Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

New York

Başkan Obama, ABD’ye kaçak göçmen girişini önlemek ve sayıları 11 milyonu bulan (ABD nüfusu 313 milyon) kaçak göçmenin hukuki durumlarını düzenlemek için hazırladığı “Göçmen Kanunu Tasarısı”nı kongreden geçirmek için çabalayıp duruyor.
Başkan Obama’nın yapmak istediği düzenlemenin 4 bacağı var: (1) Sınırlardaki önlemler artırılarak, özellikle Meksika sınırından kaçak girişler önlenecek. (2) Kaçak işçi çalıştıranlar cezalandırılacak. (3) Sadece kaçak göçmenler değil, yasal göçmenler için de düzenleme yapılacak. (4) Halen ABD’de bulunan kaçak göçmenlere kanuni haklar verilecek.
Kongre’de, 2010 yılında ABD’ye çocukluk dönemlerinde kaçak olarak gelen genç göçmenlere yasal statü kazandırılmasını öngören “Rüya Yasası Tasarısı” tartışılmış, ancak kabul edilmemişti.
Göçmenlik reformu çabaları, Güney Amerika ve Meksika kökenli seçmenlerin ezici biçimde Başkan Barack Obama ve diğer Demokrat adayları destekledikleri kasım seçimlerinden bu yana gündemde. Obama’nın ikinci görev döneminin en öncelikli konularından biri oldu.

Kaçak işçi ucuz işçi
ABD’deki kaçak göçmenlerin yarısından fazlası Güney Amerika ve Meksika kökenli (Latino deniliyor).
Bu gruptan daha çok oy kazanmak isteyen Cumhuriyetçiler de bu nedenle Obama’nın göçmen reformuna açık şekilde karşı çıkamıyorlar. Ama sonuç olarak Obama göçmenlerle ilgili tasarıyı kanunlaştırmakta zorlanıyor.
Kaçak göçmenlerin çoğu Meksika sınırından ABD’ye giren Latino kökenliler. Çoğu tarım işletmelerinde çalışıyor. ABD’de asgari saat ücreti 7.25 dolar, tarım işçilerinin ortalama saat ücreti 9.12 dolar iken, göçmen işçiler günde 9 dolara çalışıyor.
Büyük yerleşim bölgelerinde de basit işlerde çalışanların çoğu kaçak göçmen işçiler. Geçtiğimiz günlerde bir gazetede, 12 yıl önce ABD’ye kaçak giren bir göçmenin 2 büyük bakkaliye dükkanı işlettiği, yanında çok sayıda Amerikalı çalıştırdığı halde bugüne kadar polis ile bir sorun yaşamadığı hakkında bir haber vardı.
ABD’de göçmenler ve kaçak işçilerle ilgili düzenleme yapılır yapılmaz... Bu ABD’nin sorunu... Ama ABD’de olan bitenden bizim de alacağımız dersler var.

Bizde de çok kaçak var
Biz küçümsüyoruz ama, kaçak göçmen sorunu ile kaçak işçi sorunu bizde de gün geçtikçe ciddiyet kazanıyor.
Biz bu sorun ile, Demirperde’nin yıkıldığı yıllarda Bulgaristan’dan gelen kaçak göçmenler nedeniyle tanıştık. Bulgar vatandaşları daha sonra Polonya ve Romanya vatandaşları kaçak göçmen olarak geldi ve kaçak işçi olarak çalıştı.
Aileler Filipin vatandaşı, Moldov, Ukraynalı ve Rus yardımcı kadınları kaçak işçi olarak çalıştırır oldu.
Karadeniz’de çay ve fındık toplamada çok sayıda Gürcü kaçak göçmen olarak iş buluyor.
Derken, Asya’dan ve Afrika’dan Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek arayışında olan kaçak göçmen akımı başladı.
Avrupa’ya ulaşamayan çok sayıda Afrikalı İstanbul’da kalarak kaçak işçi olarak çalışır oldu.
Derken Suriye’den kanuni ve de kaçak göçmen akımı başladı. Türkiye’de kanuni ve kaçak 800 bine yakın Suriyeli göçmen olduğu söyleniyor. Bunların çoğu da şimdilerde kaçak işçi olarak çalışıyor.
Biz henüz kaçak göçmenlerin sayısını bilemiyoruz. Kaçak işçi sayılarını izlemiyoruz. Ama kısa sürede sorunun büyüklüğü ABD’de olduğu gibi çözülmesi güç hale gelebilir.