Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bizim örf ve âdetleri-mize göre iftar önemlidir. Aile iftar sofrasında bir araya gelerek oruç açar. İhtiyaç sahiplerine iftariyelik gönderilir. İftar saati iş saatine rastlıyorsa, işyerinde çalışanlar için iftar masası hazırlanır. İmkânı olanlar, imkânı olmayanların iftar sofralarının kurulmasına yardım ederler. Bu yardımın da bir usulü, adabı vardır. Önemli olan, imkânları sınırlı ailelerin kendi evlerinde iftar sofrasının kurulmasına katkıda bulunabilmektir. Önemli olan, her ailenin evinde iftar sofrasının kurulabilmesidir. Önemli olan, bu desteğin sadece ramazan ayında değil, yıl boyu devam etmesidir.

Haberin Devamı

Önemli olan evde iftar

Her ramazan, bizim mahallemizde “Kadınlar Komitesi”nin iftar düzenlemelerini ve iftarı devamlı, yıl boyu sürdürmeyi hedef alan çalışmalarını yazarım.

Kadınlar Komitesi, 19 yıldır ramazan boyu mahallemizdeki ihtiyaç sahibi ailelere sıcak iftar yemeği dağıtmayı ve de yıl boyu market masraflarını desteklemeyi sürdürüyor.

Gülengül Giray ve Dölen Eker ile kızları Ömür Giray ve Sumru Küçükonat’ın öncülüğünde faaliyetini sürdüren Kadınlar Komitesi muhtarın ve mahalle sakinlerinin ilgisiyle desteklenecek aile ve kişileri belirliyorlar.

Mahallemizde sadece Müslüman komşularımız yok. Sayıları giderek azalsa da Rum komşularımız da vardı. Bu yıl bir de Suriyeli komşumuz oldu.

Suriyeli baba, ütü yardımcısı olarak iş bulmuş. Ev kiralamış. Karısı evde iki çocuğuna bakıyor.

Ramazanda Türk-Rum ayırımı yapılmadan ihtiyaç sahibi ailelere her gün 4 kap sıcak yemek dağıtılıyordu. Bu yıl Suriyeli komşu da dağıtıma dahil oldu. Günlük menü çorba, tavuk veya dana eti, sebze, pilav, makarna, patates, tatlı ve ekmek.

350 TL’ye yıl boyu destek

Yeniköy Yeni Camii’nin altındaki çarşıda Yüksel Elektronik’in sahibi Erdoğan Yükselsen, bu hayır işi için dükkânında bir köşe ayırıyor. Komşularımızın çoğu iftar saatinden önce sefertaslarıyla gelerek ailenin üye sayısına göre yemeklerini alıyor. Gelemeyecek durumda olanların yemeğini komite üyeleri evlerine götürüyor. Bu yıl 50 kişilik yemek dağıtımı var. Bu yıl 4 kap yemek için, yemek şirketine 7 TL ödeniyor. Hayır sahipleri en az 350 TL vererek bir günün giderini üstleniyor.

Haberin Devamı

Bu çabalar ilgi görünce katkıda bulunanların sayıları arttı. Katkıda bulunmak isteyecek hayır sahipleri için YKB, Yeniköy Şubesi’nde bir hesap açıldı (TR53 0006 7010 0000 0068 455633). Hesapta paralar çoğalınca, ihtiyaç sahiplerine, yıl boyu her aybaşı yiyecek yardımı yapılmaya başlandı.

Sayıları 2 milyona yaklaşan Suriyeli sığınmacılar artık yerleşik düzene geçmeye başladı. Sığınmacıların çoğu Müslüman. Yerleşik düzene geçenler dahil, tamamı yardıma muhtaç. Ramazanda Suriyeli sığınmacılarla ilgilenmek de insanlık görevi.

Çok kişi ve kurum, yeterli ölçüde olmasa da Suriyelilere destek veriyor, sorunlarıyla ilgileniyor. “Fikir Sofrası” hareketinin öncüsü ve başkanı Ahmet Arslan, 10 Temmuz’da Şanlıurfa’da Fikir Sofrası‘nı İftar Sofrası’na dönüştürüyor. Şanlıurfa’daki Suriyeli sığınmacıları, Şanlıurfa Müzesi önündeki Halepli Bahçe’de dört bin kişilik sofrada İstanbul’dan katılacaklarla bir araya getiriyor.