Devlet Bakanı Yüksel Yalova 2000 yılında 49 kamu kuruluşunun özelleştirileceğini, satıştan 5.3 milyar dolar para toplanacağını açıkladı. Demek ki hükümet haftada bir şirket satacak. Olur mu? Önce size anlatacağım hikayeyi okuyunuz. Sonra siz karar veriniz. Olur mu... olmaz mı?
Ekonomi durmuş. Turizm çökmüş. Oteller boş. Buna rağmen dünyanın en büyük ve lüks otellerini işleten grup İstanbul'da ikinci otellerini yapmak istiyor. Projeyi hazırlamış. Ekonominin ve turizmin bu durumunda 100 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımı yapılacak.
Beşiktaş'ta Boğaz'ın kıyısında Kenan Evren döneminde "Devlet Konuk Evi" olarak yapımına başlayıp tamamlanamayan ve de Atik Ali Paşa Yalısı olarak bilinen bina "özelleştirme" kapsamına alındı.
Yapımı yarım kalan binanın "irtifak hakkı"nın (mülkiyet hakkının değil, kullanım hakkının) 49 yıl için devri, "özelleştirme kapsamında" ihaleye çıkarıldı.
İhaleden önce politikacılar bu binayı ve arsasını yakınlarına peşkeş çekmek için değişik zorlamalar yapmışlar, ama iş açığa çıkınca hevesleri kursaklarında kalmıştı. Özelleştirme İdaresi'nin ihalesine 5 firma katıldı.
En yüksek teklifi Yapı Kredi Bankası'nın sahip olduğu Sultanahmet Turizm ile Sultanahmet'teki eski Dersaadet Cinayet Tevkifhanesi'ni (Sultanahmet Hapishanesi'ni) otele dönüştürüp işleten dünyanın ünlü otel zincirlerinden "Four Seasons Hotel" firması kazandı.
İhaleyi kazananlar 30 milyon dolar da teminat yatırdı. Özelleştirme ile ilgili tüm formaliteler tamamlandı. İş geldi Bakan Hüsamettin Özkan'ın önüne. Hüsamettin Özkan imzalayınca formalite bitecek. Atik Ali Paşa 9 aydır Hüsamettin Özkan'ın imzasını bekliyor...
Bunu, "özelleştirme konularına ilgi duyanların" yerlisi de yabancısı da biliyor.
Şimdi bu biline biline Özelleştirme İdaresi yeni ihaleler açmaya, Atik Ali Paşa Yalısı benzeri kamu mallarını, örneğin İstanbul'da Yeniköy'deki Carlton Oteli arsalarını satışa çıkarmaya hazırlanıyor.
Gazete haberlerine göre "Özelleştirme İdaresi", özelleştirmeyi hızlandırmak için "tam gaz" harekete geçti.
Özelleştirme İdaresi, (belki de yüzüncü defa) "tam gaz" yola çıkıyor ama, bundan önce olduğu gibi gene bir yere varamayacak. Çünkü, Özelleştirme İdaresi "teknik bir birim" olarak her yola çıkışında, politikacı yolunu kesiyor. Tıkıyor.
İşte ortada duran Atik Ali Paşa Yalısı örneği.
Özelleştirme İdaresi'nin çok akılcı bir düzenlemesi ile "ihalede özelleştirme şartları" belirlenmiş. Çıta yüksek tutulmuş. Binanın İstanbul'a estetik ve ekonomik değer taşıyacak turistik bir tesis olması, ihaleyi kazananın, özelleştirme bedeline ek olarak ciddi yatırım yapması istenilmiş.
Dünyada "en lüks otel zincirini" kuran "Four Seasons" otellerinin patronu "Isadore Sharp" bir İstanbul hayranı. Üç yıldır dünyadaki otel reklamlarında Sultanahmet Oteli'nin resmini kullanıyor. İstanbul tanıtımı yapıyor. Sultanahmet'teki oteli işletmeye açan Marcos Bekhit de İstanbul'u seven bir profesyonel. Atik Ali Paşa Yalısı'nı İstanbul'un Boğaz'ını süsleyecek en lüks oteli haline dönüştürmek için proje hazırlatmışlar. 70 milyon dolarlık harcama ile yalının otel haline getirilmesi ve 2001 yılı başında işletmeye açılması için hükümete taahhütte bulunuyorlar.
Politikacılar bir yanda özelleştirme türküsü çağırıyor, öte yanda yabancılar gelsin yatırım yapsın diyor. Arada bir turizm çok önemli şeklinde nutuk attırıyor. Ama Atik Ali Paşa 9 aydır imza bekliyor.
Bütün bunlar bilinirken Özelleştirme İdaresi "tam gaz..."
"Atik Ali Paşa'yı satamadık, size Carlton'u satalım" diye ilanlar veriyor.
Hükümet haftada bir şirket satılacağını açıklıyor.