Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Boston

Boston’da havalar ısınamamış... Şehrin ortasındaki Copley Plaza’nın önünden geçen yolun kenarına sıra sıra dizilmiş TV nakil araçları dikkatimizi çekti. O yana doğru yürüdük. Nakil araçlarının öte yanında büyük bir kalabalık vardı. Genci, yaşlısı yerlere bırakılmış çiçekleri, yazıları, oyuncakları, eşyaları seyrediyordu.
Öğrendik ki bu alan Boston Maratonu sırasında patlatılan bomba ile ölenlerin ve yaralananların bulunduğu alan imiş. Yirmi gün önce gerçekleşen terör olayında ölenleri ve yaralananları anmak için toplananların sayısının fazlalığını normaldi de, sayıları onu geçen değişik TV kanallarına ait yayın araçlarının hâlâ yok kenarında neden beklediğini anlamak imkansızdı. Her aracın önünde yayın personelleri, sandalyeleri dizmişler, boş gözlerle etrafa bakınıyorlardı.
Terör (Hiçbir ülkenin, şehrin, ailenin ve insanın başına gelmesin) günümüzün en büyük belası. Yirmi gün geçmesine rağmen Boston’da olan bitenin hüznü sokaktaki insanların yüzlerinde görülüyor. Terör hüznü bir bulut gibi şehrin üzerine çökmüş.
Halbuki şu günler yılın en coşkulu olması gereken günleri. Çünkü yılın bu günleri üniversitelerin mezuniyet törenlerinin yapıldığı günler. Her gün birkaç üniversitede mezuniyet töreni var.
Çocuklarının mezuniyet töreni için şehre gelen aileler, tören sonu çocukları ile sokaklara dökülüyor. Çocuklar üzerlerinde mezuniyet cübbeleri, başlarında kepleri, kollarının altında diplomaları, aileleri ile birlikte sokaklarda dolaşıyor.

Terör huzuru kaçırmış


53 üniversite var
Boston‘da nehrin bir yanında ve öte yanında 53 üniversite var. Bunların 5’i dışındakiler özel üniversiteler. En büyükleri 32 bin öğrencisi olan Boston Üniversitesi (1839), 25 bin öğrencisi olan Harvard (1636) ve 10 bin öğrencisi olan M.I.T.(1861)
Bu üniversiteler her yıl 30-40 bin mezun veriyor. Mezuniyet törenleri mayıs aylarında şehirde sosyal ve ekonomik hayatın canlanmasına neden oluyor.
Boston eğitim çizgisi yüksek üniversiteleri ile ün yapmış bir şehir. Nobel ödülü alan 780 ilim adamının 129’u Boston‘daki üniversitelerde öğretim üyeliği yapmış kişilermiş.
Boston’da eğitim çizgisi yüksekokullar yanında, öğrencilerini fazla üzmeyen üniversiteler de var. Bunun için bir zamanlar Boston, iyi bir eğitim almak yerine kolaylıkla diploma almak için Arap ülkeleri ile Türkiye’den gelen varlıklı aile çocuklarının bol olduğu bir şehirdi.
Sokaklarda çok sayıda Arap ve Türk öğrenciye rastlanırdı. Şimdilerde Türkiye’de de öğrencisini fazla üzmeden diploma veren özel üniversiteler kuruldu. Araplar eskisi kadar ortada gözükmüyor. Sonuç olarak ünlü Newbury Caddesi’ndeki kahveler ve lokantalar Bostonlulara kalmış.
Bostonluların da çalışmaktan vakitleri veya ceplerinde paraları yok. Sonuç, Boston’un İstiklal Caddesi olan Newbury Caddesi eski canlılığını kaybetmiş.