WASHINGTON
Dün Washington’da 9’uncu Sakıp Sabancı Konferansı’nda konuşan Dr. Kaushik Basu, “Yükselen ülkeler ve değişen dünya ekonomisi” üzerine konuştu.
Dr. Kaushik Basu (1952) Hindistan doğumlu bir iktisatçı. Şimdilerde Dünya Bankası’nın başkan yardımcısı ve baş iktisatçısı unvanını taşıyor.
Çalışmalarında Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik politikalarına odaklandı. Hindistan’da Baş Ekonomik Danışman olarak görev yaptığı zamanda ülkesindeki yolsuzluk oranını düşürmek için yaptığı yeni önerilerle gündeme geldi.
Dr. Basu, kamu hizmetlerini alabilmek için halkın vermek zorunda kaldığı rüşveti yasallaştırarak sadece rüşvet almayı yasadışı bırakmayı öneriyor.
Bu sayede rüşvet vermek zorunda kalan kişinin aleyhine dava açılma korkusu olmadan rüşvet isteyen görevliyi şikayet edebileceğini savunuyor.
Dünyada çok şey değişiyor
Dr. Kaushik Basu doğrudan Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlemeler yapmadı. Dünya’da da Türkiye benzeri ülkelerin değişen ve gelişen yapısını anlattı.
Özetle şunları söyledi:
- Gelişen ekonomiler özellikle Brick ülkelerinin dünya ticaretindeki ağırlığı giderek artıyor. Dünya ekonomisine eskiden hakim olan ülkelerin payı azalıyor.
- Eskiden ticarette gelişmiş ülkelerin önemli bir ağırlığı vardı. Değişen küresel yapıda gelişmekte olan ülkelerin birbirleri arasındaki ticaret gelişiyor.
- Gelişmekte olan ülkelerin yeni bir pazarı da daha az gelişmiş ülkeler. Eskilerde bu ülkeler sanayileşmiş ülkelerin pazarı idi.
- Sermayenin bolluğu karşısında sermayenin maliyeti düştü. Kredi kullananların faiz yükü geriledi. Bu özellikle daha önce borçlanmada zorluk çeken ve yüksek kredi maliyeti ile borçlanan ülkeler için önemli bir avantaj sağladı.
- Küresel piyasalardaki bu olumlu gelişmelere karşın gelişmekte olan ülkelerin boğuşmak sorunda oldukları yeni sorunlar demeti var. Bu sorunlar demeti, döviz kuru /ödemeler dengesi /enflasyon üçlemesinden oluşuyor.
- Değişen ve gelişen şartlarda döviz kuruna merkezi otoritelerin müdahalesi, milli paraların değeri ile oynaması alışkanlığı ortaya çıktı. Bunun yaygınlaşması ve bunun kalıcı hale gelmesi, gelecekte serbest ticareti engelleyecektir.
- Merkez Bankaları her ülkede ekonomilerin yönlendirilmesinde etkili oludu ama, gelişmekte olan ülkelerde bu daha da önem kazandı.
Küçükler dışlanıyor
- AB içinde, temelde para birliğinden, görünürde bütçe açıklarından ve biriken borçlanmalardan kaynaklanan sorunlar, giderek büyükler ile küçüklerin ayrılmasına ve küçüklerin dışlanmasına yol açacak bir tablonun ortaya çıkmasına yol açtı.
Washington’daki 9’uncu Sakıp Sabancı Konferansı’nın bu yıl ev sahipliğini Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ile İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman yaptı.
Telekonferans ile Sabancı Üniversitesi konferans salonuna aktarılan ve öğrenciler tarafından izlenen konferansa Güler Sabancı İstanbul’dan katkıda bulundu.