Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ticaret Odaları Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaşın verdiği bilgiye göre, elektrik dağıtım ihalesine girmek amacıyla İzmir Ticaret Odası üyeleri tarafından kurulan "Elda AŞ", elektrik dağıtımı işinden vazgeçerek, rakı işine soyunmuş. Ve de Türkiyede rakı üretme izni alan ilk ve tek özel sektör kuruluşu olmuş.Eldanın rakı fabrikasının temeli önümüzdeki günlerde Menderesteki İTOB Organize Sanayi Bölgesinde Eldanın rakı fabrikasının temeli atılacak.İzmir Ticaret Odası Başkanı, "alkollü içecek sektörünün, ülkemizde önemli bir sektör olduğunu, Türkiyede yılda 60 milyon litre rakı tüketildiğini söylüyor. Özel sektörde rakı üretme izninin verilebilmesi için yılda asgari 1 milyon litrelik bir rakı üretimini hedef alması gerekiyor. Eldanın rakı üretim hedefi yılda 5 milyon litre olarak belirlenmiş.Demirtaş, Türkiyedeki bütün ticaret ve sanayi odalarının başkanlarının desteği ile üyelerini bir araya getirerek bir "Anadolu Grubu Ortak Girişimi" kuracaklarını ve bu grubun Tekelin bütün içki fabrikalarını satın alacağını söylüyor.İlk özel rakıyı Egeye özgü bir isimle, "Efe" ismi ile piyasaya çıkaracak olan Eldanın 2004 yılında 25.4 trilyon lira ciro yapması bekleniyor. İyi de ilk özel sektör rakısını kim yapacak?..Erkek içkisi bir hanımın elinden, Özlü Urkan Hanımın elinden çıkacak.Özlü Urkan Hanım, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Gıda Teknolojisi Bölümünden 1967de mezun olmuş. Tahsilini Koç bursu alarak yapmış. Tekelin İzmir içki fabrikasında 33 yıl çalışmış ve bu yıl başında fabrika müdürlüğünden emekliye ayrılmış.Tekelin İzmir içki fabrikası 1939 yılında "şarap ve ispirto fabrikası olarak kurulmuş ve bugüne kadar İzmir ve Misbağ şarapları, suma, rakı, cin ve votka üretmiş. Bir süre önce fabrikada cin ve votka üretimine son verilmiş.Özlü Hanımdan aldığım bilgiye göre rakının ilk maddesi olan "suma" kuru ve yaş üzümün distilesiyle elde ediliyor. 94.5 alkol derecesinde bir hammadde.Sumaya anason katılarak ikinci defa distile ediliyor, sulandırılıyor. Ve de böylece "Törkiş Rakı" ortaya çıkıyor.Özlü Hanım yaş ve kuru üzüm ve anasonun en kalitelisinin İzmir yöresinde bulunduğunu söylüyor. guras@milliyet.com.tr Halkımıza müjde... 2004 yılı başında "özel sektör" rakısı "Tekel rakısı" ile rekabete başlıyor.