Haz noktalarımızı biliyor musunuz?

17 Temmuz 2022

G Noktası

Haz noktalarının en ünlüsü G noktasıdır. Bulamadıysanız bile adını duyduğunuzdan eminim. G noktasının isim babası Doktor Grafenberg'in tarif ettiği koordinatlar şöyle;

G noktası, vajina girişinin ortalama dört santimetre sonrasında, biz kadınlarda bulunan ve minimal ölçekteki bir prostat bezine benzeyen nokta. Kılcal damarların bolluğu sayesinde, bölge, vajinanın iç kısmının diğer noktalarına oranla bir nebze daha hassas. Ve bu noktaya temas edildiğinde orgazm bir hayli kolaylaşıyor.

G noktasının hikâyesi, nerdeyse 70 yıl kadar önceye dayanıyor. Alman asıllı jinekolog Dr. Ernest Grafenberg, Journal of Sexology dergisinde yayımlanan makalesinde, "G noktası" terimini ilk kez o yıllarda kullanır. Kadınların sadece klitoris yoluyla uyarlamayacağını, asıl orgazmın G noktasının uyarılması sonucu gerçekleşebileceğini; G noktası uyarılmış bir kadının kontrolden çıkmışçasına saatlerce coşkun bir biçimde seks yapabileceğini iddia eden Grafenberg, böylece bu netameli noktaya isim babalığı da yapar. Haliyle, G noktasının G'si, Grafenberg'in soyadından gelir.

Vajinanın ön duvarı boyunca

Yazının Devamı

Hamilelikte cinsel ilişki: Yararları var mı, hangi durumda uzak durulmalı?

7 Haziran 2022

- Geçmişte düşük yaşadıysanız veya şu an düşük riskiniz varsa

 -Daha önce erken doğum eylemi hikayeniz varsa (37 haftadan önce doğum yaptıysanız) veya şu an erken doğum açısından riskliyseniz (rahim kasılmalarınız varsa)

-Multiple hamilelik (ikiz, üçüz gibi)

-Beklenmeyen vajinal kanamanız varsa

-Amniotik sıvı geliyorsa (suyunuz geliyorsa)

-Serviks (rahim ağzı erken açıldığıysa (servikal yetmezlik)

-Plasenta (bebeğinizin eşi) kısmen veya tamamen rahim ağzını kapatıyorsa (plasenta previa)

Hamilelikte cinsel ilişki konusundaki değişmez önceliğimiz ne derseniz; öncelikle hamile kadın, bu ilişkiye onay veriyor, bunu istiyor olmalı. Bunu asla atlayamaz ve yok sayamazsınız (sözüm erkeklere tabii) ve kendini mecbur hisseden kadınlara da söylemeliyim ki asla mecbur değilsiniz. Nasıl rahat ve mutlu hissedecekseniz öyle.

Yazının Devamı

Hiç duydunuz mu?: Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS)

18 Nisan 2022

 Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS), düşünebileceğinizden daha yıpratıcı bir sağlık sorunu. Marcel Waldinger, bu sorunu tanımladığında, PSAS’ı yaşayan kadınların intihar dahi edebileceklerini düşünmüş müydü bilinmez ancak sorunun sosyal yaşamı son derece güçleştirdiğini söylemekte fayda var. Ortamda cinsel bir uyarılma, cinsel bir yönelim veya seks yapma isteği yokken, kendiliğinden ve istenmeyen bir uyarılma sonucu başta vajina olmak üzere genital bölgelerde yaşanan, karıncalanma, hızlı hızlı atma veya yoğun heyecanlanma şeklinde tarif edilebilen boşalma hissine PSAS (Persistent Sexual Arousal Syndrome) yani Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu deniyor.  Duyanların imrendiği bu durduk yere bile uyarılıp boşalma hali, sanıldığının aksine orgazm gibi keyifli bir şey değil. Hatta bununla yaşamak öyle zor ki maalesef çözümü intiharda bulanlar bile oluyor.

