Altın ve petrol fiyatları hızla yükseliyor. Bayram değil seyran değil, ne oluyor? Olan şu: Paraya takla attırarak paradan para kazanmak isteyenler gene harekete geçti.
Anadolu’da bir deyim vardır: ”Huylu huyundan vazgeçmez” derler. İşte o biçim.
Paraya takla attırarak, varlık fiyatlarına balon yaptırarak küresel krize yol açanlar, gene harekete geçti.
Bir malın fiyatının artması için arzının azalması, talebinin büyümesi gerekir. Altının da petrolün de arzında azalma yok. Ekonomilerdeki yavaşlama nedeniyle petrol talebi artmıyor. Fakirleşme nedeniyle kuyumcuların, altını işleyerek satanların talebi daraldı.
Ama özellikle bu iki malda fiyat patlaması var.
Bu iki maldaki fiyat hareketleri daha çok kâğıt üzerinde, “aldım-sattım” türü hareketlerdir.
Petrolü alanların saklaması mümkün değildir. Altının özelliği ve farkı ise satın alanın talep etmesi halinde fiziki teslim imkânının ve fiziki (altın olarak) saklama imkânının olmasıdır.
Petrol ile altının önemli bir başka farkı da alım satım miktarları ve müşteri profilidir. Altın gramla, kiloyla alınır satılır. Petrol milyon varillerle alınır satılır.
Küresel kriz sonrası parasını nereye koyacağını bilemeyenler, faizlerin gerilemesi, dolara, euro’ya güvenin yitirilmesi karşısında büyük miktarda paraları altına bağlamaya başladı. Altın talebini artıran, altında spekülatif hareketleri alevlendiren bu gelişmeyi iyi değerlendirmek gerekir.
Unutulmasın ki altına bağlanan paraların düzenli ve güvenli getirisi yoktur. Altın fiyatı devamlı artmaz. Arttığı hızda düşebilir. Açık anlatımıyla, altına büyük paralar bağlayanlar belli süre sonra bu bağları çözecektir.
Altın alma zamanı değil
Gelelim Türkiye’ye... Petrol fiyatındaki artış tabii ki ekonominin tümünü ilgilendirir. Çünkü petrol fiyatındaki artış sadece benzin ve mazot fiyatlarını artırmaz. Tüm enerji fiyatlarının ve maliyetlerin yükselmesine yol açar.
Altın fiyatı bizde petrol fiyatından daha çok ilgi görür. Altın fiyatındaki günlük değişimi her kesimden her gelir grubundan insanlarımız izler. Kimi cumhuriyet altını fiyatından, kimi 22 g altın bilezik fiyatından izler.
Küresel kriz dönemimde halkımız büyük miktarda altın sattı. Anadolu halkının altını bitti. Halkta sattığı altını tekrar alacak para yok. İşte bu nedenle, altın fiyatı yükseliyor diyerek halkın altına hücum etmesi beklenemez. Zaten böyle bir yaklaşım da yanlış olur.
Bugünkü fiyatlar cumhuriyet altını ve altın bilezik alınacak fiyatlar değildir. Tam tersine, satmak zorunda olanlar belki fiyatların cazibesinde altın satabilir.
Uzmanlar petrol fiyatları konusunda bir şey söyleyemiyor ama altın fiyatlarının biraz daha yükselse de bir süre sonra gerilemesini bekliyor.