Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen pazar, güneş yağlarının içerdiği kimyasalların zararını anlatan bir yazım yayımlandı. Bir okuyucum, Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu’nun internetteki güneş, D vitamini konulu video programlarını izlememi tavsiye etti. Dr. Kınıkoğlu diyor ki, “Bize güneşin zararlı olduğunu” güneş yağı üreticileri öğrettiler. Güneş/cilt kanseri ilişkisini abartırken bir yandan “Benim ürünümün koruma faktörü daha çok, kanserden daha çok koruyor, bunu alın” diyerek kendi kremlerinin reklamını yaptılar. Saatlerce güneşe maruz kalmanın, uzun süreler güneşlenmenin zararlı olduğunu, cilt kanserini tetikleyebileceğini biliyoruz.
Buna karşılık, yanmadan makul miktarda güneş ışığı almak sağlığımız için son derece yararlı. Güneş yağı sürmeden zinhar güneşe çıkmamamızı öğütleyenler bizi cilt kanseriyle korkutuyorlar.

Yaşam güneşe bağlı
Yeteri kadar gün ışığı alamayan insanlar aynı bitkiler gibi gelişemezler, solgun ve yorgun olurlar. Bu yüzden özellikle bebeklerin ve çocukların güneş ışığı alması çok önemlidir.
Güneşlenenlerin daha uzun yaşadığı ve daha az kalp hastası oldukları tespit edildi.
Güneş D vitaminidir. D vitaminin kaynağı güneştir. İnsanların yarısından çoğunda D vitamini eksikliği var. Bunun nedeni insanoğlunun eskisi gibi dışarıda, güneşin altında yaşamaması.
Daha az güneş ışığı alınca kanımızdaki D vitamini seviyesi düşüyor.
D vitamini zihinsel faaliyetleri olumlu etkiliyor, yüksek olanlarda erken bunama daha az görülüyor. D vitamini yüksek olanlar daha az felç geçiriyorlar. Daha az enfeksiyon geçiriyorlar. Daha az kalp krizi geçiriyor, kalp yetmezliğine daha az giriyorlar. D vitamini yüksek olanlar daha az kanser oluyorlar. D vitamini yüksek olanlarda şeker hastalığı da daha az görülüyor.

Güneş D vitamini kaynağı
Dr. Kınıkoğlu diyor ki, ”Güneşin en büyük faydası başta akciğer kanseri olmak üzere diğer kanserlere yakalanma riskini azaltması. Güneşin altında çok kalanlarda deri kanseri riski artıyor ama bu insanlar daha az kalp krizi geçiriyor, kalça kırığıyla daha az karşılaşıyorlar.
Hamilelerin güneşlenmesi rahimdeki bebeğin D vitamini açısından çok önemli.
Çocuğun büyümesi ve kemik gelişimi açısından güneşlenmek çok önemlidir. Bebeklerin tüm vücut çıplak olarak haftada yarım saat veya gömlekle, şapkasız, kollar bacaklar açık olacak şekilde haftada toplam 2 saat güneşlenmesi D vitamini açısından yeterlidir.
Güneşli günlerde bebeklerin on dakika kadar güneşlendirilmesi çok yarar sağlar.
Yazın deniz tatilinde 10-15 günde aldıkları güneş ışığı tüm sene yetmez. Çocukların gün içinde dışarı çıkması, açık havada spor yapmaları teşvik edilmelidir.

Zarar görmeyin...
Güneşleneceklere uyarılar da var...
1. Mayoyla güneşin altına yattığınızda süre bir saati geçmesin.
2. D vitamini, ultraviyole B ışınlarından, güneş ışınlarının dik geldiği öğle güneşinde daha çok sentezlenir. Kapalı ofislerde çalışıyorsanız öğle molalarında dışarı çıkmayı ihmal etmeyin.
3. Cam arkasından güneşlenmek işe yaramaz. Güneş yağı vücudunuzun D vitamini sentezlemesini engeller.
Güneşin altında uzun süre kalacaksanız, her şeye rağmen güneş yağı kullanacaksanız önce 5-10 dakika yağ sürmeden güneşlenin, sonra güneş yağı kullanın.
Güneş düşmanınız değil dostunuzdur, güneşlenmeyi ihmal etmeyin ama sakın aşırıya da kaçmayın.