Sizde ya da çevrenizde, adını ve niteliğini bilmediğiniz ama yaşadığınız benzeri bir durum varsa en kısa zamanda bir uzmanla görüşmenizi ısrarla öneririm. Şimdi size, şaşkınlık verici bu

Yazının Devamı

Smear testi nedir, neden yapılır?

28 Mart 2022

Rahim ağzı sağlığını gözetmek için smear testi uygularız. Peki smear nedir?

Smear (Sürüntü) Testi:

Smear testi rahim ağzını değerlendirmek ve hem enfeksiyonlar hem de kanser gibi durumlar açısından kontrol edebilmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı erken tanı tarama testidir.

Kadınların rahim ağzı kanserinden korunabilmesi açısından en az 6 ayda bir yaptırması gereken bir testtir. Bu test kanser başlangıcı sayılabilecek her hücresel değişikliği anında tespit eder. Rahim ağzından cam üstüne ince yayma, rahim ağzından sürüntü alma, gibi isimlerle de anılmaktadır.

Smear testi tamamen ağrısız bir işlemdir. Kadın jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır ve spekulum adı verilen alet yardımıyla rahim ağzına bakılır. Rahim ağzından bir smear fırçası ile hücrelerden örnek toplanır. Toplanan bu örnek lam üzerine alınır ve sabitlenerek mikroskobik inceleme yapılması için laboratuvara gönderilir. Sitolojik incelemede işlemin en etkili uygulandığı alan rahim ağzından alınan örneklerdir.  Şüpheli sonuçlarda test tekrarlanmalıdır. Son yıllarda

Yazının Devamı

Hamilelikte kansere dair

28 Şubat 2022

Bebeğiniz düşündüğünüzden çok daha korunaklı

Anne ve bebek arasındaki alışverişi sağlayan plasenta, akıllı hücrelerden oluşur deriz biz. Gerçekten de öyle. Hem bebeğin hareketlerini kısıtlamaz, hem onu korur hem de anneyle bebek arasındaki geçişi organize eder. Ve kanser hastası anne adayları bilsinler ki plasenta kanserli hücreleri geçirmez ve dolayısıyla da bebeğinizi, hastalığınızdan korur.

Hamileyken kansere yakalanmak

Hamilelikte saptanan kanser türlerinin en yaygını meme kanseri. Ve bunu lenf kanseri, kan kanserleri, rahim ağzı kanseri ile tiroit kanserleri izliyor. Bağırsak ve akciğer kanserleri ise daha nadir gözlenen kanser türlerinden. Deri kanseri ise hamilelikte, normalde olduğundan biraz daha hızlı yayılıyor maalesef.

Ancak zaten türü ne olursa olsun kanserin ilerleyişi anne açısından bir fark oluşturmuyor. Hepsi aynı derecede mücadele edilmeye değer ve hepsi normal olarak riskli. Burada en önemli ve birincil karar, hamileliğin devamına karar verilip verilmemesi. Elbette bu kararda anneye çok söz hakkı düşüyor ama doktorlarınızı dinlemenizi

Yazının Devamı

Cinsel uyarılma bozukluğundan haberiniz var mı?

17 Ocak 2022

Normalde cinsel uyarılma halinde, genital bölgedeki damarlar kanla dolar, o bölge ıslanır ve haz alınır. Cinsel uyarılma bozukluğu varsa uyarılmaya rağmen genital bölgedeki damarlarda değişiklik olmaz. Islaklık görülmez ve haz duygusu başlamaz. Dolayısıyla sevişmeye hazır olunmaz.

