Milli Güvenlik Kurulu'nun Aralık 1999 toplantısında alınan karar uyarınca hazırlanan
"Doğu ve Güneydoğu Eylem Planı" hükümet tarafından süratle uygulamaya geçiriliyor.
Başbakan Bülent Ecevit'in 10 Mayıs 2000 tarihinde imzalayarak resmiyet ve yürürlülük kazandırdığı eylem planının gerektirdiği yeni düzenlemeler, ardarda açıklanacak.
Başbakan Bülent Ecevit, dün bu konudaki sorularımızı yanıtlarken, söz konusu planda da öngörüldüğü gibi Doğu ve Güneydoğu'da kamu görevlileri için
"zorunlu hizmet" uygulamasına geçileceğini ve bu konudaki hukuki düzenlemenin çok yakın bir sürede açıklanacağını ifade etti.
Tıpkı asker, polis gibi
Başbakan Ecevit,
"zorunlu hizmet" uygulamasıyla ilgili olarak şu bilgiyi verdi:
"Doğu ve Güneydoğu'da en önemli sorunlardan biri, nitelikli kamu personeli sorunudur. Bu sorunu aşmak için kamu görevlilerine bu bölgelerde zorunlu hizmet uygulamasına geçilecek. Askerler ve polisler, nasıl bölgede zorunlu hizmet veriyorlarsa diğer kamu personeli de verecek. Örneğin, askerler, polisler gibi, doktorlar da, mühendisler de, öğretmenler de zorunlu hizmete tabi olacak. Bu yolla nitelikle personel açığı da kapanmış olacak."Başbakan Ecevit, bir diğer sorumuz üzerine yine eylem planında öngörüldüğü gibi vali ve kaymakamların özel atama yöntemi hazırlığı içinde olduklarını, meslek ve görev güvencesiyle üst düzey yönetici açığı ve sorununun da aşılacağını kaydetti.
Valiler için özel atama
Eylem planında, valiler ve kaymakamlar için mesleki ölçülerle hareket eden özel bir atama kurulu oluşturulması ve valilerin birinci sınıfa ayrılmış ülke idare amirleri arasından atanması öngörülüyordu.
Ecevit, planda öngörülen bazı önerilerin hükümetçe daha önce uygulamaya konulduğunu da anımsatarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Plan çok geniş kapsamlı bir çalışma. Bu nedenle planda yer alan 107 önerinin tümümün uygulamaya geçirilmesi zaman alabilir. Ancak biz hükümet olarak uygulamaya çoktan geçtik. Ekonomik önlemler alındıkça bunun sosyal sonuçlar da görülecektir."Merkez köyler ve köykentler
Ecevit, yine eylem planında yapılan saptamalar ve öneriler doğrultusunda bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ve hayvancılığın geliştirilmesi yönünde adımlar atıldığını belirtti ve şu bilgiyi verdi:
"Kırsal kesimde ekonominin güçlendirilmesi için teşvik ve ucuz kredi uygulamasını başlattık. Ayrıca köye dönüş projesi de uygulamada. Bu yönde iki uygulamamız var; Birisi Köykentler, diğeri Merkez köyler. Merkez köyler daha çok güvenlik amaçlı toplulaştırma çalışması. Köykent ise faklı bir proje. Ama iki proje de uygulandıkça kamu görevlilerinin de halkın da daha cazip çalışma ve yaşama olanaklarına sahip olacakları açık."Yine eylem planında yer alan bir diğer önemli konu olarak
"Köy Korucuları"nın durumuyla ilgili çalışmalar da sürdürülüyor. Başbakan Ecevit, köy korucularının sosyal ve ekonomik güvenceye kavuşturulacaklarını vurguladı. Planda korucuların emeklilik olanaklarına kavuşturulması ve kamu kurumlarında orman muhafaza memuru, korumu görevlisi gibi istihdam edilmeleri öngörülüyordu.
Sempatizanları kazanacağız
Ecevit, terörün etkisi ortadan kalktıkça OHAL bölgesinin de daraltıldığını anımsatarak, ekonomik ve sosyal yatırımlara hız vereceklerini vurguluyor.
Başbakan, eylem planına kaynaklık eden çalışmalarda,
"PKK sempatizanı veya protestocu" olarak adlandırılan ancak,
"kazanılması mümkün görülen" gruplarla ilgili sorumuzu ise yanıtlerken şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu grupların kazanılabileceği görüşüne katılıyorum. Ekonomik ve sosyal yatırımlar arttıkça, önlemler alındıkça, vatandaşlarımızın bu tür etkilerden kurtulacağına inanıyorum."MGK'da alınan karar sonrasında, devletin tüm kurumlarının katkısıyla hazırlanan ve bir çeşit
"bölgesel kalkınma planı" niteliği taşıyan
"eylem planı" hızla uygulamaya sokulmuş görünüyor.
Mevcut durum...
Her bakanlığın ataması başkaMilliyet AnkaraFarklı bakanlıklara bağlı kurumlarda çalışan kamu personelinin tayinleri, bakanlığın iç yönetmelikleri ile düzenleniyor.
Milli Eğitim'de doğu hizmeti zorunluluğu yok. Personel, doğudaki herhangi bir ile isteği dışında atanamıyor.
Öğretmenler için Türkiye 3 bölgeye ayrılmış durumda. Birinci bölgeye gelebilmek için 3. bölgede 3 veya 2. bölgede 4 yıl görev zorunlu.
Doktorlar için de doğu zorunluluğu bulunmuyor. Batıda çalışan doktor, isteği dışında doğuya gönderilemiyor ancak, doğuda görevli doktor batıya tayin için bir süre burada görev yapması gerekiyor.
Hakim ve Savcılar için de Türkiye 4 bölgeye ayrılmış durumda. Hakim ve savcılar belirlenen sürelerle bu yerlerde çalışmak zorunda. Ancak bölgeler, doğu ve batı diye değil illerin kalkınmışlık düzeyine göre sınıflanıyor.
Maliye Bakanlığı personeli için de farklı bir uygulama var. Gelişmiş bir ildeki defterdarlık görevlisi, daha az gelişmiş bir ile tayin edilemiyor ancak yöneticiler için zorunlu hizmet süreleri bulunuyor.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr