Her sınıfın bir akıllı tahtası olacak. Devlet Baba 3 yıl içinde 62 bin dersliği akıllı tahta ile donatacak.
Biz “Kara Tahta”da ders gördük. Ben üniversitede ders vermeye başladığımda tahtalar yeşil olmuştu. Sonra beyaza döndü. Beyaz tahtaya, ispirtolu renkli kalemlerle yazmaya, çizmeye başladık.
Akıllı Tahta nedir, ne işe yarar? Devlet Baba neden okullara akıllı tahta dağıtacak? Bugün ilkokullarda dersler başlıyor. “Dersler başlamadan gidip göreyim, hem kendim öğreneyim, hem de bilmeyenlere anlatayım” diyerek geçen hafta birkaç ilkokulu ziyaret ettim. İlkokul müdürleri ile akıllı tahtayı kullanan öğretmenlerle sohbet ettim.
Benim ziyaret ettiğim ilkokullarda her derslikte yeşil tahtanın yanına bir de akıllı tahta asılmıştı.
Akıllı tahta 1.0 m.-1.20 m. x 1.5-2.0 m. boyutunda beyaz bir levha. Üzeri kimyasal ile kaplı... Tek başına aklı çalışmıyor. Aklının çalışması için tavana bir projektör asılıyor. Projektör ile tahtanın fişi bir bilgisayara bağlanıyor. Tahtaya yazı yazmak için özel bir de kalemi var.
Akıllı ama o kadar da değilAkıllı tahta bilgisayar gibi becerikli değil. Bilgisayar olmadan işe yaramıyor. Tahtanın bir kenarındaki algılama sistemi ile tahtaya yazılanlar bilgisayara aktarılıyor.
Genelde 2 farklı tür akıllı tahta var. Biri “interaktif kalemli” tahta, diğeri “interaktif dokunmatikli“ tahta. Birinde özel kalemle yazı çizi yapılıyor. Öbüründe parmakla çizi yapılabiliyor.
Akıllı tahtaların yüzeyleri darbeye dayanıklı. Geniş ekran televizyon benzeri olan ve projeksiyon cihazına ihtiyaç göstermeyen dokunmatik çalışan akıllı tahtalar henüz kullanılmaya başlanmamış.
Önce öğretmenleri donatalımİlkokullarda müdürlerle öğretmenlerle sohbet ettim. Çaylarını içtim. Bana anlatılanlara göre, İstanbul’da ziyaret ettiğim ilkokullardaki öğrencilerin yüzde 90’ının evinde bilgisayar varmış. Öğrenciler bilgisayar kullanmayı biliyor. Öğretmenlerin ise çoğunun (maalesef) bilgisayarı yok. “Sınıftaki bilgisayarı kullanmada zorlukla karşılaştığımızda öğrencilerimiz yardımcı oluyor” diyorlar.
Bana anlatıldığına göre, yeşil tahta terk edilmiş değil. Derslerin çoğu yeşil tahtada görülüyor.. Matematik öğretmenleri akıllı tahtayı kullandıklarını, diğer öğretmenler görsel bilgi verirken akıllı tahtadan yararlandıklarını söylüyor.
Akıllı tahta satıcılarıyla konuştum. Bir akıllı tahtanın fiyatı (bilgisayar hariç) donanımı ile 1.500-2.000 TL arasında. Tahtalar Türkiye’de yapılıyor. Algılama sistemi, interaktif aletler, kalemler yurt dışından ithal ediliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri Fatih Projesi kapsamında 3 yılda her dersliğe bir akıllı tahta dağıtılacağını, bunun için 1.5 milyon dolar harcama yapılacağını söylüyor. Yeni ders yılı öğrencilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı olsun. Burada “hayır”, çocuklarımızın çağdaş bilgi ve beceriye sahip olabilecek biçimde iyi yetişmeleridir.