Cinsel uyarılma bozukluğunun nedenlerini ise şöyle listeleyebiliriz;

 -İlaç kullanımına bağlı nedenler; Antidepresanlar, Antihistaminikler, Antihipertansifler, Oral kontraseptifler

 -Organik nedenler; Menopoz, Atrofik vajinit, Diabetes Mellitus, Pelvik bölgeye radyoterapi uygulama

-Psikiyatrik hastalıklara bağlı nedenler; Depresyon, Anksiyete bozuklukları

-Psikososyal nedenler; Yeterli cinsel eğitim ve deneyimin olmaması, cinsel etkinliğe yeterince hazırlanmama, yeterli ön sevişme ve klitoral uyarının olmaması, eçmiş cinsel travmalar, utanma, taciz, tecavüz ve başarısız deneyimler gibi.

Peki cinsel uyarılma bozukluğuna sahip olduğunuzdan nasıl emin olabilirsiniz? Biz kadınlarda vajinal kuruluk, temel uyarılma sorunudur.  Eğer birden fazla kez ya da düzenli olarak, cinsel yaşamınızı etkileyecek ölçüde vajinal kuruluk

Yazının Devamı

Yeni yıl için cinsel hedefler

27 Aralık 2021

Bir ara gazetelere demeçler verilirdi; “30 yıllık hayatımda 1500 kadınla birlikte oldum.” Güldürürken düşündürmeyen ve magazin değeri yaratmak için sahnelenen bu skeçlerden söz etmiyorum elbette. Bir yıl içinde kaç kadın ve erkekle birlikte olduğunuz cinsel başarınız için gerçek bir ölçüt değildir. Kaliteli seks diye bir şey var, hiç duydunuz mu? Öncelikli hedefiniz kaç kez olursa olsun seksin kaliteli olması olsun.

Ondan sonrası içinse zevklerinize, ilgi alanlarınıza ve beğenilerinize bağlı olarak renkli ve yeni hedefler belirleyebilir, merak duygunuzu doyuracak atılımlarda bulunabilirsiniz.

Sevdiğiniz ama daha önce seks yapmadığınız bir mekan, gerçekleştirmeye asla cesaret etmediğiniz bir fantezi, giyersem nasıl olurum dediğiniz bir iç çamaşırı ya da kostüm ya da ilk ve özel seksiniz… Siz nasıl isterseniz.

Erken boşalma sorunu olan biri için cinsel terapiste başvurmak, vajina dudaklarından memnun olmayan biri için genital estetik ya da cinsel isteksizlik sorunu yaşayan biri için

Yazının Devamı

Haftada kaç kez sevişmeliyiz?

29 Kasım 2021

Haftada 3 kez seks yapan birinin bu durumun olumlu etkilerini net biçimde hissedeceğini söyleyebilirim. Tabii burada sağlıklı bir ilişkiden söz ediyorum. Sağlıklı ilişki nedir? Partnerlerinin ikisinin de istediği ve haz aldığı, paylaşımcı ilişki. Toplumumuzdaki yaygın “erkeği doyurma görevi” ile sevişen kadınlar, onları buna zorlayanlar ya da erkekliğine zeval gelmesin diye vazife bilip sevişen erkekler, bunun üzerine biraz düşünsün derim.

Özellikle evlilik sonrası, sevişmelerin zamanla azalması sık rastladığımız bir şey. Çiftler arasındaki keşif heyecanının eksilmesi ve yaşam koşullarının olanakları olumsuz etkilemesiyle haftalık seks sayısı azalabilir. Ama en büyük önerim sevişmedikleri zamanlarda da birbirlerine dokunmaları, öpmeleri, koklamaları ve çift olma duygusunu taze tutmaları. Ayrıca heyecan azalıyorsa artabilir de, bunu unutmasınlar. İlişkilerini canlandırmak için mekanda, zamanda, yöntemde, pozisyonda ve kendilerinde değişikliklere gidebilirler. Bunu hayal gücünüze bırakıyorum.

Ayrıca bir başka gerçek de şu; sevişmelerinizin niceliğinden ziyade

Yazının Devamı