Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Çağdaş Türk sanatçılarının çoğunun 2000 eserinin tıpkı basımı Galeri Nev tarafından iki cilt halinde yayımlandı. 1950 - 2000 Türkiye'de Çağdaş Sanat adını taşıyan 1500 sayfalık bu "müze kitap" 70 milyon liraya satılıyor.
Önce "müze kitap"ın ne olduğunu anlatayım.
Klasik sanat anlayışında esas olan sanat eserinin orijinaline sahip olmak, orijinalini izlemek. Bunun için koleksiyonerler eser topluyor. Bunun için müzeler kurulup, sanat eserlerinin daha çok kimse tarafından izlenmesine fırsat yaratılıyor. Fakat fotoğrafın keşfi, yeni bir fırsat, yeni bir akım yaratıyor. Sanat eserlerini koleksiyonlardan müzelerde izleyemeyenler fotoğraflarını izleyebiliyor. Röprodüksiyon diye adlandırılan tıpkı basımlarına sahip olabiliyor.
1947 yılında Andre Malraux isimli bir sanat tarihçisi "Duvarları Olmayan Müze" isimli yapıtıyla, "kitap müze" çığırını açıyor. Bir sanat tarihçisi gözüyle seçme eserleri topladığı kitabın "herkesin satın alıp, evinde bulundurabileceği bir sanat müzesi" olabileceğini iddia ediyor.
Türkiye'de çağdaş bir sanat müzesi kurulamadı. Çağdaş Türk sanatçılarının eserleri ya özel koleksiyonlara girdi ya da belli bir süre "sanat galerileri"ndeki sergilerde az sayıdaki izleyiciler tarafından görülebildi.
Bundan 15 yıl önce "Galeri Nev" ismi ile Ankara ve İstanbul'da iki sanat galerisi açan iki mimar Ali Artun ve Haldun Dostoğlu 1950 - 2000 döneminde eser veren 54 çağdaş Türk sanatçısının 2000 eserini işte bu çerçevede bir araya getirip galerilerinin kuruluşunun 15'inci yıldönümü ve 2000 yılına giriş vesilesiyle müze kitabı yayımlamışlar.
Türkiye'de 25 yılını tamamlayan sanat galerileri var. Ertan Mestçi'nin Artisan'ı, Aydın Cumalı'nın Cumalı'sı, Yahşi Baraz'ın Baraz'ı bunların önde gelenlerinden. Ali Artun ile Haldun Dostoğlu'nun Galeri Nev'leri ikinci kuşağın önde gelen sanat galerisi.
Galeri Nev, on beş yılda müesseseleşti. Farklı bir yol benimsedi. Ve sanat dünyasında yerini aldı. Galeri Nev'in farklı yolu "ressamı ve resmi seçme"de gösterdiği özen. Hem klasik, hem genç sanatçıları öne çıkardı ama, öne çıkardıklarını seçti. Kaliteli sanat eserlerini seçmesiyle koleksiyonerlere yön verdi. Sanatçıyı kaliteli esere yöneltti. Gerçek sanatçıya önem verdi. Yeni koleksiyonerlerin ortaya çıkmasını teşvik etti.
Galeri Nev'in Ankara ve İstanbul'daki sergi salonlarında 15 yılda 300 sergi düzenlemiş. Müze kitap, Galeri Nev'in 79'uncu yayını. "1950 - 2000 Türkiye'de Çağdaş Sanat" ismini taşıyan kitapta sadece Galeri Nev'de sergi düzenleyen sanatçıların eserleri yer alıyor. Müze kitabın eksiği de bu. Bu dönemde eserleri Galeri Nev'de sergilenmeyen Avni Arbaş, Turan Erol, Orhan Peker, Adnan Karınca, Nedim Günsür ve Nuri İyem gibi çağdaş sanatçıların eserleri 1950 - 2000 yılını kapsamaya çalışan bu büyük eserde yer alamamış.
Sayın okuyucularım, Galeri Nev tarafından 2000 yılı için Mars Matbaası'nda bastırılan 2000 resmin tıpkı basımını içeren 2000 adet bu müze kitaptan bir tane edinmeye çalışınız.