Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Washington

Bugün Washington’da dokuzuncu Sakıp Sabancı Konferansı yapılıyor. Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine Sabancı Üniversitesi her yıl, Washington’da, mayıs ayının ilk günlerinde bir Sakıp Sabancı Konferansı düzenliyor.
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile üniversitenin İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü (Milliyet Köşe Yazarı) Prof. Dr. Fuat Keyman’ın ev sahipliği yaptığı konferansta bu yıl Dünya Bankası Baş İktisatçısı Kaushik Basu konuşacak.
Konuşmacı değişen küresel ekonomi ortamında gelişmekte olan ülkelerin sorunlarını ve ortaya çıkan fırsatları anlatacak.
Konferans konuşmaları video ile İstanbul’a aktarılıyor. Sabancı Üniversitesi konferans salonunda toplanan öğrenciler konuşmacılara soru sorabiliyor, konferans konusu üzerine yorum yapabiliyor.

9 önemli konuşmacı
İlk Sabancı Konferansı’nın konuşmacısı eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright idi. İkinci konferansta o zamanki Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, üçüncü konferansta eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke, daha sonra eski ABD Dışişleri Bakan yardımcılarından Nicholas Burns konuştu. Beşinci konferansta Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Pattern Atlantik Bölgesi’nde çok taraflı ilişkilerin Türkiye ve Avrupa’ya getirdiklerini anlattı. Önceki yıl ise ABD Dışişleri Bakan yardımcılarından Philip Gordon konuşmuştu. Geçen yıl ise AB’nin eski Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, “2011’de Türkiye, ABD ve Dünya” konusunda konuştu. Geçen yılın konuşmacısı olan Carter’den bu yana başkanlara dış politikada danışmanlık yapan devlet adamı Brzezinski konuşmasında “Türkiye’nin demokratik yönetimiyle Ortadoğu’da istikrarın oluşmasında önemli rol oynadığına, din farkı olsa da Batı’nın bir parçası olduğuna işaret etti.

Brooking Enstitüsü
Bu konferanslar Washington’da Brookings Enstitüsü’nde yapılıyor. Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı Brookings Enstitüsü ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Brookings, 1916’da, kamu politikaları üzerinde araştırma yapmak amacıyla kurulan ilk araştırma enstitüsü olan “Institute for Government Research”ün (IGR) devamı. Kurucularından ve destekçilerinden Robert Somers Brooking (1850-1932) enstitüyü yaşatmak için “Institute of Economics” ve “Brookings School” diye iki yan müessese oluşturdu. 1927’de üç kuruluş “Brookings Institution” adı altında birleştirildi.
Brookings Enstitüsü bugüne kadar Federal Hükümet için çok sayıda araştırma yaptı. Yapıyor. Beyaz Saray ile Federal Hükümet’in güvendiği bir araştırma kuruluşu olarak güçlü kaynaklara kavuştu.
Dokuz yıldır düzenli olarak mayıs başlarında Washington’da Brookings Enstitüsü’nde yapılan Sakıp Sabancı Konferansları, üst düzey Amerikalıların ve uluslararası ilişkilerde öne çıkan kişilerin Türk Amerikan ilişkilerindeki son durumu değerlendirmelerine imkan yaratan bir platform haline geldi.