Borusan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ile CEO’su Agah Uğur geçen hafta gurubun 2012 yılı cirosunun 4 milyar dolar olduğunu, 2013 yılında 400 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladılar.
Borusan 2012’de sosyal sorumluluk projelerine 17 milyon dolar harcamış. Sosyal sorumluluk projelerinden biri, 1999’da kurulan ”Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası“ (BİFO). Orkestra geçen perşembe akşamı 20. yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer anısına, Richard Strauss’un Salome operasının konser versiyonunu seslendirdi.
Şef Sascha Goetzel yönetimindeki konserde, Salome rolünde, Alman soprano Najda Michael’i dinledik. Michael bu rolü seslendiren en başarılı yorumculardan biri. Operanın “konser versiyonu”nda orkestranın önüne sıralanan 15 yabancı opera sanatçısı sesleri ile izleyenleri büyüledi.
Oscar Wilde’ın eseri
Salome, İrlandalı yazar Oscar Wilde’ın (1854-1900) eseridir. Hikaye, Markus ve Matta İncillerinde anlatılan olaylara dayanır. Roma İmparatorluğu döneminde Filistin’de yaşayan Kral Hirodes kendisini ve karısını aşağılayıcı söylemlerinden ve de halkı kışkırtmasından korktuğu için Vaftizci Yahya’yı zindana attırmıştır.
Karısının ilk kocasından olan kızı Salome, kraldan habersiz zindandan çıkarttırdığı Yahya’ya aşık olur. Öpmek ister. Yahya yüzüne bile bakmaz. Bu, Salome’yi hınçlandırır. Kralın, üvey kızı Salome’ye zaafı vardır. Bir saray eğlencesinde Salome’nin dans etmesini ister.
Salome, “Daha sonra söyleyeceği bir dileğinin yerine getirilmesi şartı ile” dansa razı olur. Kral söz verir. Salome üzerindeki 7 tüllü elbise ile dansa başlar. Tülleri teker teker çıkarır. Son tül çıkarıldığında dans biter. Kral mest olmuştur. Salome’nin dileği “Yahya’nın başıdır. Kral çok direnir. Ama sonunda cellatlara emir verir. Yahya’nın başı tepsi içinde getirildiğinde, Salome kesilmiş başı dudaklarından öper. Kral verdiği sözden pişman olmuştur. Salome’nin kesik başı öpmesi onu iğrendirmiştir. Kral Salome’nin de kafasının kesilmesini emreder.
Leyla Gencer anıldı
Alman besteci Richard Strauss, Oscar Wilde’ın Salome oyununu bir perdelik “müzikli dram” yapısında bir opera haline getirdi. Salome ilk defa 9 Aralık 1905’te Dresden‘de sahnelendi.
Türkiye’deki oyunlarda rahmetli Semiha Berksoy ve rahmetli Zehra Yıldız, Salome rolleri ile ün yapmıştı. Genç yaşta ölmeden çok kısa süre önce İstanbul’daki Salome temsilinde sergilediği Yedi Tül Dansı ile Zehra Yıldız büyük alkış almıştı. Yedi Tül dansı Salome’nin en etkileyici sahnesidir. Salome ses yanında oyun yeteneği isteyen bir roldür. Borusan Kültür Sanat’ın Genel Müdürü Ahmet Erenli’den öğrendiğime göre, 120 dolayında canlı opera kaydı olan Leyla Gencer, Salome operasını hiç seslendirmemiş. Bu nedenle anma töreninde Salome’nin seslendirilmesi ilginç idi.
Yazıyı Salome’nin kesik baş tepsi içinde kendine sunulduğunda dile getirdiği bir cümle ile bitireyim : “Dalgalar da, seller de söndüremez ihtiras denilen ateşi...”