sağlıklı bir seçim için gerekli önlemleri alır. Daha erken sürede bu önlemler alınamaz. Seçmen kütüklerinin yenilenmesi, nüfus sayımının gerçekleştirilmesi, uyum yasalarının çıkarılması gibi çalışmalar için bu süreye ihtiyaç var.
Mesut Bey, seçime bu hükümetle de gidilmemesi gerektiğini vurgularken,
"adil bir seçim için bu hükümetin gitmesi şarttır" diye ekliyor.
Ankara'da gözlenen hava, başbakanlık Tansu Hanım'a geçse bile, temel sıkıntının ortadan kalkmayacağı yönünde.
Sıkıntı başbakanlık değil, hükümet modeli ve politikaları...
Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr